Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) ανακοίνωσε ότι τα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (DGS) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιτύχει τον στόχο συσσώρευσης διαθέσιμων κεφαλαίων, συγκεντρώνοντας συνολικά 79 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2024.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της δεκαετούς περιόδου ενίσχυσης των ταμείων, τα οποία δημιουργήθηκαν για την προστασία των καταθετών σε περιπτώσεις τραπεζικής αποτυχίας, μέσω εισφορών των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η EBA δημοσιοποίησε τα επικαιροποιημένα στοιχεία που καταγράφουν την πρόοδο σε δύο κρίσιμους δείκτες της Οδηγίας για τα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (DGSD): τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα και τις καλυπτόμενες καταθέσεις. Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης των καταθετών, τα δεδομένα αυτά δημοσιεύονται σε ετήσια βάση για κάθε κράτος-μέλος, ενισχύοντας τη λογοδοσία και την εποπτεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι καλυπτόμενες καταθέσεις στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 3,2% μέσα στο 2024, φτάνοντας τα 8,6 τρισ. ευρώ. Τα DGS διασφαλίζουν ποσά έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, προσφέροντας ένα κρίσιμο δίχτυ προστασίας σε περίπτωση κρίσης στον τραπεζικό τομέα. Ο ελάχιστος στόχος των διαθέσιμων κεφαλαίων, που αντιστοιχεί στο 0,8% των καλυπτόμενων καταθέσεων, έπρεπε να επιτευχθεί έως τις 3 Ιουλίου 2024. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι και τα 33 Συστήματα της ΕΕ έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει αυτό το επίπεδο, ενώ αρκετά διαθέτουν και πρόσθετα αποθεματικά ή πρόσβαση σε μηχανισμούς ταχείας ενίσχυσης ρευστότητας.
Στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που περιλαμβάνει και τις χώρες Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν, οι καλυπτόμενες καταθέσεις αγγίζουν τα 8,8 τρισ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα μέσα προστασίας έχουν φτάσει τα 81 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το εθνικό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων – γνωστό ως Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) – παρουσίασε αξιοσημείωτη ενίσχυση της οικονομικής του θέσης. Σύμφωνα με την έκθεση της EBA, οι καλυπτόμενες καταθέσεις στη χώρα ανήλθαν στα 142,9 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά περίπου 2,9 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023.
Παράλληλα, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα του ΤΕΚΕ αυξήθηκαν κατά 3,17% και διαμορφώθηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024. Το ποσοστό των διαθεσίμων σε σχέση με τις καλυπτόμενες καταθέσεις ανήλθε στο 1,26%, υπερβαίνοντας κατά πολύ το ευρωπαϊκά θεσμοθετημένο ελάχιστο του 0,8%, επιβεβαιώνοντας την κεφαλαιακή επάρκεια και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ελληνικού συστήματος εγγύησης.