Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
More

    Γιατί δεν μειώνονται οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

    Γιατί δεν μειώνονται οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

    Οι τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων επιδρούν αρνητικά στις τιμές των εισιτηρίων

    Η αύξηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων τροφοδοτείται διαρκώς από την τιμή των καυσίμων, τα αυξημένα μισθολογικά κόστη, τις ανατιμήσεις στα κόστη επισκευής και στις τιμές των ανταλλακτικών και τα αυξημένα ασφάλιστρα.


    Οι τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων επιδρούν αρνητικά στις τιμές των εισιτηρίων, και ειδικά το τελευταίο εξάμηνο έχουν πάρει την ανιούσα.

    Σημείο αναφοράς για την τιμολόγηση των ναυτιλιακών καυσίμων (μαζούτ χαμηλού θείου) είναι η τιμολόγηση του μαζούτ στην αγορά του Ρότερνταμ. Ο μετρικός τόνος του μαζούτ χαμηλού θείου από 518 δολάρια στις αρχές Ιανουαρίου, ανέρχεται σήμερα στα 600 δολάρια.

    Το κόστος των καυσίμων είναι ένας σημαντικός συντελεστής του λειτουργικού κόστους του πλοίου (60% του κόστους πωληθέντων). Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διετία 2020-2021 οι τιμές των καυσίμων κυμαίνονταν από 350 έως 450 δολάρια ο τόνος τη μεγαλύτερη περίοδο.


    Παράλληλα, για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες την περίοδο αυτή και τα επόμενα χρόνια κρίσιμο θέμα είναι η δημιουργία ενός ισχυρού ισολογισμού που θα εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση της ανανέωσης του στόλου, ενόψει και των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών. Για τον λόγο αυτό δείχνουν «απροθυμία» στο να μειώσουν τα εισιτήρια ή να προχωρήσουν σε εκπτώσεις και προσφορές.

    Για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση απαιτούνται νέες επενδύσεις που είναι αναγκαίο να συγχρηματοδοτηθούν μέσω ευρωπαϊκών ή και κρατικών προγραμμάτων. Υπολογίζεται ότι η ανανέωση του στόλου της ελληνικής ακτοπλοΐας θα απαιτήσει επενδύσεις της τάξεως των 2,5-3 δισ. ευρώ, μόνο για την ανανέωση των υφιστάμενων πλοίων ηλικίας άνω των 25 ετών.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ