Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Γιατί οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια από τους άνδρες

    Οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης απελευθερώνουν μια πρωτεΐνη που προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο.

    Δοκιμές στους εγκεφάλους ασθενών με Αλτσχάιμερ δείχνουν ότι τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης -γνωστής ως C3- ήταν έξι φορές υψηλότερα στους εγκεφάλους των γυναικών με Αλτσχάιμερ από ότι των ανδρών.

    Τα οιστρογόνα δρουν ως φυσικά αντιφλεγμονώδη και πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην καταστολή των πρωτεϊνών C3. Ενώ τα επίπεδα των ορμονών του σεξ στους άνδρες αυξάνονται καθώς μεγαλώνουν, τα οιστρογόνα πέφτουν απότομα στις γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

    Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία για τον ρόλο της εμμηνόπαυσης στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

    Το Αλτσχάιμερ είναι μια ασθένεια που αλλάζει τη ζωή, καθώς οι άνθρωποι χάνουν τη μνήμη τους, δυσκολεύονται να περπατήσουν, ακόμη και να φάνε σε προχωρημένα στάδια της νόσου.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν φάρμακα που να μπορούν να αναστρέψουν τις επιπτώσεις.

    Οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους 40 ανδρών και γυναικών.

    Οι μισοί εγκέφαλοι ανήκαν σε ανθρώπους που είχαν πεθάνει από Αλτσχάιμερ.

    Οι δοκιμές αποκάλυψαν 1.449 διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που σχηματίζονται καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αρκετές από τις οποίες έχουν ήδη συνδεθεί με το Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένης της C3.

    Οι πρωτεΐνες, όπως η C3, προκαλούν φλεγμονή στα κύτταρα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης.

    Μπορούν ωστόσο να αντιδράσουν με τα οξείδια του αζώτου και να προκαλέσουν «καταιγίδα» στο σώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

    Φυσιολογικά, οι τροποποιημένες πρωτεΐνες απομακρύνονται από τα οιστρογόνα.

    Οι γυναίκες όμως με μειωμένα οιστρογόνα λόγω της εμμηνόπαυσης, παύουν να είναι προστατευμένες, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός από την πρόκληση φλεγμονής, οι τροποποιημένες πρωτεΐνες μπορούν να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στον εγκέφαλο, τα μικρογλοία.

    Αυτά επιτίθενται στις συνάψεις στους νευρώνες και τις καταστρέφουν, σταματώντας την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν σημαντική απώλεια συνάψεων.

    Οι έρευνες σε ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα στο εργαστήριο, έχουν δείξει ότι η μείωση των οιστρογόνων οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων της τροποποιημένης πρωτεΐνης C3.

    Ο Δρ. Stuart Lipton, ειδικός στη μοριακή ιατρική στο Scripps Research στη La Jolla της Καλιφόρνια, δήλωσε: «Τα νέα μας ευρήματά υποδηλώνουν ότι η χημική τροποποίηση ενός συστατικού βοηθά στην πρόκληση της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό μπορεί να εξηγήσει, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί η ασθένεια επηρεάζει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες».

    Και προσθέτει: «Το γιατί οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάθουν Αλτσχάιμερ ήταν ένα μυστήριο, αλλά νομίζω ότι τα ευρήματά μας προσθέτουν ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ που εξηγεί μηχανιστικά την αυξημένη ευπάθεια των γυναικών καθώς γερνούν».

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Advances.

     

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ