Για την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες και τις γεωλογικές μετατοπίσεις των νησιών μίλησε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
«Είναι ένα φαινόμενο, υπαρκτό, μετρημένο, με δορυφορικές μεθόδους ακριβείας, που ακόμη δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Η Σαντορνίνη μετατοπίζεται σταδιακά. Αυτό όμως παρατηρείται και σε άλλες περιοχές. Πριν λίγα χρόνια είχαμε μετρήσει ανάλογες μετατοπίσεις στην Αμοργό ή και στα Κύθηρα» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος για τις γεωλογικές μετατοπίσεις.
«Δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι είναι επικίνδυνο φαινόμενο, τουλάχιστον έτσι όπως εμφανίζεται μέχρι στιγμής, το οποίο θα οδηγήσει σε μια ηφαιστειακή έκρηξη. Για ην Άνυδρο, πράγματι, υπάρχει μια μετατόπιση που οφείλεται στους σεισμούς. Τέτοια φαινόμενα έχουμε δει σε πάρα πολλά άλλα ρήγματα, που είναι παρόμοια με το ρήγμα της Ανύδρου, σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας» πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει κανένα ίχνος ηφαιστειακής δραστηριότητας»
Σχετικά με τον αν οι σεισμοί στη Σαντορίνη, έχουν σχέση με το ηφαίστειο του νησιού, ο σεισμολόγος τόνισε: «Εκείνο που βλέπουμε, είναι τα σεισμογραφήματα. Σε αυτά, ο σεισμός αφήνει το αποτύπωμά του. Κανένα αποτύπωμα, κανένα ίχνος ηφαιστειακής δραστηριότητας δεν υπάρχει. Είναι καθαρά τεκτονικοί σεισμοί, πάνω σε ένα συγκεκριμένο ρήγμα που είναι γνωστό και χαρτογραφημένο στον βυθό, αυτό της Ανύδρου».
«Αυτοί οι σεισμοί με τα ίδια χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να έχουν γίνει σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας που δεν υπάρχουν ηφαίστεια», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τη διαρκή κίνηση μάγματος κάτω από την θάλασσα, ο ίδιος δήλωσε: «Το μάγμα υπάρχει κάτω από τον στερεό φλοιό της γης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Εάν μετακινείται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και προκαλεί τους σεισμούς ή όχι είναι μια επιστημονική υπόθεση εργασίας προς το παρόν, δεν είναι κάτι αποδεδειγμένο και καταγεγραμμένο και σαν υπόθεση εργασίας μέλλει να αποδειχθεί στο μέλλον από έρευνα».
«Μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ βλέπουμε μια σταδιακή ύφεση»
Για το αν το φαινόμενο εκτονώνεται ή όχι, ο σεισμολόγος υποστήριξε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μέχρι τον ισχυρότερο σεισμό που είχαμε μέχρι τώρα, το 5,3 στις 10 Φεβρουαρίου, υπήρξε μια πολύ επιθετική προσεισμική ακολουθία που κορυφώθηκε με αυτόν. Έπειτα από αυτόν, βλέπουμε μια σταδιακή ύφεση. Λίγο με τον πρωινό, σήμερα, σεισμό 5,1 Ρίχτερ χάλασε εν μέρει η εικόνα της ύφεσης, καθώς ξαναδημιούργησε στον κόσμο μια ανησυχία.
Ωστόσο, η συνολική σεισμολογική εικόνα της ύφεσης δεν έχει αλλάξει. Όμως, θέλει πολύ προσοχή. Η ύφεση αυτή μπορεί να είναι πραγματική και να οδηγήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση, πλέον, του φαινομένου ή μπορεί να κρύβει αυτό που διεθνώς ονομάζεται “σεισμική ησυχία”, η οποία προδικάζει την έλευση και άλλου ισχυρότερου σεισμού».
«Προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε με 100% βεβαιότητα ποια από τις δυο εκδοχές θα ισχύσει. Παρακολουθούμε, αναλύουμε και με ψυχραιμία και υπομονή θα πρέπει να ενημερώνουμε, με όσο το δυνατόν πιστότερο τρόπο μπορούμε» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.