Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

    Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος


    Οι άνθρωποι που ακολουθούν διαχρονικά υγιεινή διατροφή, κινδυνεύουν λιγότερο από έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    «Αν και κάθε υγιεινή διατροφή βασίζεται σε διαφορετικό συνδυασμό συστατικών, η μελέτη μας δείχνει ότι η μεγαλύτερη προσήλωση σε κάποια από τα τέσσερα διατροφικά μοντέλα που εξετάσαμε, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και τα οφέλη τους για την υγεία ισχύουν για όλες τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες», δήλωσε ο συγγραφέας Zhilei Shan, ερευνητής στο τμήμα διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στη Βοστώνη.

    Ο Shan και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν στις βαθμολογίες τεσσάρων υγιεινών διατροφών, μεταξύ των οποίων η μεσογειακή και η χορτοφαγική.

    Πάρα τις επιμέρους διαφορές, όλες οι δίαιτες προέβλεπαν την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και ξηρών καρπών, και υποδείκνυαν τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων παραγώγων κρέατος και αναψυκτικών με ζάχαρη.

    Οι ερευνητές σύγκριναν κάθε δίαιτα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου χρησιμοποιώντας δεδομένα για σχεδόν 75.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study και σχεδόν 91.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study II. Χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα για πάνω από 43.000 άνδρες που συμμετείχαν σε μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας.

    Η παρακολούθηση διήρκεσε αρκετές δεκαετίες και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή είχαν 14% έως 21% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούσαν πάντα υγιεινή διατροφή.

    Και τα τέσσερα διατροφικά πρότυπα, είχαν παρόμοια επίδραση στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε όλες τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες – συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Σύμφωνα με τον Δρα Frank Hu, καθηγητή Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, «αυτά τα δεδομένα παρέχουν επιπλέον αποδείξεις για τη στήριξη των διατροφικών κατευθυντηρίων γραμμών, σύμφωνα με τις οποίες η υγιεινή διατροφή προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων».

    «Δεν υπάρχει μια διατροφή που να ταιριάζει σε όλους. Οι άνθρωποι μπορούν να συνδυάζουν διαφορετικές τροφές προκειμένου να σχεδιάσουν μια υγιεινή διατροφή σύμφωνα με τις ανάγκες τους στο κομμάτι της υγείας, τις γευστικές τους προτιμήσεις και τις πολιτιστικές παραδόσεις τους» κατέληξε.

    Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ