Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
More

    Η Ελλάδα άντλησε με το 30ετές ομόλογο 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,15%

    Η Ελλάδα άντλησε με το 30ετές ομόλογο 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,15%

    Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 30ετές ομόλογο λήξης 15 Ιουνίου 2024, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να αντλεί 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,15%.

    Συνολικά προσφέρθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 3,2 δισ. ευρώ, ωστόσο ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να αντλήσει 3 δισ. ευρώ, επιλέγοντας τις προσφορές θεσμικών κυρίως χαρτοφυλακίων.


    Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και Τράπεζα Πειραιώς.

    Οι όροι των ομολόγων και του ομολογιακού δανείου διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, τυχόν δε σχετικές διαφορές θα επιλύονται από τα αγγλικά δικαστήρια.

    Σημειώνεται πως με τη σημερινή έκδοση έχει ήδη καλυφθεί το 82% της εκδοτικής δραστηριότητας του 2024, δηλαδή είχαν αντληθεί περίπου 8,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 10 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για εφέτος.


    Για το 2024, η στρατηγική χρηματοδότησης που δημοσιοποίησε ο ΟΔΔΗΧ τον Δεκέμβριο αναφέρεται σε συνολικές δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου της τάξης των 18,9 δισ. ευρώ, εάν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα περί τα 6,9 δισ. ευρώ .

    Από τις δανειακές ανάγκες, τα 10 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με εκδόσεις ομολόγων, τα 4,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άλλες πηγές όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το NGEU, το 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πώληση μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και τα υπόλοιπα από τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτει το Δημόσιο.

    Δήλωση Χατζηδάκη

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την έκδοση:


    «Η έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας, στην οποία προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα και μια ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Σε περίοδο διεθνούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας η ελληνική έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 11 φορές, καθώς οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε επίπεδο που πιστοποιεί την επενδυτική βαθμίδα και συγκρίνεται ευθέως με τα αντίστοιχα επιτόκια άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

    Η σημερινή επιτυχία αντανακλά, μεταξύ άλλων, τις θετικές εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίες με τη σειρά τους εδράζονται στη σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, που εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει με συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση».




    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Διαφήμιση με κουμπί κλεισίματοςX