Μετά τον εντοπισμό ισχυρών συγκεντρώσεων του ιού H5N1 (γρίπη των πτηνών) στο γάλα αγελάδων που είχαν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε σήμερα (19/4) την εφαρμογή «λογικών» μέτρων διατροφικής ασφάλειας, όπως τη χρήση παστεριωμένου γάλακτος.
Προς το παρόν, διεξάγονται έρευνες για να καθοριστεί για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να επιβιώσει ο ιός στο γάλα και ο ΠΟΥ ζήτησε από όλους να είναι σε επαγρύπνηση.
«Καμπανάκι» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον H5N1
«Για όσο είναι σε εξέλιξη οι μελέτες, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να εφαρμόζουν ασφαλείς διατροφικές πρακτικές, όπως να καταναλώνουν μόνο παστεριωμένο γάλα», είπε η γιατρός Ουενκίνγκ Ζανγκ, η επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος του ΠΟΥ για τη γρίπη, στην τακτική ενημέρωση του Οργανισμού, στη Γενεύη.
«Παρατηρούμε τώρα ότι πολλά κοπάδια αγελάδων προσβλήθηκαν, σε αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών Πολιτειών, κάτι που δείχνει ότι πρόκειται για μια νέα φάση όσον αφορά τη διάδοση του ιού στα θηλαστικά», πρόσθεσε.
Ο ιός εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
Οι υγειονομικές αρχές του Τέξας, όπου εντοπίστηκε η πρώτη περίπτωση μετάδοσης του ιού από την αγελάδα στον άνθρωπο, υπογράμμισαν ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές, επειδή είναι υποχρεωτικό να καταστρέφεται το γάλα των άρρωστων βοοειδών. Η παστερίωση, δηλαδή η θερμική επεξεργασία του γάλακτος, σκοτώνει τον ιό.
Τα κρούσματα του ιού Α(Η5Ν1) μεταξύ των ανθρώπων είναι σπάνια και συνδέονται με την επαφή τους σε άρρωστα ζώα ή την επαφή τους με μολυσμένο περιβάλλον. Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια απόδειξη ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η εξάπλωσή του θα διευκολύνει την εμφάνιση κάποιας μετάλλαξης.