Τα τελευταία σχόλια του Τραμπ έρχονται την ώρα που κορυφαίοι φορείς χάραξης οικονομικής πολιτικής συγκεντρώνονται στην Ουάσινγκτον για τις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αμερικανικές μετοχές και δολάριο καταγράφουν νέα βουτιά, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τις επιθέσεις του κατά του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλο χαμένο» επειδή δεν μειώνει τα επιτόκια.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ κάλεσε τον Τζερόμ Πάουελ να μειώσει τα επιτόκια «προληπτικά» για να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της Fed υπήρξε παροιμιωδώς… αργός στο να ανταποκριθεί στις οικονομικές εξελίξεις.
«Πολλοί ζητούν “προληπτικές μειώσεις” των επιτοκίων. Με το ενεργειακό κόστος να πέφτει, τις τιμές των τροφίμων σημαντικά χαμηλότερες, και τα περισσότερα άλλα “πράγματα” να υποχωρούν, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας πληθωρισμός. Με τα κόστη να τείνουν τόσο όμορφα προς τα κάτω – ακριβώς αυτό που προέβλεψα ότι θα έκαναν – δεν μπορεί να υπάρξει σχεδόν κανένας πληθωρισμός, αλλά μπορεί να υπάρξει επιβράδυνση της οικονομίας, εκτός αν ο κ. «Πολύ Αργά» – αυτός ο μεγάλος “χαμένος”, μειώσει τα επιτόκια, ΤΩΡΑ. Η Ευρώπη έχει ήδη ρίξει τα επιτόκια επτά φορές. Ο Πάουελ ήταν πάντα «πολύ αργός», με εξαίρεση την περίοδο των εκλογών, όταν τα μείωσε για να βοηθήσει τον “υπναρά” Τζο Μπάιντεν – κι αργότερα την Καμάλα – να εκλεγούν».
Η κριτική του Τραμπ στον Πάουελ έρχεται την ώρα που τα δικά του σχέδια για δασμούς οδήγησαν το προηγούμενο δεκαπενθήμερο σε «ξεπούλημα» στο χρηματιστήριο, εγείροντας φόβους για οικονομική ύφεση.
Η εντεινόμενη σύγκρουση του προέδρου με τον Πάουελ – τον οποίο διόρισε επικεφαλής της Fed κατά την πρώτη του θητεία – έχει επιτείνει την αναταραχή στην αγορά.
Ο S&P 500, ο οποίος παρακολουθεί 500 από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, υποχώρησε περίπου 2,4% τη Δευτέρα. Έχει χάσει περίπου το 12% της αξίας του από την αρχή του έτους.
Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε πτώση 2,4% και έχει χάσει περίπου 10% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο Nasdaq έπεσε περισσότερο από 2,5% και έχει χάσει περίπου 18% από τον Ιανουάριο.
Την Τρίτη, πάντως, οι συναλλαγές στους περισσότερους σημαντικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ήταν υποτονικές. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε περίπου 0,1% χαμηλότερα και ο ASX 200 στο Σίδνεϊ έκλεισε περίπου 0,3% χαμηλότερα. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε περίπου 0,3% υψηλότερα.
Στις πρώτες ευρωπαϊκές συναλλαγές, το χρηματιστήριο FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε οριακή πτώση κατά περίπου 0,05%, ενώ ο Dax της Γερμανίας υποχώρησε κατά περίπου 0,5% και ο CAC της Γαλλίας κατά 0,6%.
Παρότι το αμερικανικό δολάριο και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ θεωρούνται συνήθως ασφαλή περιουσιακά στοιχεία σε περιόδους αναταραχής, αυτή τη φορά η τάση έχει ανατραπεί.
Ο δείκτης δολαρίου – ο οποίος μετρά την ισχύ του δολαρίου έναντι ενός συνόλου νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ – υποχώρησε τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2022, ενώ τα επιτόκια του αμερικανικού κρατικού χρέους συνέχισαν επίσης να αυξάνονται την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές ζήτησαν υψηλότερες αποδόσεις για τη διακράτηση κρατικών ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, η τιμή του χρυσού σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας το όριο των 3.500 δολαρίων (2.613 λίρες) ανά ουγγιά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια».
Πηγή: BBC