Η φράση που χρησιμοποιούν συχνά τα επιτυχημένα ζευγάρια
Πόσο συχνά λέμε το «ευχαριστώ» στην σχέση μας;
Ερευνητές που βάζουν την αγάπη στο «μικροσκόπιο» τα τελευταία 50 χρόνια και έχουν μελετήσει περισσότερους από 40.000 συντρόφους που επρόκειτο να ξεκινήσουν θεραπεία ζευγαριών εξηγούν ότι, αν και κάθε σχέση είναι ξεχωριστή, με τις δικές της μοναδικές προκλήσεις, υπάρχει κάτι που έχουν κοινό όλοι οι σύντροφοι: επιθυμία για εκτίμηση.
Έτσι, όλοι θέλουμε ο σύντροφός μας να αναγνωρίζει και να εκτιμά τις προσπάθειές μας. Μία καλή σχέση συνεπάγεται και αλληλοεκτίμηση, ήτοι να είμαστε εξίσου καλοί στο να παρατηρούμε πράγματα που κάνουν σωστά οι σύντροφοί μας μαζί με όσα θεωρούμε ότι κάνουν λάθος.
Ωστόσο είναι πολύ εύκολο να πέσουμε στην παγίδα του να βλέπουμε και να εστιάζουμε μόνο σε όσα δεν κάνει καλά, ή καθόλου, ο σύντροφός μας.
Πώς, όμως, θα απαλλαγούμε από αυτή τη νοοτροπία;
Βήμα 1ο: Γίνεται «κατάσκοπος» για μια ημέρα
Παρακολουθήστε τον σύντροφό σας για μια μέρα και σημειώστε όλα τα θετικά πράγματα που κάνει για τη σχέση σας.
Σημειώστε ότι έπλυνε τα πιάτα, άπλωσε τα ρούχα, μάζεψε τα παιχνίδια που είχε σκορπίσει το παιδί σε όλο το σαλόνι και σας έφτιαξε καφέ.
Βήμα 2ο: «Μπείτε στα παπούτσια του»
Κάντε μια γρήγορη λίστα με όλα όσα κάνει ο καθένας από εσάς και, στη συνέχεια, επιλέξτε μερικά για να τα αλλάξετε.
Αν είστε πάντα εσείς εκείνος που πηγαίνει τα παιδιά στο σχολείο, βάλτε τον σύντροφό σας να το κάνει σήμερα.
Αν ο σύντροφός σας είναι πάντα εκείνος που φτιάχνει το δείπνο, κάντε το εσείς απόψε. Δείτε πώς είναι να μπαίνετε ο ένας στη θέση του άλλου.
Βήμα 3ο: Πείτε «σε ευχαριστώ που…»
Ευχαριστήστε τον σύντροφό σας για κάτι που κάνει σωστά, ακόμα και αν είναι μικρό, ακόμα και αν το κάνει κάθε μέρα – βασικά, ειδικά αν είναι μικρό και το κάνει κάθε μέρα.
Εξηγείστε γιατί αυτό το μικρό πράγμα είναι μεγάλη υπόθεση για εσάς, π.χ. πείτε: «Σε ευχαριστώ που φτιάχνεις καφέ κάθε πρωί. Μου αρέσει να ξυπνάω με τη μυρωδιά του. Είναι ένα όμορφο ξεκίνημα για την ημέρα μου».