Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
More

    Γάτα στο «τιμόνι» σιδηροδρομικού σταθμού έσωσε την οικονομία της Ιαπωνίας

    Μια αδέσποτη γάτα κατάφερε να σώσει την οικονομία της Ιαπωνίας χάρη στην διευθύντρια του σιδηροδρομικού σταθμού Κίσι. Όλα ξεκίνησαν από τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας Wakayama Electric Rail.

    Η διευθύντρια του σταθμού Τοσίκο Κογιάμα σκέφτηκε να αξιοποιήσει την παραδοσιακή αγάπη των Ιαπώνων για τις γάτες, για να σώσει τον σταθμό. Υιοθέτησε λοιπόν μια αδέσποτη γάτα, που την ονόμασε Τάμα. Οι πολίτες αγάπησαν τόσο πολύ την χαριτωμένη γάτα που συγκρότησαν κίνημα για να μην κλείσει ο σταθμός. Έτσι η Κογιάμα προήγαγε την Τάμα σε… σταθμάρχη.

    Η γάτα, φορώντας πλέον το ειδικά κατασκευασμένο σακάκι και το καπέλο της, καθόταν ήρεμα στο εκδοτήριο των εισιτηρίων, νιαουρίζοντας τους επιβάτες. Έτσι κατάφερε να προσελκύσει τουρίστες και απέκτησε διεθνή φήμη, κάτι που βοήθησε την εταιρεία τρένων και την τοπική οικονομία.

    Με την Τάμα στο «τιμόνι» του σταθμού, ο αριθμός των επιβατών της γραμμής αυξήθηκε κατά 2 εκατομμύρια. Τον πρώτο χρόνο της Τάμα ως σταθμάρχου, τα έσοδα του σταθμού Κίσι αυξήθηκαν κατά 230.000 δολάρια. Αλλά και από την πώληση αναμνηστικών με έμβλημα την Τάμα, τα συνολικά έσοδα στην τοπική οικονομία έφτασαν το ένα δισεκατομμύριο γιεν (10 εκατομμύρια δολάρια), λόγω και της μεγάλης τουριστικής κίνησης.

    Οι αλλαγές που έφερε η Τάμα

    Το «Tama Shop», ένα κατάστημα γεμάτο αναμνηστικά μπλουζάκια, μπρελόκ, σημειωματάρια, μενταγιόν, μολύβια κ.λπ. με εικόνες της Τάμα, έκανε χρυσές δουλειές. Όπως και το Tama Cafe, το παλιό γραφείο του σταθμάρχη, που ήταν κλειστό εδώ και χρόνια, ανακαινίστηκε για να δώσει μια εικόνα σαν γάτα. Δύο χρόνια αφότου η Τάμα διορίστηκε σταθμάρχης , το τρένο που πήγαινε στην Κινοκάβα ονομάστηκε «Tamaden» ή «Το τρένο της γάτας Τάμα».

    Τελικά η Τάμα πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια. Κατά τη διάρκεια της Σιντοϊστικής κηδείας της στον σταθμό όπου ζούσε, η γάτα τιμήθηκε ως θεά. Τώρα, ο σταθμός Κίσι διοικείται από τη Nitama –την Τάμα υπ` αριθμόν 2- και το γραφείο της είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 4:00 μ.μ., εκτός από Τετάρτη και Πέμπτη, που η διάδοχος της Τάμα ξεκουράζεται και δεν βρίσκεται στο σταθμό.

    Πηγή εσόδων οι γάτες

    Η περίπτωση της Τάμα, δεν είναι η μοναδική στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η Ιαπωνία είναι μια από τις χώρες με τις περισσότερες γάτες στον κόσμο. Οι γάτες πουλάνε.

    Αυτή ήταν και η βασική αρχή πίσω από τη Nekonomics (Γατο-οικονομία), ένας όρος που αναφέρεται στην επίδραση των γατών στην ιαπωνική οικονομία. Μπορεί να φαίνεται σαν αστείο, αλλά σύμφωνα με τον Κατσουχίρο Μιγιαμότο, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κανσάι, αυτό το φαινόμενο απέφερε το 2021 πάνω από 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην ιαπωνική οικονομία την περίοδο του 2021-ποσό μεγαλύτερο από αυτό που δαπανήθηκε για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, που υπολογίζεται σε 12,5 δισεκατομμύρια.

    Η έρευνα του καθηγητή Μιγιαμότο έδειξε ότι το ποσό αυτό οφείλεται στις δαπάνες για γατοτροφές, είδη πρώτης ανάγκης και κτηνιατρική περίθαλψη, καθώς και έργα που δημιουργούνται από το ιαπωνικό πάθος για τις γάτες. Ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν γάτες στο σπίτι συχνά πηγαίνουν σε θεματικές καφετέριες και τουριστικά σημεία, όπως νησιά γνωστά για τη συγκέντρωση γατών, απλώς για να φωτογραφίσουν και να τις αγγίξουν.

    *Πληροφορίες από BBC

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ