Από συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές σηματοδοτήθηκε η νέα φάση ανταλλαγής ομήρων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, καθώς νωρίτερα ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση των τριών Ισραηλινών, ενώ το πρώτο λεωφορείο με απελευθερωθέντες Παλαιστίνιους κρατούμενους αναχώρησε από τη φυλακή Όφερ στη Δυτική Όχθη.
Στην πόλη της Ραμάλα, μια μικρή ομάδα πρώην πλέον φυλακισμένων αποβιβάστηκε από ένα μικρό λεωφορείο μέσα σε πανηγυρικές εκδηλώσεις Παλαιστινίων που τους περίμεναν, ενώ οι εικόνες από τη μεταφορά τους μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικά δίκτυα.
Η φυλακή Όφερ, ένα στρατιωτικό κέντρο κράτησης στα περίχωρα της Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αποτελεί εδώ και χρόνια σύμβολο της ισραηλινής πολιτικής κρατήσεων, με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων να καταγγέλλονται ως ιδιαίτερα σκληρές.
Πολλοί από τους αποφυλακισθέντες παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα υγείας, με τέσσερις απ’ αυτούς που απελευθερώθηκαν στη Δυτική Όχθη να μεταφέρονται άμεσα σε νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως οι ιατρικές του ομάδες «μετέφεραν αμέσως τέσσερις από τους απελευθερωθέντες κρατουμένους που έφτασαν νωρίτερα στη Ραμάλα σε νοσοκομείο στη Δυτική Όχθη, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους».
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των αποφυλακισθέντων, η διαβίωση στις φυλακές χαρακτηριζόταν από σκληρές συνθήκες και παρατεταμένη κακομεταχείριση. Αναφέρθηκαν σε «κακή διατροφή» και «πείνα», ενώ σχολίασαν τη στέρηση ακόμα και των βασικών ειδών υγιεινής επί 15 μήνες.
Κατά το Al Jazeera, τους επιτρεπόταν να κάνουν ντους «κάθε 10 μέρες, για ένα λεπτό», ακολουθώντας εντολές του πρώην υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.
Οι κρατούμενοι περιέγραψαν επίσης ότι υπέστησαν «ξυλοδαρμούς και κακομεταχείριση, ακόμα και τις τελευταίες ώρες πριν από την απελευθέρωσή τους». Ανέφεραν επίσης ότι τους απαγορεύτηκε να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης ή να εκφράσουν τη χαρά τους για την αποφυλάκισή τους.
«Μας απείλησαν με δολοφονία αν επιστρέψουμε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα», δήλωσαν, εξηγώντας ότι πολλοί από αυτούς ζήτησαν συγγνώμη που δεν μπόρεσαν να μιλήσουν δημόσια.
«Μας παρακολουθούν, δεν μας επιτρέπεται να μιλήσουμε», πρόσθεσαν.
Λίγο πριν από την απελευθέρωσή τους, η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών τους υποχρέωσε να φορέσουν στολές με επιγραφές στα αραβικά που έγραφαν: «Δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε». Οι ισραηλινές Αρχές μοιράστηκαν φωτογραφίες με εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους να φορούν τις στολές αυτές, οι οποίες έφεραν το λογότυπο της υπηρεσίας, το Άστρο του Δαβίδ και τη συγκεκριμένη φράση.
Ο Μοχάμαντ Ελμάσρι, καθηγητής στο πρόγραμμα σπουδών Μέσων Ενημέρωσης στο Doha Institute for Graduate Studies, χαρακτήρισε τις φωτογραφίες «συγκλονιστικές». Μιλώντας στο Al Jazeera, τόνισε πως αυτό αποτελεί «άλλη μια μέθοδο» μέσω της οποίας το Ισραήλ επιδιώκει «να αφαιρέσει την ανθρώπινη υπόσταση των Παλαιστινίων».
Μεταξύ των απελευθερωθέντων ήταν και 9 Παλαιστίνιοι που εξέτιαν ποινές ισόβιας κάθειρξης, οι οποίοι έφτασαν στη Ραμάλα, ενώ ακόμη τρεις μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Συνολικά, 369 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αναμένεται να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές, αφού τρεις Ισραηλινοί όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι στη Γάζα. Ωστόσο, η πλειοψηφία των αποφυλακισθέντων από τη Δυτική Όχθη θα απελαθεί και θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο.