Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

  Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τα 5 SOS για ελεύθερους επαγγελματίες

  Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τα 5 SOS για ελεύθερους επαγγελματίες

  Οι φορολογικές δηλώσεις 2024 έρχονται και το Ε3 αποτελεί «φωτογραφία» των εισοδημάτων που θα δηλώσουν στην εφορία πάνω από 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

  Προσοχή θα απαιτήσει και εφέτος η συμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο αποτελεί «φωτογραφία» των εισοδημάτων που θα δηλώσουν στην εφορία πάνω από 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.


  Το Ε3 το οποίο συνυποβάλλεται με το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης θα έχει και εφέτος προσυμπληρωμένους κωδικούς, οι οποίοι όμως δεν είναι κλειδωμένοι. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να παρέμβει για διορθώσεις, μέχρι να γίνει η οριστική υποβολή του εντύπου.

  Και εφέτος είναι προσυμπληρωμένοι κωδικοί που αφορούν στοιχεία τα οποία αντλούνται από την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA (ΑΦΜ, ΚΑΔ, ΔΟΥ πρώτης υποβολής), αλλά και στοιχεία τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων τους ενεργούς τραπεζικούς επαγγελματικούς λογαριασμούς, τα POS της επιχείρησης αλλά και δεδομένα που αντλούνται από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

  Κατά τη συμπλήρωση του Ε3 οι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Το Ε3 πρέπει να υποβληθεί πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ακόμη και στην περίπτωση που είναι μηδενικό.
  • Για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματικές συναλλαγές.
  • Μέχρι να γίνει η οριστική υποβολή της δήλωσης, ο φορολογούμενος μπορεί να εισέρχεται στο έντυπο Ε3 και να το τροποποιεί όσες φορές επιθυμεί. Όταν όμως οριστικοποιηθεί η δήλωση (Ε1) δεν μπορεί να τροποποιηθεί περαιτέρω το Ε3.
  • Στην περίπτωση που διαπιστωθεί λάθος στο έντυπο Ε3, μπορεί ο φορολογούμενος να υποβάλει ηλεκτρονικά τροποποιητική – συμπληρωματική δήλωση. Δεν προβλέπεται η υποβολή του εντύπου Ε3 με επιφύλαξη.
  • Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ίδιας διαχειριστικής περιόδου έγινε διακοπή της επιχείρησης και έναρξη με τον ίδιο ΑΦΜ αλλά με διαφορετική δραστηριότητα υποβάλλεται ένα έντυπο Ε3 για όλο το φορολογικό έτος και συμπληρώνονται οι αντίστοιχοι πίνακες για κάθε δραστηριότητα.

  Πηγή

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img
  spot_img

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ