X
Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
More

    Γέρακας: Σοκ από τις καταγγελίες για το κύκλωμα παράνομου εμπορίου ζώων – «Δεν βλέπουν το φως της ημέρας ποτέ, είναι ανεμβολίαστα και πεθαίνουν»

    Γέρακας: Σοκ από τις καταγγελίες για το κύκλωμα παράνομου εμπορίου ζώων – «Δεν βλέπουν το φως της ημέρας ποτέ, είναι ανεμβολίαστα και πεθαίνουν»

    Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το δίκτυο παράνομων αγοραπωλησιών ζώων συντροφιάς ή άγριων που εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία στον Γέρακα. Οι δράστες τα πωλούσαν μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο, με τους αγοραστές ωστόσο να καταγγέλλουν ότι οι πληροφορίες που λάμβαναν για τα ζώα ήταν ψευδείς, ενώ οι συνθήκες υπό τις οποίες διαβίωναν τα άτυχα πλάσματα προκαλούν αποτροπιασμό.

    Σοκ προκαλεί η εικόνα στο εσωτερικό κτήματος στην περιοχή των Σπάτων, που εισήλθαν οι αστυνομικοί, την οποία οι δράστες χρησιμοποιούσαν ως «βιτρίνα», παρουσιάζοντάς την ως σχολή εκπαίδευσης σκύλων. Δεκάδες σκουριασμένα κλουβιά ζώων, μεγαλόσωμα σκυλιά εγκλωβισμένα σε μισό τετραγωνικό, ανάμεσα σε δεκάδες σκυλιά ράτσας που ήταν έτοιμα να πουληθούν στην μαύρη αγορά.

    Το κύκλωμα παράνομης εμπορίας ζώων συντροφιάς, που εξάρθρωσε η αστυνομία, φέρεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο να έφερνε παράνομα ζώα από την Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, με σκοπό την αναπαραγωγή και την εμπορία των κουταβιών τους.

    Δεκάδες καταγγελίες

    Δεκάδες ήταν οι καταγγελίες, σε βάρος του συγκεκριμένου κυκλώματος από άτομα που είχαν αγοράσει ζώο συντροφιάς από petshop που διατηρούσαν τα μέλη του. Οι ανίδεοι αγοραστές ανακάλυπταν ότι τα κατοικίδιά τους ήταν άρρωστα, χωρίς τσιπάκι, ανεμβολίαστα και με πλαστά βιβλιάρια υγείας, που υπέγραφαν κτηνίατροι που συνεργάζονταν με το κύκλωμα.

    Η Ίρις Κουρουκλή – Καλφοπούλου, συνεργάτιδα Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε: «Είναι σε κλουβιά (σ.σ. τα ζώα), δεν βλέπουν το φως της ημέρας ποτέ, δεν βλέπουν κτηνίατρο, ζευγαρώνουν και γεννάνε συνεχώς. Τα περισσότερα στη συνέχεια πεθαίνουν. Για το συγκεκριμένο κατάστημα είχαμε πάρα πολλές καταγγελίες τα τελευταία 2 χρόνια, από ανθρώπους που αγόρασαν ζώα και είτε αρρώστησαν είτε πέθαναν».

    Ενδεικτικά, όπως παρουσιάζει ο ΑΝΤ1, σε μια εκ των καταγγελιών αναφερόταν: «Έμαθα ότι μου είπαν ψέματα για την ηλικία του κατοικίδιου, ήταν ανεμβολίαστο και είχε βρογχίτιδα».

    Τι λέει ο δικηγόρος των κατηγορουμένων

    Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε «Τα σκυλιά, τα γατιά και το γεράκι ήταν προς εκπαίδευση. Δεν είναι απαραίτητο, ότι τα ζώα, μπήκαν παράνομα στην χώρα ή γεννήθηκαν εδώ παράνομα και θα έφευγαν για παράνομη πώληση. Όλα αυτά τα αρνούμαστε».

    Η κ. Κουρουκλή – Καλφοπούλου, τόνισε ακόμη ότι: «Ο κύριος λέει ότι έχει εταιρεία εισαγωγής ζώων-κουταβιών. Όταν ένα κουτάβι εισάγεται νόμιμα στη χώρα μας, πρέπει να έχει τσιπ και να είναι δηλωμένο στην εταιρεία, η οποία το εισάγει. Αυτά τα κουτάβια δεν είχαν τσιπ και δεν ήταν πουθενά δηλωμένα».

    Στους δύο κατηγορούμενους βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 119.000 ευρώ, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα 3 άτομα, εκ των οποίων ένας κτηνίατρος.

    Η ανακοίνωση της Αστυνομίας 

    Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης του Αστυνομικού Τμήματος Σπάτων-Αρτέμιδος, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (18/06), στην Αγία Παρασκευή, 42χρονος αλλοδαπός και 45χρονη ημεδαπή, κατηγορούμενοι για παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς.

    Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και αποδεικτικών μέσων αναφορικά με τη δράση ατόμων τα οποία δραστηριοποιούνται στην εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς στερούμενοι αδείας από την αρμόδια Αρχή, μη τηρώντας συνακόλουθα τους κανόνες ευζωίας τους, εντοπίστηκαν οι ανωτέρω κατηγορούμενοι και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα 3 άτομα, εκ των οποίων ένας κτηνίατρος, τα οποία αναζητούνται.

    Ο τρόπος δράσης τους

    Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιώντας ως βιτρίνα κατάστημα εμπορίας ζώων συντροφιάς και παροχής προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τη φροντίδα τους στην περιοχή του Γέρακα, προέβαιναν σε παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς.

    Ως προς τη μεθοδολογία της δράσης τους, οι κατηγορούμενοι είχαν προβεί στην ανάρτηση, μέσω γνωστής διαδικτυακής ιστοσελίδας αγγελιών, περισσότερων από -86- αγγελιών πώλησης ζώων συντροφιάς, στις οποίες καταχωρούσαν επιχειρησιακούς αριθμούς τηλεφωνικών συνδέσεων, προκειμένου οι υποψήφιοι αγοραστές να έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους.

    Στη συνέχεια και αφού έρχονταν σε συμφωνία με τους υποψήφιους αγοραστές για την τιμή πώλησης και τον τόπο της συναλλαγής, οι συλληφθέντες αναλάμβαναν τη μεταφορά των ζώων σε αυτούς, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό επιχειρησιακό όχημα.

    Γέρακας: Σοκ από τις καταγγελίες για το κύκλωμα παράνομου εμπορίου ζώων – «Δεν βλέπουν το φως της ημέρας ποτέ, είναι ανεμβολίαστα και πεθαίνουν»

    Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικία και σχολή εκπαίδευσης σκύλων, εντοπίστηκαν εγκλωβισμένα σε κλουβιά και περισυλλέχθηκαν:

    • -27- σκυλιά από διάφορες ράτσες,
    • γάτα ράτσας σφινξ και
    • γεράκι.

    Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    • -2- ατζέντες-σημειωματάρια στα οποία κρατούνταν σημειώσεις με προκαταβολές χρηματικών ποσών,
    • -29- κενά βιβλιάρια υγείας ζώων,
    • επιχειρησιακό όχημα με το οποίο πραγματοποιούνταν οι μεταφορές των ζώων,
    • -2- επιχειρησιακές συσκευές τηλεφώνων και
    • -3- σύριγγες.

    Σημειώνεται ότι τα περισυλλεχθέντα ζώα παραδόθηκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες προκειμένου να τύχουν της απαραίτητης προστασίας και φροντίδας. Επιπλέον, για τις ανωτέρω πράξεις, στους κατηγορούμενους, βεβαιώθηκαν και διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους -119.000- ευρώ.

    Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους δικογραφία από το Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων-Αρτέμιδος, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

    Δείτε το βίντεο από την ΕΛ.ΑΣ.: 

    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    spot_img

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ