Η προτεινόμενη μείωση στο 5% για τα πρώτα 5.000 ευρώ σημαίνει ετήσια ελάφρυνση έως 500 ευρώ.
Πακέτο φορολογικών κινήτρων για ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της στεγαστικής κρίσης. Στόχος είναι η αύξηση της προσφοράς κατοικιών στη μακροχρόνια μίσθωση, η αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Οι παρεμβάσεις, που ενδέχεται να ενταχθούν στο πακέτο της ΔΕΘ, περιλαμβάνουν αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, νέες κλίμακες και προτάσεις τριετούς φοροαπαλλαγής για κενά ακίνητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν:
- Μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από 15% σε 5% για εισοδήματα έως 5.000 ευρώ.
- Ενδεχόμενη προσθήκη ενός ή και δύο νέων συντελεστών για τη διαμόρφωση πιο δίκαιης κλίμακας.
- Εναλλακτική προσέγγιση με φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα βάσει της κλίμακας που ισχύει για μισθωτούς και επαγγελματίες, πρόταση που έχει καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ.
Σήμερα, τα ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ με συντελεστές 15%-45%. Η προτεινόμενη μείωση στο 5% για τα πρώτα 5.000 ευρώ σημαίνει ετήσια ελάφρυνση έως 500 ευρώ. Αντίστοιχη μείωση επέρχεται και στα υψηλότερα εισοδήματα από ενοίκια.
Τα εισοδήματα από ενοίκια, που ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ ετησίως, δηλώνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα (87%) ως ποσά κάτω των 10.000 ευρώ, με επτά στους δέκα φορολογούμενους να δηλώνουν έως 5.000 ευρώ. Με την ισχύουσα νομοθεσία, το 5% αυτών των εισοδημάτων απαλλάσσεται ως τεκμαρτή δαπάνη συντήρησης χωρίς απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» στα τέλη του καλοκαιριού, ανάλογα με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.