X
Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025
More

    Φορολογικές δηλώσεις 2025: Χρεωστικά τα 7 στα 10 εκκαθαριστικά επιχειρήσεων

    Φορολογικές δηλώσεις 2025: Χρεωστικά τα 7 στα 10 εκκαθαριστικά επιχειρήσεων

    Μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί περίπου το 20% των φορολογικών δηλώσεων.

    Σημαντική είναι η εικόνα της φορολογικής επιβάρυνσης που προκύπτει από τα πρώτα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων για το τρέχον φορολογικό έτος. Μέχρι στιγμής, έχει υποβληθεί περίπου το 20% των δηλώσεων, αριθμός που αντιστοιχεί σε 72.025 δηλώσεις. Από αυτές, η συντριπτική πλειονότητα – σε ποσοστό 74,55% – είναι χρεωστικές, αποφέροντας συνολικά 577,19 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Το στοιχείο αυτό αντανακλά τον έντονο φορολογικό φόρτο που φέρει η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.


    Σε αντιδιαστολή, μόλις το 6,71% των δηλώσεων είναι πιστωτικές, με τις επιχειρήσεις που τις υπέβαλαν να δικαιούνται επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 129 εκατ. ευρώ. Αν και το ποσοστό των πιστωτικών δηλώσεων παραμένει χαμηλό, το ύψος των επιστροφών υποδηλώνει ότι αφορούν επιχειρήσεις με υψηλό κύκλο εργασιών, έντονη επενδυτική κινητικότητα ή εκείνες που αξιοποιούν φορολογικά κίνητρα, όπως οι υπεραποσβέσεις. Το υπόλοιπο 18,74% των δηλώσεων χαρακτηρίζεται μηδενικό, χωρίς καμία φορολογική υποχρέωση.

    Υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχουν όλα τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες όπως ορίζονται στο άρθρο 45 του ν. 4172/2013. Η δήλωση πρέπει να υποβάλλεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και να καλύπτει το σύνολο των εισοδημάτων.

    Ειδικότερα, υποχρέωση δήλωσης έχουν επίσης τα γραφεία αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα βάσει των διατάξεων του ν. 27/1975, εφόσον αποκτούν φορολογητέο εισόδημα, καθώς και οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που υπόκεινται στη φορολογία του ίδιου νόμου και του άρθρου 57 του ν. 4646/2019. Οι τελευταίες οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση ανεξαρτήτως εισοδήματος. Αν δεν προκύπτει φορολογητέο εισόδημα, συνυποβάλλουν κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης με το έντυπο Ε3.


    Τέλος, υπόχρεα είναι και τα υπό ίδρυση ιδρύματα που αποκτούν εισόδημα από πηγές όπως εκμίσθωση ακινήτων ή τόκους, ακόμη και εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η σύστασή τους, εφόσον λειτουργούν στην πράξη ως νομικά πρόσωπα. Με την οριστικοποίηση της δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αυτή θεωρείται υποβληθείσα, ενώ βεβαιώνεται ο φόρος και εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής, με βάση την οποία πραγματοποιείται η πληρωμή, είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις, έως τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας.

    Πηγή

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ