Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
More

    Γιατί είναι στα ύψη οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών

    Γιατί είναι στα ύψη οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών

    H μεγάλη αύξηση του κόστους κατασκευής, των τιμών οικοπέδων, των ποσοστών της αντιπαροχής, αλλά και οι απαιτητικές προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των νεόδμητων κατοικιών.

    Ο κυριότερος λόγος είναι η εκτόξευση των τιμών πώλησης, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους κατασκευής, των τιμών των οικοπέδων και των υψηλότερων προδιαγραφών ενεργειακής απόδοσης που οφείλουν να πληρούν πλέον όλα τα νεόδμητα ακίνητα.


    Από το 2017 μέχρι και το 2022, δηλαδή την περίοδο ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας από το χαμηλότερο σημείο της, οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί έως και 80% στην περίπτωση π.χ. του Αμαρουσίου.

    Σήμερα η μέση ζητούμενη τιμή για μια νεόδμητη κατασκευή στα βόρεια προάστια, που αποτελούν και τον πυρήνα της ζήτησης από Έλληνες, κινείται πέριξ των 4.000-5.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα υπό κατασκευήν ακίνητα, ενώ οι πράξεις γίνονται λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο αυτό. Πριν από μερικά χρόνια, όμως, η μέση τιμή δεν ξεπερνούσε τις 2.000-2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο .

    Οι λόγοι είναι πολλοί. Η Golden Visa και η βραχυχρόνια μίσθωση είναι κάποιοι από τους εμφανείς λόγους. Αλλά όχι μόνον. Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ που θεσπίστηκε στις αρχές του 2020 είχε ως αποτέλεσμα πολλοί κατασκευαστές να σπεύσουν να αγοράσουν νέα οικόπεδα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια απότομη αύξηση των τιμών και των ποσοστών της αντιπαροχής.


    Εν συνεχεία το κλίμα επιβάρυναν η πανδημία και οι ανατιμήσεις των υλικών λόγω της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επίσης, λόγω των ελλείψεων, υπάρχει πλέον και κατακόρυφη αύξηση των εργατικών. Όλα τα παραπάνω έχουν εκτοξεύσει το κόστος ακόμη και σε 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο χωρίς να υπολογίζεται το κόστος της γης.

    Κάπως έτσι, οι ζητούμενες τιμές πώλησης για ένα τυπικό διαμέρισμα 100-110 τ.μ., το οποίο να προσφέρει δύο υπνοδωμάτια κι ένα χώρο γραφείου ή τρία υπνοδωμάτια, ακόμη και στον πρώτο όροφο μιας υπό κατασκευήν οικοδομής στα βόρεια προάστια, ξεκινούν από 400.000 ευρώ και φτάνουν με ευκολία ακόμη και σε 550.000 ευρώ, ανάλογα με το σημείο, την περιοχή και τις επιμέρους προδιαγραφές τού εκάστοτε ακινήτου.

    Πρόκειται για χρήματα τα οποία ελάχιστοι είναι σε θέση να διαθέσουν σήμερα, ιδίως από τη στιγμή που η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει δυσχερής και μάλιστα δυσκολεύει συνεχώς, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ