Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Γιατί η Γαλλία δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία;

    Γιατί η Γαλλία δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία;

    Σε μια ιστορική ανατροπή στις ισορροπίες της αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης, η Γαλλία δανείζεται πλέον ακριβότερα από χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διάρκειας έως πέντε ετών είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες γαλλικές, υπογραμμίζοντας την αλλαγή στη δυναμική των κρατικών τίτλων χρέους στην Ευρωζώνη.


    Η τάση αυτή επιβεβαιώνει τη «νίκη» των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων έναντι των γαλλικών, με τον Νότο να απολαμβάνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε σύγκριση με χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης. Η Πορτογαλία υπήρξε η πρώτη που ξεπέρασε τη Γαλλία τον Ιούνιο, και η Ισπανία ακολούθησε, δανειζόμενη πλέον φθηνότερα όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και σε 10ετή διάρκεια.

    Η Ελλάδα έχει μπει κι αυτή σε αυτό το «γκρουπ» χωρών, με τα ελληνικά ομόλογα να παρουσιάζουν χαμηλότερες αποδόσεις από τα γαλλικά. Συγκεκριμένα, το ελληνικό 5ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,444%, ενώ το γαλλικό στο 2,484%. Παράλληλα, το ελληνικό 2ετές διαμορφώνεται στο 2,035%, ενώ το αντίστοιχο γαλλικό στο 2,326%. Ακόμη και στα 10ετή ομόλογα, η διαφορά περιορίζεται σε μόλις 15 μονάδες βάσης, με το ελληνικό να βρίσκεται στο 3,103% και το γαλλικό στο 2,955%.

    Η πολιτική αβεβαιότητα και οι ανησυχίες γύρω από τα δημοσιονομικά της Γαλλίας, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή πορεία των οικονομιών του Νότου, έχουν οδηγήσει τους επενδυτές να θεωρούν πιο ασφαλείς τις επενδύσεις σε ομόλογα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι χώρες αυτές αναμένεται να δουν περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ αντίθετα η αξιολόγηση της Γαλλίας κινδυνεύει.


    Η μείωση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία σηματοδοτεί την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία. Μετά από χρόνια κρίσης και προγραμμάτων διάσωσης, η Ελλάδα πλέον θεωρείται από τους επενδυτές ως πιο ασφαλής και ελκυστική επιλογή για τοποθετήσεις σε ομόλογα. Αυτό όχι μόνο ενισχύει την οικονομική σταθερότητα της χώρας, αλλά και διευκολύνει την πρόσβασή της σε φθηνότερο δανεισμό για την κάλυψη αναγκών του κράτους ή την ανάπτυξη υποδομών.

    Η τάση αυτή αντανακλά τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες στην Ευρωζώνη. Η Γαλλία, ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αντιμετωπίζει πολιτικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που επηρεάζουν την αξιοπιστία της στις αγορές. Το γεγονός ότι χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, δανείζονται φθηνότερα, δείχνει ότι οι επενδυτές αναθεωρούν τις προτιμήσεις τους, θεωρώντας πλέον αυτές τις χώρες ως πιο αξιόπιστες.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ