Η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της για την παροχή φυσικού αερίου, αλλά δεν είναι σε θέση να τις εκπληρώσει λόγω των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Νωρίτερα σήμερα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 λόγω εργασιών συντήρησης.

Η προσωρινή διακοπή αναμένεται να διαρκέσει ως τις 04:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας.

Τον Ιούλιο η Gazprom είχε προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης του ίδιου αγωγού για δέκα ημέρες, στη διάρκεια των οποίων είχε και πάλι διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Τότε έφταιγε, σύμφωνα με τη Μόσχα, μία τουρμπίνα η οποία δεν μπορούσε να σταλεί στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων. Η Γερμανία, όπου βρισκόταν η τουρμπίνα, από την πλευρά της είχε απαντήσει ότι η Μόσχα είναι αυτή που εμποδίζει την αποστολή της.

Στη συνέχεια η εταιρεία επανέλαβε τις παραδόσεις φυσικού αερίου, όμως μείωσε λίγο ακόμη την ποσότητά τους στο 20% της κανονικής χωρητικότητας του Nord Stream.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσω του Nord Stream έφτανε στην ΕΕ περίπου το ένα τρίτο των 153 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που αγοράζει ετησίως το μπλοκ.