Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
More

    Η επενδυτική βαθμίδα κρατάει την Ελλάδα στον «αφρό» της ανάπτυξης, λέει η ΤτΕ

    Η επενδυτική βαθμίδα κρατάει την Ελλάδα στον «αφρό» της ανάπτυξης, λέει η ΤτΕ

    Σημαντική αναπτυξιακή ώθηση φέρνει στην Ελλάδα η επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα, όπως αναφέρει μελέτη η οποία παρουσιάζεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η επίπτωση θα είναι μεγάλη. Αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,5% μακροπρόθεσμα και ενίσχυση των τραπεζικών κεφαλαίων και των πιστώσεων, καθώς και μόνιμη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων.


    Εξετάζοντας τον αντίκτυπο που είχε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε 16 οικονομίες από το 2000 έως το πρώτο εξάμηνο του 2023, η μελέτη προσπαθεί να ποσοτικοποιήσει ουσιαστικά τα οφέλη που φέρνει αυτό το ορόσημο για την Ελλάδα, την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τις τράπεζες.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα, η αναβάθμιση του ελληνικού ∆ημοσίου στην επενδυτική κατηγορία οδηγεί σε μόνιμη αύξηση του επιπέδου των βασικών οικονομικών και χ ρ η ματ ο πιστωτικών μεγεθών. Μακροπρόθεσμα, το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ αυξάνεται και ενισχύονται τα τραπεζικά κεφάλαια και οι πιστώσεις. Επιπροσθέτως, επιδρά σταθεροποιητικά τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στην πραγματική οικονομία, ενώ ενισχύει και την ανθεκτικότητα της οικονομίας στα εξωτερικά σοκ.

    Σύμφωνα με την ΤτΕ, τα κύρια ποσοτικά αποτελέσματα του θετικού σοκ της αναβάθμισης είναι τα εξής: Το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ αυξάνεται κατά 0,94% έπειτα από 12 τρίμηνα (3 έτη). Αυτό μεταφράζεται σε μέση συμβολή στον ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ περίπου 0,31% ετησίως κατά τα πρώτα 3 χρόνια μετά την αναβάθμιση. Τα επίπεδα πραγματικών επενδύσεων σε επιχειρήσεις και στέγαση αυξάνονται κατά 2,67% και 3,37%, αντίστοιχα, τα πρώτα 12 τρίμηνα. Επίσης, τα επίπεδα των συνολικών πιστώσεων και του τραπεζικού κεφαλαίου αυξάνονται κατά 2,63% και 7,36%, αντίστοιχα, την ίδια περίοδο.


    Κατά την μελέτη, καθώς το θετικό σοκ μιας αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα θεωρείται μόνιμο, προκαλεί τη σταδιακή μετάβαση της οικονομίας σε μια νέα ισορροπία, δηλαδή έχει μόνιμες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Στη νέα μακροπρόθεσμη ισορροπία, τα επίπεδα του πραγματικού ΑΕΠ, των επιχειρηματικών επενδύσεων και των επενδύσεων σε στέγαση αυξάνονται κατά 1,3%, 1,6% και 3,15% αντίστοιχα, ενώ η συνολική προσφορά πιστώσεων και το τραπεζικό κεφάλαιο ενισχύονται κατά 4,6% και 11,1%, αντίστοιχα.

    Ο συνολικός αντίκτυπος της αναβάθμισης στην ελληνική οικονομία θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος, καθώς θετικά αποτελέσματα ενδέχεται να προκύψουν και μέσω άλλων καναλιών που δεν ενσωματώνονται στην ανάλυση, για παράδειγμα μέσω της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των αυξημένων ροών ξένων άμεσων επενδύσεων.

    Η επίδραση της αναβάθμισης της Ελλάδας θα μεταφερθεί στο κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, ενώ ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές αναβαθμίσεις και των ελληνικών τραπεζών σε επενδυτική κατηγορία. Στη συνέχεια, το θετικό σοκ της αναβάθμισης, όπως επισημαίνει η μελέτη, μεταδίδεται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην πραγματική οικονομία μέσω των καναλιών χρηματοδότησης και τραπεζικών κεφαλαίων. Πρώτον, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών τους επιτρέπει να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού που χρεώνουν για στεγαστικά και εταιρικά δάνεια και να αυξήσουν την προσφορά πιστώσεων. Με τη σειρά τους, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αυξάνουν τη ζήτησή τους για επενδύσεις και κατανάλωση, προκαλώντας έτσι αύξηση στις τιμές των κατοικιών και του φυσικού κεφαλαίου, ενώ τα ποσοστά αθέτησης πληρωμών τόσο για τα στεγαστικά όσο και για τα επιχειρηματικά δάνεια μειώνονται. Ως αποτέλεσμα, τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών αυξάνονται και, κατά συνέπεια, αυξάνεται και η προσφορά δανείων, ενισχύοντας την οικονομική δραστηριότητα.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ