Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
More

  Γεραπετρίτης: «Η Αίγυπτος είναι περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας με ρόλο-κλειδί στις περιφερειακές εξελίξεις»

  Γεραπετρίτης: «Η Αίγυπτος είναι περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας με ρόλο-κλειδί στις περιφερειακές εξελίξεις»

  Τι δήλωσε ο ΥΠΕΞ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

  Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης καλωσόρισε σήμερα τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, στο πρόγευμα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

  Η Ελλάδα, τόνισε ο Γ. Γεραπετρίτης, τάσσεται διαχρονικά υπέρ της εμβάθυνσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο και στηρίζει αναφανδόν την αναβάθμισή τους σε στρατηγικές.

  «Η Αίγυπτος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας με ρόλο κλειδί στις περιφερειακές εξελίξεις», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

  Ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Κάιρο και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και τον πρόεδρο Σίσι, θα συμμετάσχει αύριο στις Βρυξέλλες και στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου.

  Γεραπετρίτης: Καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας και απελευθέρωση των ομήρων σε οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνευσης στη Μ. Ανατολή

  Το οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να περιλαμβάνει την απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας, την απελευθέρωση των ομήρων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συζήτηση της επόμενης ημέρας, και να υπάρξει μία προοπτική, η οποία θα είναι βιώσιμη, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος νωρίτερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. «Η, δε, αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής να τελεί υπό την προστασία της διεθνούς κοινότητας. Η περαιτέρω καθυστέρηση σε μία τέτοια κρίσιμη φάση δεν μπορεί να είναι επιλογή», πρόσθεσε.

  Επίσης, τόνισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τη διάνοιξη περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων».

  Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στο Ιράκ, τον Λίβανο και τη Συρία, ενώ αναφέρθηκε στον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

  Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε:

  «Συναντιόμαστε σήμερα, υπό αντίξοες συνθήκες, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα πρέπει άμεσα να διαχειριστεί τρία κρίσιμα ζητήματα.

  Το πρώτο είναι το ανθρωπιστικό. Υπάρχει μία σοβαρότατη επιδείνωση ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διάνοιξη περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων, έτσι ώστε να μπορέσει, χωρίς προβλήματα, να εισέλθει στις πληγείσες περιοχές η ανθρωπιστική βοήθεια και να αποκατασταθούν οι βασικές υποδομές.

  Δεύτερον, θα πρέπει άμεσα να διαχειριστούμε το ζήτημα της μη διάχυσης των εχθροπραξιών. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν σήμερα στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ, βεβαίως, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας βρίσκεται υπό σοβαρό κίνδυνο.

  Και τρίτον, θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, παρέχοντας μία προοπτική στις δύο πλευρές και ιδίως στην παλαιστινιακή πλευρά. Σήμερα, θα βρεθούμε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω και τους τρεις, όπως και τους αρχηγούς κρατών και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Είναι κρίσιμη η συμβολή τους στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

  Το οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνευσης θα πρέπει να περιλαμβάνει, πρώτον, την απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας. Θα πρέπει, δεύτερον, να περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συζήτηση της επόμενης ημέρας και βεβαίως, τρίτον, να υπάρξει μία προοπτική, η οποία θα είναι βιώσιμη. Η, δε, αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής να τελεί υπό την προστασία της διεθνούς κοινότητας. Η περαιτέρω καθυστέρηση σε μία τέτοια κρίσιμη φάση δεν μπορεί να είναι επιλογή».

  Αίγυπτος Γιώργος Γεραπετρίτης  Πηγή

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ