Τα Χριστούγεννα είναι συνώνυμα με παραδοσιακά γλυκά που γεμίζουν τα σπίτια με αρώματα και γεύσεις. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπιτα και γεμιστά τσουρέκια βρίσκονται στο επίκεντρο της εορταστικής περιόδου. Αν και η θερμιδική τους αξία είναι υψηλή, με τη σωστή προσέγγιση μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή μας χωρίς ενοχές, ακόμη και αν ακολουθούμε δίαιτα ή αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης.
Παρακάτω, αναλύουμε τις θερμίδες και τη διατροφική αξία των πιο αγαπημένων γλυκών των γιορτών, ώστε να ξέρετε τι να προσέξετε.
Οι κουραμπιέδες είναι γλυκά πλούσια σε βούτυρο, που αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά. Περιέχουν επίσης ζάχαρη, που προσφέρει “κενές” θερμίδες, αλλά και αμύγδαλα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Οι κουραμπιέδες είναι γλυκά πλούσια σε βούτυρο, που αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά. Περιέχουν επίσης ζάχαρη, που προσφέρει “κενές” θερμίδες, αλλά και αμύγδαλα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.