Γιατί αυξάνονται τα ασφάλιστρα του κλάδου Υγείας
Η συνεχής αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας, ο λόγος αύξησης των ασφαλίστρων, σύμφωνα με την ΕΑΕΕ.
Η συνεχής αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας και των ασφαλίστρων αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για τον κλάδο της ασφάλισης υγείας, επηρεάζοντας τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η επιβάρυνση προέρχεται κυρίως από τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους ιδιωτικούς παρόχους υγείας, όπως κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ιατρούς. Αυτές οι δαπάνες, οι οποίες καλύπτονται από τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν οι πολίτες, έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης της συχνότητας, της σοβαρότητας των περιστατικών και των νέων, πιο δαπανηρών μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε ιδιαίτερα μετά την πανδημία, με τη μελέτη του ΙΟΒΕ να καταγράφει αύξηση 14%-14,6% στο καθαρό κόστος κάλυψης υγείας από το 2022. Παράγοντες όπως ο πληθωρισμός, η αύξηση των ογκολογικών περιστατικών και η χρήση προηγμένων τεχνολογιών, όπως ρομποτικές επεμβάσεις και ανοσοθεραπείες, έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του κόστους. Επιπλέον, το υψηλό ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές νοσηλείες προσθέτει σημαντική επιβάρυνση, αποτελώντας περίπου το 1/5 του συνολικού κόστους.
Ο κλάδος υγείας για τις ασφαλιστικές εταιρίες είναι ζημιογόνος, καθώς το σύνολο των αποζημιώσεων, των εξόδων λειτουργίας και των αμοιβών διαμεσολαβητών υπερβαίνει τα έσοδα από τα ασφάλιστρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δείκτης ζημιών και εξόδων έχει υπερβεί το 100% τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας το 112,9% το 2023. Η ευρωπαϊκή οδηγία Φερεγγυότητα ΙΙ υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρίες να διατηρούν επαρκή ασφάλιστρα, προχωρώντας σε αναγκαίες αυξήσεις.
Η ΕΑΕΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, προτείνοντας μέτρα όπως η ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της υγείας, η εφαρμογή του συστήματος DRGs (Diagnosis-Related Groups) για τον έλεγχο των δαπανών, η μείωση του ΦΠΑ στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και η επέκταση της απαλλαγής των ασφαλίστρων υγείας από το φόρο 15% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Παράλληλα, προτείνει τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω συνεργασιών των ασφαλιστικών εταιριών με δημόσια νοσοκομεία.
Η ΕΑΕΕ τονίζει ότι η δημόσια συζήτηση για το κόστος ασφάλισης δεν μπορεί να περιοριστεί στις ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά πρέπει να συμπεριλάβει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως την Πολιτεία, την Εποπτική Αρχή και τους παρόχους υγείας. Στόχος είναι η διαμόρφωση μιας συνολικής στρατηγικής που θα εξασφαλίζει προσιτή υγειονομική περίθαλψη για όλους τους πολίτες.