Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
More

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι αυξημένες θερμοκρασίες και οι μεταβολικοί παράγοντες συμβάλλουν σε μια παγκόσμια αύξηση των περιστατικών εγκεφαλικών επεισοδίων

    Η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι αυξημένες θερμοκρασίες και οι μεταβολικοί παράγοντες συμβάλλουν σε μια παγκόσμια αύξηση των περιστατικών εγκεφαλικών επεισοδίων

    Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Neurology» αποκαλύπτει σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που υπέστησαν νέο εγκεφαλικό επεισόδιο, αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας ή απεβίωσαν από εγκεφαλικό κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια.

    Από το 1990 έως το 2021, ο αριθμός των ατόμων που υπέστησαν νέο εγκεφαλικό επεισόδιο αυξήθηκε παγκοσμίως σε 11,9 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σύγκριση με το 1990. Οι επιζώντες από εγκεφαλικά επεισόδια ανήλθαν σε 93,8 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 86%. Οι θάνατοι που σχετίζονται με εγκεφαλικά επεισόδια έφτασαν τα 7,3 εκατομμύρια, με αύξηση 44%, καθιστώντας την πάθηση αυτή την τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά την ισχαιμική καρδιοπάθεια και τον Covid-19. Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια διαμένουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

    Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του πληθυσμού και στη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και στην ενίσχυση της επίδρασης περιβαλλοντικών, μεταβολικών και συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών στην κακή υγεία και στον πρόωρο θάνατο από εγκεφαλικό επεισόδιο έχει αυξηθεί κατά 72% από το 1990. Αυτό το στοιχείο αναδεικνύει τη σημασία των περιβαλλοντικών παραγόντων στην αυξανόμενη συχνότητα των εγκεφαλικών. Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην υπαραχνοειδή αιμορραγία, σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό του καπνίσματος.

    Η παγκόσμια επιβάρυνση από εγκεφαλικά επεισόδια παρουσίασε σημαντική αύξηση, η οποία σχετίζεται με διάφορους παράγοντες. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση 88% από το 1990 έως το 2021 στον δείκτη μάζας σώματος, 32% στον υψηλό σάκχαρο αίματος, 23% στη διατροφή πλούσια σε ζαχαρούχα ποτά, 11% στη χαμηλή σωματική δραστηριότητα, 7% στην υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση και 5% στη διατροφή φτωχή σε ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά.

    Οι συγγραφείς επισημαίνουν την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών παγκόσμιων μέτρων για την ενίσχυση της παρακολούθησης των περιστατικών, την πρόληψη, τη φροντίδα των ασθενών και την αποκατάστασή τους.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ