Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και METLEN διεκδικούν αρδευτικό έργο στη Λάρισα ύψους 131,24 εκατ. ευρώ

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και METLEN διεκδικούν αρδευτικό έργο στη Λάρισα ύψους 131,24 εκατ. ευρώ

    Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση ενός κλειστού υπογειοποιημένου αρδευτικού δικτύου, το οποίο θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της περιοχής

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Π.Ε. Λάρισας – Ορφανών Π.Ε. Καρδίτσας», το οποίο θα υλοποιηθεί ως έργο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενταγμένο στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0». Την ανακοίνωση έκαναν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.


    Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 107,2 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, ενώ επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 24,04 εκατ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στα 131,24 εκατ. ευρώ. Οι δεσμευτικές προσφορές για το έργο υπεβλήθησαν μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) από τους οικονομικούς φορείς ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και την ένωση προσώπων METLEN Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.

    Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ που δημοπρατείται, και αφορά την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Δικτύου Άρδευσης στην περιοχή Υπέρειας-Ορφανών. Το έργο θα αξιοποιεί τις υπάρχουσες γεωτρήσεις της περιοχής για την άρδευση περίπου 67.800 στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που εκτείνονται κατά μήκος του ποταμού Ενιπέα. Οι περιοχές που θα ωφεληθούν από το έργο περιλαμβάνουν τα αγροκτήματα Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών και Υπέρειας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και τα Ορφανά, Φύλλο και Λεύκη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

    Το έργο θα περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση ενός κλειστού υπογειοποιημένου αρδευτικού δικτύου, το οποίο θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της περιοχής. Η σύμβαση σύμπραξης θα έχει διάρκεια 25 ετών, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του έργου. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν έντεκα αυτόνομα αρδευτικά δίκτυα, τα οποία θα περιλαμβάνουν τις υφιστάμενες γεωτρήσεις, τα δίκτυα μεταφοράς νερού, τις δεξαμενές, τα αντλιοστάσια και τα δίκτυα διανομής, φτάνοντας μέχρι τις υδροληψίες.


    Το πρώτο στάδιο του έργου θα περιλαμβάνει την κατασκευή των πέντε πρώτων αυτόνομων δικτύων, τα οποία θα παραδοθούν ολοκληρωμένα και λειτουργικά εντός 16 έως 18 μηνών, ενώ η ολοκλήρωση του συνόλου του έργου αναμένεται εντός 30 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ