Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Γεωργιάδης για Κοινωφελή Εργασία: Οχι σε νέα παράταση του προγράμματος

    Τέλος στα σενάρια για δεύτερη παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας έδωσε ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνης Γεωργιάδης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, ο υπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα καθώς δεν υπάρχουν άλλα χρήματα.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες με επιστολή τους οι εργαζόμενοι  είχαν ζητήσει την παράταση του προγράμματος επικαλούμενοι τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν από την θερινή περίοδο. Η πλειοψηφία των ωφελουμένων προέρχονται από μακροχρόνια ανεργία και επιλέχθηκαν με κοινωνικά κριτήρια (ανεργία, χαμηλό εισόδημα κ.λ.π.) και υπηρετούν σε δήμους σε θέσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως καθαριότητα, πράσινο κ.λ.π.

    Βάσει των επίσημων στοιχείων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στο τρέχον πρόγραμμα απασχολούνται συνολικά σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ).

    Μάλιστα από τις συνολικά 25.000 θέσεις του προγράμματος στους δήμους κατανέμεται το μεγαλύτερο μέρος, αφού καλύπτουν 20.397 θέσεις, ποσοστό 81,6%.
    Αντίστοιχα στις 13 αιρετές περιφέρειες καλύπτονται 2.566 θέσεις, ποσοστό 10,3 %, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις 348 θέσεις, ποσοστό 1,4 %, ενώ στους λοιπούς φορείς 1.689 θέσεις, ποσοστό 6,7 %.

    Ειδικότερα με το στο πρόγραμμα προσφέρονταν στους φορείς υποδοχής 20 ειδικότητες για ανέργους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (π.χ. εργασίες καθαριότητας, εργασίες πρασίνου κ.α.), 53 ειδικότητες για ανέργους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (π.χ. διοικητικά/λογιστικά, οδηγοί, φύλακες κ.α.), 37 ειδικότητες για ανέργους τεχνολογικής εκπαίδευσης (π.χ. πληροφορικής, βρεφονηπιοκόμοι, νοσηλευτές κ.α.) και 60 ειδικότητες για ανέργους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (π.χ. μηχανικών, δασολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.α.).

    Οι δήμαρχοι εκτιμούν ότι αυτή η απόφαση, εκτός από το γεγονός ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω αποδυνάμωση των υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους που προσδοκούσαν να εργαστούν σε ένα επόμενο πρόγραμμα έστω και για λίγους μήνες.

    Το πρόγραμμα προσφέρει αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω κατάρτισης έως 150 ωρών σε 11 θεματικές ενότητες που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση, η οποία θα ενισχύσει την εργασιακή ένταξη των ανέργων.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ