Σε δηλώσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream προέβη ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ αργά την Πέμπτη (14/10). Μιλώντας στο κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Channel One είπε ότι ένα μεγάλο τμήμα του μπορεί να πρέπει να αντικατασταθεί, ενώ η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας.

Οι αγωγοί αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, που κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας, υπέστησαν ζημιές τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει μεγάλη ποσότητα αερίου.

Για τα περιστατικά διεξάγονται έρευνες ενώ η Ρωσία έκανε λόγο για «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» και έδειξε ως υπεύθυνη τη Δύση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε για «σαμποτάζ».

Οι δύο αγωγοί, οι οποίοι εκτείνονται υποθαλάσσια σε μήκος άνω των 1.000 χιλιομέτρων, δεν λειτουργούσαν όταν σημειώθηκαν οι διαρροές.

Nord Stream
Gazprom για Nord Stream: Μεγάλο μέρος του αγωγού μπορεί να πρέπει να αντικατασταθεί 3

«Ειδικοί λένε πως για να επαναλειτουργήσουν έπειτα από μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια, είναι απαραίτητο να κόψουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αγωγού, σε μεγάλη απόσταση, και να κατασκευάσουμε ένα νέο τμήμα στο τμήμα αυτό», δήλωσε ο Μίλερ στον τηλεοπτικό σταθμό.

«Και για να αποκαταστήσουμε την ακεραιότητά του, πρέπει να ανεβάσουμε στην επιφάνεια αυτό τον αγωγό. Και καταλαβαίνετε, είναι άλλο το να είναι άδειος, ναι, και άλλο το να είναι γεμάτος με θαλασσινό νερό σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων» υπογράμμισε.

Την Τετάρτη, ο Μίλερ, επικεφαλής του ελεγχόμενου από το ρωσικό κράτος μονοπωλίου του φυσικού αερίου, δήλωσε πως οι επισκευές στους αγωγούς Nord Stream θα απαιτήσουν περισσότερο από ένα χρόνο

Κόμβος στην Τουρκία

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Τουρκία είναι η καλύτερη οδός για να ανακατευθυνθούν οι προμήθειες αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream. Πρότεινε να δημιουργηθεί ένας κόμβος για το αέριο στην Τουρκία.

Ο Μίλερ δήλωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η Ρωσία θα αρχίσει «συγκεκριμένες» συνομιλίες με την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα σχετικά με τις προτάσεις αυτές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις προμήθειες αερίου προς την Τουρκία κατασκευάζοντας νέους αγωγούς παράλληλα στον αγωγό TurkStream που περνάει από τη Μαύρη Θάλασσα και πρόσθεσε πως ετοιμάζεται ήδη η τεκμηρίωση του σχεδίου αυτού.

Ο Μίλερ ανέφερε επίσης πως οι προμήθειες αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να φθάσουν τα 63 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) το χρόνο – σε σύγκριση με την ικανότητα μεταφοράς 55 bcm για καθέναν από τους αγωγούς Nord Stream και των 31,5 bcm του αγωγού TurkStream.