Eκτιμά ότι οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες θα διατηρήσουν ισχυρά λειτουργικά κέρδη την περίοδο 2025-2026.
Ως θωρακισμένες απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις χαρακτηρίζει τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες η Fitch Ratings, εκτιμώντας ότι ο τραπεζικός τομέας των δύο χωρών διαθέτει πλέον ισχυρές βάσεις για να αντέξει τους εξωτερικούς κραδασμούς που προκαλούνται από τη μεταβλητότητα στις αγορές και τις εξελίξεις στην εμπορική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι η αναβάθμιση των τραπεζών το πρώτο τρίμηνο του 2025 αντανακλά κυρίως τις βελτιώσεις στο αυτόνομο πιστωτικό τους προφίλ, οι οποίες απορρέουν από τη συνεχή και υγιή κερδοφορία, τη σχεδόν πλήρη εξυγίανση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων, την ενισχυμένη κεφαλαιακή τους επάρκεια και την σταθερή βάση χρηματοδότησης μέσω καταθέσεων.
Σύμφωνα με τη Fitch, το ευνοϊκότερο λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα και την Κύπρο συνέβαλε στην αξιολογική αναβάθμιση του τραπεζικού τομέα, ενώ η ισχύς της εγχώριας οικονομικής ανάκαμψης ενισχύει την ανθεκτικότητα απέναντι στους εξωτερικούς κινδύνους. Αν και η άμεση έκθεση των δύο χωρών στους δασμούς των ΗΠΑ είναι περιορισμένη, τυχόν επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα της ΕΕ θα μπορούσε να επηρεάσει τις αναπτυξιακές τους προοπτικές. Παράλληλα, η αστάθεια των αγορών ενδέχεται να περιορίσει τις δυνατότητες των τραπεζών να επεκτείνουν τα υπό διαχείριση περιουσιακά τους στοιχεία και να επιβραδύνει τη χορήγηση νέων δανείων. Επιπλέον, η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα και οι αυξανόμενες πιέσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, λόγω των διεθνών οικονομικών αβεβαιοτήτων, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τις προβλέψεις του οίκου.
Ωστόσο, η Fitch εκτιμά ότι οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες θα διατηρήσουν ισχυρά λειτουργικά κέρδη την περίοδο 2025-2026, καθώς αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω οι δανειοδοτικές τους δραστηριότητες και τα έσοδα από αμοιβές, ενώ η λειτουργική αποτελεσματικότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και η εξυγίανση του ενεργητικού τους θα ολοκληρωθεί. Παράλληλα, τα κεφαλαιακά τους αποθέματα εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ικανοποιητικά, με την αυξημένη κερδοφορία να καλύπτει τις απαιτήσεις από την πιστωτική επέκταση, τις προγραμματισμένες εξαγορές και τις αυξημένες διανομές κεφαλαίου.
Οι αξιολογήσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ευθυγραμμίζονται με το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας και με την αξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος της χώρας, κάτι που συνιστά και τον βασικό περιοριστικό παράγοντα. Αντίστοιχα, οι θετικές προοπτικές που αποδίδει η Fitch στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank βασίζονται στην εκτίμηση ότι οι δύο τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν τα μη δεσμευμένα προβληματικά τους στοιχεία, ενισχύοντας περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού τους. Αντίστοιχα, θετικές είναι και οι προοπτικές για την Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, αντανακλώντας τη συνολική βελτίωση των επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών στον κυπριακό τραπεζικό κλάδο.