Είναι οι εταιρείες τεχνολογίας υπεύθυνες και υπόλογες για το περιεχόμενο που αναρτάται στους ιστότοπούς τους από τρίτους; Μία υπόθεση-ορόσημο που αφορά ατην Google, θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει το Internet για πάντα.
Συγκεκριμένα, η υπόθεση «Νοέμι Γκονζάλες vs. Google» σχετίζεται με την ευθύνη της μεγάλης τεχνολογικής εταιρείας όσον αφορά στο περιεχόμενο που αναρτάται στον ιστότοπό της από τρίτους χρήστες, σύμφωνα με τον «The Independent».
Ποια είναι η υπόθεση «Νοέμι Γκονζάλες vs. Google»
Η Νοέμι Γκονζάλες, μία 23χρονη φοιτήτρια, έχασε τη ζωή της, το 2015, στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στο Παρίσι. Από τους πυροβολισμούς και τις βομβιστικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι. Με αφορμή τον θάνατό της, οι γονείς της Νοέμι Γκονζάλες μηνύουν το YouTube, που ανήκει στην Google, για τον αλγόριθμό του και για το πώς η πλατφόρμα «παρείχε υλική υποστήριξη» και συνιστούσε περιεχόμενο του ISIS, δηλαδή του Ισλαμικού Κράτους, παραβιάζοντας τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Η οικογένεια της Νοέμι Γκονζάλες πιστεύει ότι η Google ευθύνεται για αποζημιώσεις επειδή το YouTube δεν αφαίρεσε τα τρομοκρατικά βίντεο από τον ιστότοπό του.
Πάντως, η κύρια συζήτηση στην υπόθεση περιστρέφεται γύρω από το Άρθρο 230 του Νόμου περί Αξιοπρέπειας των Επικοινωνιών, το οποίο προστατεύει τις διαδικτυακές πλατφόρμες – όπως το YouTube – από μηνύσεις για περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους. Η Google υποστηρίζει ότι προστατεύεται από το Άρθρο 230, ενώ η οικογένεια της Νοέμι Γκονζάλες ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να ξαναγράψει τον σχετικό νόμο. Η οριστική δικαστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το καλοκαίρι.
{https://youtu.be/BOkH7UFILAM}
H υπόθεση «Νοέμι Γκονζάλες vs. Google» θα μπορούσε να αλλάξει το Internet
Ο Ανουπάμ Τσάντερ, εμπειρογνώμονας σε θέματα τεχνολογικής ρύθμισης στο Νομικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, δήλωσε: «Αυτό το περιεχόμενο των χρηστών μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες που και οι δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος θα μπορούσαν να θεωρήσουν σημαντικές. Για παράδειγμα, ισχυρισμούς σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση ή την αστυνομική κακοποίηση ή τις κυβερνητικές πολιτικές για τα εμβόλια. Η υπόθεση αυτή θα μπορούσε πραγματικά να αναδιαμορφώσει το Internet για την επόμενη γενιά».
Υπάρχει υποστήριξη τόσο από τους φιλελεύθερους όσο και από τους συντηρητικούς για την αναδιατύπωση του Άρθρου 230. Ορισμένοι φιλελεύθεροι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θέλουν το Κογκρέσο να τερματίσει την ασυλία των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και να τους αφαιρέσει την προστασία που τους παρέχει το Άρθρο 230. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι συντηρητικοί θέλουν να τροποποιήσουν τον εν λόγω Νόμο, αφού κατηγορούν τις εταιρείες τεχνολογίας ότι αφαιρούν αναρτήσεις που κλίνουν προς τα Δεξιά.