Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Το όφελος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις – παραδείγματα
Το σύστημα επιδοτήσεων για την αυτοκατανάλωση ενέργειας περιέγραψε ο κ. Στέλιος Ψωμάς Σύμβουλος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών μιλώντας σε εκδήλωση του συνδέσμου με θέμα την αυτοκατανάλωση ενέργειας στο πλαίσιο της έκθεσης VerdeTec.
Μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν στη χώρα μας το μοντέλο του ενεργειακού συμψηφισμού. Λειτούργησε πριν από μια δεκαετία και παραπάνω. Κατέγραψε μείωση και επανήλθε τα τελευταία χρόνια, λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. Πριν από ένα χρόνο περίπου εφαρμόστηκε και το πρόγραμμα που αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών. Πλέον, καταγράφεται στροφή στο net-billing, κυρίως λόγω πιέσεων από την πλευρά των προμηθευτών ενέργειας οι οποίοι επωμίζονται αυξημένο κόστος εξισορρόπησης.
Το σύστημα επιδοτήσεων για την αυτοκατανάλωση ενέργειας περιέγραψε ο κ. Στέλιος Ψωμάς Σύμβουλος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών μιλώντας σε εκδήλωση του συνδέσμου με θέμα την αυτοκατανάλωση ενέργειας στο πλαίσιο της έκθεσης VerdeTec.
Όπως ανέφερε «για τον οικιακό τομέα το Πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” , το οποίο επιδοτεί σημαντικό ποσοστό του κόστους της μπαταρίας (είναι υποχρεωτική) και μέρος του φωτοβολταϊκού (με όριο ισχύος τα 10,8 kWp). Για αγρότες ισχύει σήμερα το “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” , αλλά θα περάσουν σε ένα νέο σχήμα ενίσχυσης, το “Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι” (με όριο ισχύος τα 50 kWp). Για επιχειρήσεις δεν υπάρχει προς το παρόν αντίστοιχο σχήμα επιδότησης, αλλά θα υπάρξει το “Φωτοβολταϊκά στην Επιχείρηση” , που θα επιδοτεί συστήματα μηδενικήςέγχυσης (zero feed-in) με ή χωρίς μπαταρία (με όριο ισχύος τη συμφωνημένη ισχύ κάθε παροχής)».
Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Σημαντικά οφέλη για τα νοικοκυριά
Σημείωσε πως «αν δεν συμμετέχει κάποιος σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης, μπορεί να ωφεληθεί απόφοροεκπτώσεις (οι φοροεκπτώσεις δεν εφαρμόζονται αν ήδη επιδοτείται από κάποιο πρόγραμμα).
• Από 1.1.2024, οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε (5) ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ».
Σύμφωνα με τον κ. Ψωμά στην περίπτωση που κάποιος εγκαθιστά οικιακό φωτοβολταϊκό με συνολική δαπάνη 8.500 ευρώ , εκ των οποίων οι 3.000 € αφορούν σε υπηρεσίες. Το όφελος από το 2024 είναι: 4.000 ευρώ κατανεμημένα σε 5 έτη, δηλαδή 800 ευρώ ανά έτος.
Από την άλλη αν κάποιος εγκαθιστά οικιακό φωτοβολταϊκό με μπαταρία με συνολική δαπάνη 16.000 ευρώ (τη μέγιστη που δικαιούται τα ευεργετήματα της ρύθμισης), εκ των οποίων οι 4.000 ευρώ αφορούν σε υπηρεσίες.
To Συνολικό όφελος σύμφωνα με τον κ. Ψωμά στην πενταετία για την πρώτη περίπτωση 4.500 ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση 5.335 ευρώ.
Πηγή: ienergeia.gr