Ισχυρή ενίσχυση με νέας, υψηλής τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα αναμένεται να λάβουν εντός των προσεχών δύο μηνών πολλές πανεπιστημιακές κλινικές του Λεκανοπεδίου της Αττικής, σε νοσοκομεία όπως το «Σωτηρία», το «Αρεταίειο», το «Αττικόν», το «Λαϊκό» κ.ά. επισημαίνει σε συνέντευξη του στα «Παραπολιτικά» ο καθηγητής Καρδιολογίας και Πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος.
Επίσης, εντός του 2024 αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους, στο σύνολο των πανεπιστημιακών κλινικών της χώρας, 270 επίκουροι καθηγητές, σε όλες τις ειδικότητες, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει μεγάλη «ανάσα» για τα νοσοκομεία της χώρας μας.
Κύριε πρύτανη, πότε θα έχουμε στις θέσεις τους τους νέους επίκουρους καθηγητές, οι οποίοι προβλέπονται για τις πανεπιστημιακές κλινικές που υπηρετούν το ΕΣΥ;
Καθώς οι σύγχρονες προκλήσεις στον χώρο της Υγείας είναι πολλές και η ανάγκη για υψηλού επιπέδου, εξειδικευμένη παροχή υγείας από κέντρα αναφοράς είναι επιτακτική, η στελέχωση των πανεπιστημιακών κλινικών είναι απαραίτητη για τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών υγείας. Μην ξεχνάμε ότι οι πανεπιστημιακές κλινικές του ΕΚΠΑ από το 1837 αποτελούν τον πρώτο πάροχο υπηρεσιών υγείας στη χώρα με αδιάλειπτη προσφορά επί δύο αιώνες.
Στο πλαίσιο στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών Υγείας και Παιδείας, προκηρύχθηκαν 270 κλινικές θέσεις πανεπιστημιακών ιατρών με πιστώσεις του υπουργείου Υγείας, σε αντικείμενα στα οποία τα δημόσια νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα. Οι θέσεις αυτές έχουν κατανεμηθεί σε πανεπιστημιακές κλινικές νοσοκομείων σε όλες τις ιατρικές σχολές της χώρας και στις αντίστοιχες περιφέρειες, ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά των ετών της οικονομικής κρίσης.
Η πλειονότητα αυτών των θέσεων βρίσκεται στη φάση της υποβολής υποψηφιοτήτων και αναμένεται οι διαδικασίες αξιολόγησης, επιλογής και διορισμού να ολοκληρωθούν εντός του 2024.
Πιστεύετε ότι η ενίσχυση των πανεπιστημιακών κλινικών με τους εν λόγω επίκουρους καθηγητές θα είναι ουσιαστική ή οι ελλείψεις είναι τόσο σοβαρές, με τα σχετικά προβλήματα να παραμένουν;
Σίγουρα οι θέσεις αυτές αποτελούν μια σημαντική ενίσχυση για τις πανεπιστημιακές κλινικές νοσοκομείων του ΕΣΥ και πανεπιστημιακών νοσοκομείων που υπηρετούν το δημόσιο σύστημα Υγείας. Σκεφτείτε ότι μόνο η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ έχασε πάνω από 300 θέσεις πανεπιστημιακών ιατρών τα προηγούμενα 14 χρόνια.
Επίσης, για την επαρκή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση των φοιτητών αλλά και για την προαγωγή της αριστείας, της έρευνας και της καινοτομίας είναι επίσης απαραίτητη η ενίσχυση και των πανεπιστημιακών εργαστηρίων, καθώς και των Τμημάτων Νοσηλευτικής. Ιδιαίτερα όμως πρέπει να τονιστεί ότι τα περισσότερα τμήματα και σχολές των πανεπιστημίων πάσχουν στο θέμα της στελέχωσης. Στο ΕΚΠΑ έχουν χαθεί πάνω από 600 θέσεις πανεπιστημιακών σε όλα τα τμήματα, από τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τη Νομική μέχρι τις θετικές επιστήμες.
Πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν τα πολύ μεγάλα κενά σε πανεπιστημιακό προσωπικό, για να εξασφαλιστεί η υψηλού επιπέδου παροχή εκπαίδευσης από τα δημόσια πανεπιστήμια.
Πληροφορηθήκαμε ότι στην πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου «Σωτηρία» ετοιμάζεται νέο, υπερσύγχρονο αιμοδυναμικό εργαστήριο, το οποίο θα δώσει μεγάλη ώθηση στο ΕΣΥ της Αττικής. Περί τίνος πρόκειται;
Στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» η Ιατρική Σχολή έχει εγκαταστήσει τρεις πανεπιστημιακές κλινικές: την Α’ Πνευμονολογική Κλινική, τη Γ’ Παθολογική Κλινική και τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί η Γ’ Καρδιολογική Κλινική. Για την πλήρη λειτουργία της πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής πριν από τρία χρόνια η δωρεά του μεγάλου εθνικού ευεργέτη κ. Αθανάσιου Μαρτίνου υπήρξε καταλυτική στην κατασκευή του πρώτου αιμοδυναμικού εργαστηρίου του νοσοκομείου.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με νέα δωρεά, επίσης του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου, θα λειτουργεί τον επόμενο μήνα δεύτερο αιμοδυναμικό εργαστήριο σε νέα, υπερσύγχρονη, υβριδική αίθουσα, που θα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας αγγειογράφο – στεφανιογράφο και θα δώσει σημαντική ώθηση στον αριθμό των καρδιολογικών περιστατικών που αντιμετωπίζονται. Θα ήταν επίσης παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι για τη λειτουργία της κλινικής σε πλήρως ανακαινισμένους χώρους καθοριστική υπήρξε και η δωρεά της οικογένειας της ιατρού Αννας Ρηγοπούλου.
Το νοσοκομείο χάρη στο υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό έχει καταφέρει να πραγματοποιεί πολλαπλές επεμβάσεις σχεδόν καθημερινά όσον αφορά τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και άλλα επείγοντα καρδιολογικά προβλήματα, ενισχύοντας τη λειτουργία του ΕΣΥ. Αυτή τη στιγμή διενεργούνται πλήθος επεμβάσεων αντιμετώπισης δομικών καρδιοπαθειών, με επικεφαλής τον καθηγητή Μανώλη Βαβουρανάκη, όπως αντιμετώπιση με επεμβατικά, μη χειρουργικά μέσα βαλβιδοπαθειών της αορτικής, της μιτροειδούς, της τριγλώχινας και της πνευμονικής βαλβίδας, αλλά και διόρθωση παραβαλβιδικών διαφυγών και μεσοκολπικής επικοινωνίας ή ανοιχτού ωοειδούς τρήματος.
Μπορούμε να αναμένουμε άμεσα ανάλογες παρεμβάσεις και ενισχύσεις για τις πανεπιστημιακές κλινικές άλλων νοσοκομείων στην Αττική;
Οι πανεπιστημιακές κλινικές με το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που διαθέτουν προσφέρουν πολύ σημαντικό έργο στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Με τη συνδρομή του πανεπιστημίου, των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και με τους μεγάλους δωρητές ενισχύονται με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και επιστημονικό εξοπλισμό.
Μεγάλες δωρεές έχουν πραγματοποιηθεί πολύ πρόσφατα στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου θα λειτουργήσει σύντομα το πρώτο Πανεπιστημιακό Cancer Center, στο Λαϊκό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με ανακαίνιση των χειρουργείων, καθώς και σε άλλες πανεπιστημιακές κλινικές, όπως για παράδειγμα στο «Ιπποκράτειο», τον «Ευαγγελισμό», το «Α. Συγγρός», το «Αρεταίειο» και το «Αιγινήτειο».