Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

  Γιατί δεν πρέπει να μένει καθόλου εκτός ψυγείου και τι πρέπει να προσέχετε

  Αν σας αρέσουν πολύ οι σαλάτες, υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξετε. Υπάρχει ένα λαχανικό το οποίο είναι πολύ πιο ευάλωτο στη μόλυνση από ένα βακτήριο που προκαλεί σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

  Το λαχανικό αυτό είναι το μαρούλι, το οποίο αναπτύσσει εύκολα κολοβακτηρίδια (e. coli) όταν παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου. Τα υπόλοιπα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι πιο ανθεκτικά στο e. coli.

  Το e. coli είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο. Ένα είδος του που λέγεται STEC, επειδή παράγει μία τοξίνη γνωστή ως Shiga, αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία τροφικών δηλητηριάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

  Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε τον περασμένο μήνα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντροι Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), το STEC προκάλεσε το 2022 συνολικώς 8.565 κρούσματα. Στην χώρα μας αναφέρθηκαν 14 περιστατικά.

  Το STEC μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές κράμπες, απότομη έναρξη διάρροιας (συχνά αιμορραγικής) και εμέτους. Στο 5-10% των περιπτώσεων η λοίμωξη από αυτό προκαλεί μία επιπλοκή που λέγεται ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο. Οι πάσχοντες εισάγονται στο νοσοκομείο για νοσηλεία, διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας και άλλων προβλημάτων.

  Οι 568 από τους ευρωπαίους ασθενείς του 2022 εκδήλωσαν το σύνδρομο αυτό. Οι 20 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του. Άλλοι οκτώ ασθενείς κατέληξαν από άλλα αίτια.

  Επικίνδυνη η θερμοκρασία δωματίου

  «Σε θερμοκρασία δωματίου, το e. coli δεν αναπτύσσεται γρήγορα σε όλα τα λαχανικά, αλλά κυρίως στο μαρούλι», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mengyi Dong, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ασφαλείας των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Duke, στη Βόρεια Καρολίνα. «Όταν όμως τοποθετείται στο ψυγείο, σε θερμοκρασία κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου, το βακτηριακό φορτίο του μειώνεται ραγδαία».

  Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην διατροφική επιθεώρηση Food Microbiology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι τροφικές δηλητηριάσεις από μαρούλια είναι πιο συχνές απ’ ό,τι με άλλα ανάλογα λαχανικά. Γι’ αυτό τον λόγο θέλησαν να διερευνήσουν τι συμβαίνει.

  Έτσι, μόλυναν με το e. coli τα φύλλα από πέντε διαφορετικά λαχανικά: μαρούλι ρομάνα, κοινό μαρούλι, σπανάκι, λαχανίδα και κράμβη. Ύστερα παρατήρησαν τι συνέβη, όταν τα φύλλα εκτέθηκαν σε θερμοκρασία 4, 20 και 37 βαθμών Κελσίου.

  Η θερμοκρασία της συντήρησης σε ένα καλό ψυγείο είναι γύρω στους 4 βαθμούς. Οι 20 βαθμοί είναι μια σχετικά καλή θερμοκρασία για το σπίτι τον χειμώνα. Οι 37 βαθμοί σημαίνουν ότι κάνει πολλή ζέστη.

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
  spot_img
  spot_img

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ