«Φωνές» για τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματός, προσφυγή στο ΣτΕ
Σύμφωνα με τους ελεύθερους επαγγελματίες, το μέτρο αυτό απειλεί με αφανισμό χιλιάδες επαγγελματίες και επιστήμονες.
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών, Επιστημόνων, Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων θα ενημερώσει για την προσφυγή που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και με την οποία ζητά την ακύρωση της απόφασης της ΑΑΔΕ για τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος.
Οι επαγγελματίες σχεδιάζουν επίσης την κατάθεση ενδικοφανών προσφυγών, προβάλλοντας τα εκκαθαριστικά τους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ελάχιστοι επαγγελματίες έχουν αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημα. Τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις δείχνουν ότι οι επαγγελματίες προτιμούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο από τα προηγούμενα χρόνια, παρά να υποβληθούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους από την Εφορία.
Με τον νέο, τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων-ελεύθερων επαγγελματιών, το τεκμαρτό εισόδημα αρχίζει να κτίζεται ως εξής:
• Ως βάση τίθεται ο μικτός κατώτατος μισθός του 2023 για 14 μήνες, ήτοι 10.920 ευρώ. Για τα εισοδήματα του 2024 αυτή η βάση θα αυξηθεί, λόγω της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού. Αυτή η συσχέτιση με το ύψος του κατώτατου μισθού ισοδυναμεί με μια ιδιάζουσα “τιμαριθμική αναπροσαρμογή” του φορολογητέου εισοδήματος.
• Στη συνέχεια, αυτή η αρχική βάση συγκρίνεται με το ετήσιο κόστος μισθολογικής δαπάνης για τον καλύτερα αμειβόμενο υπάλληλο. Αν αυτό το κόστος είναι μεγαλύτερο, εκλαμβάνεται αυτό ως βάση.
• Στη βασική βάση προστίθεται το 10% των δαπανών μισθοδοσίας (μισθοί, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε εργαζόμενους).
• Εφαρμόζεται ένας συντελεστής παλαιότητας στην άσκηση δραστηριότητας, χωρίς μείωση για όσους είναι σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο.
• Το ετήσιο ποσό που τιμολογεί ο φορολογούμενος συγκρίνεται με τον μέσο όρο των εσόδων του αντίστοιχου ΚΑΔ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνει φορολογικά τη δική τους επιβάρυνση, δημιουργώντας έναν ιδιόρρυθμο κοινωνικό αυτοματισμό. Η αντίδραση τους έχει ως στόχο να αποτρέψει την εφαρμογή του νέου μέτρου και να διασφαλίσει πιο δίκαιες φορολογικές πρακτικές.