Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
More

  Η Ελλάδα και άλλα 12 κράτη – μέλη της ΕΕ ζήτησαν δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης

  Δεκατρία κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν ζητήσει στήριξη με δάνειο, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν.

  Η 31η Αυγούστου ήταν η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU) που γεννήθηκε μετά την πανδημία, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 385,8 δις. ευρώ προορίζονταν για τη στήριξη με τη μορφή δανείων.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβίβασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο την τελική επισκόπηση των αιτημάτων των κρατών μελών για δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

  Συνολικά 385,8 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη με τη μορφή δανείων είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του RRF. Βάσει των ισχυουσών εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου, επτά κράτη μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία) έχουν ήδη λάβει στήριξη με τη μορφή δανείων, ύψους περίπου 165,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

  Ως μέρος των αναθεωρήσεων των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, και σύμφωνα με την προθεσμία της 31ης Αυγούστου 2023 που ορίζεται στον κανονισμό RRF, τέσσερα κράτη μέλη ζήτησαν πρόσθετα δάνεια για να αυξήσουν τη δανειακή στήριξη που τους έχει ήδη χορηγηθεί (Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβενία) και έξι κράτη-μέλη ζήτησαν τώρα για πρώτη φορά δάνεια τα οποία θα προστεθούν στη στήριξή τους με τη μορφή επιχορηγήσεων (Βέλγιο, Τσεχία, Ισπανία, Κροατία, Λιθουανία και Ουγγαρία), συνολικού ποσού 127,2 δισ. ευρώ.

  Εάν αυτά τα πρόσθετα αιτήματα δανείων αξιολογηθούν θετικά από την Επιτροπή και εγκριθούν από το Συμβούλιο, θα δεσμευθούν περίπου 292,6 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) δανειακής στήριξης στο πλαίσιο του RRF. Ως εκ τούτου, μόνο περίπου 93 δισεκατομμύρια ευρώ σε δανειακή στήριξη δεν ζητήθηκαν από τα κράτη μέλη, γεγονός που οδηγεί σε απορρόφηση δανείων RRF κοντά στο 76%, επισημαίνει η Επιτροπή.

  Όπως ορίζεται στο άρθρο 14 παράγραφος 6 του κανονισμού του RRF, όταν το αίτημα δανείου ενός κράτους μέλους υπερβαίνει το όριο του 6,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) του 2019 αυτού του κράτους μέλους σε τρέχουσες τιμές, η Επιτροπή θα λάβει επίσης υπόψη την αιτιολόγηση που παρέχεται από κράτος μέλος ως προς την εμφάνιση εξαιρετικών περιστάσεων.

  Σύμφωνα με την Επιτροπή το όριο αυτό φτάνει ή ξεπερνάει η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία, η Κροατία και η Ρουμανία.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Η Ελλάδα και άλλα 12 κράτη – μέλη της ΕΕ ζήτησαν δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
  Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
  Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ