Η Google υπέγραψε «πυρηνικό deal» για να «ταΐσει» την τεχνητή νοημοσύνη
Η Google υπέγραψε συμφωνία για τη χρήση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων για την παραγωγή των τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας που απαιτούνται για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Ειδικότερα, η Google αναφέρει ότι η συμφωνία με την Kairos Power θα προβλέπει ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τον πρώτο αντιδραστήρα αυτή τη δεκαετία και θα θέσει σε λειτουργία περισσότερους μέχρι το 2035.
Οι εταιρείες δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο αξίζει η συμφωνία ή πού θα κατασκευαστούν οι μονάδες.
«Χρειαζόμαστε νέες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας»
Όπως μεταδίδει το BBC, οι εταιρείες τεχνολογίας στρέφονται όλο και περισσότερο στις πυρηνικές πηγές ενέργειας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν τα τεράστια κέντρα δεδομένων που κινούν την τεχνητή νοημοσύνη.
«Το δίκτυο χρειάζεται νέες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηρίξει τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Michael Terrell, ανώτερος διευθυντής για την ενέργεια και το κλίμα στην Google.
«Η συμφωνία αυτή συμβάλλει στην επιτάχυνση μιας νέας τεχνολογίας για την καθαρή και αξιόπιστη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και στην απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της ΤΝ για όλους», πρόσθεσε.
Η συμφωνία με την Google «είναι σημαντική για την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης της προηγμένης πυρηνικής ενέργειας, αποδεικνύοντας την τεχνική και αγοραστική βιωσιμότητα μιας λύσης κρίσιμης σημασίας για την απαλλαγή από τον άνθρακα στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Jeff Olson, στέλεχος της Kairos.
Τα σχέδια πρέπει ακόμη να εγκριθούν από την Αμερικανική Επιτροπή Πυρηνικής Ρύθμισης καθώς και από τοπικές υπηρεσίες πριν επιτραπεί να προχωρήσουν.
Ποια είναι η πυρηνική Kairos Power
Πέρυσι, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έδωσαν στην εταιρεία Kairos Power, με έδρα την Καλιφόρνια, την πρώτη άδεια μετά από 50 χρόνια για την κατασκευή ενός νέου τύπου πυρηνικού αντιδραστήρα.
Τον Ιούλιο, η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή ενός αντιδραστήρα επίδειξης στο Τενεσί.
Η νεοσύστατη επιχείρηση ειδικεύεται στην ανάπτυξη μικρότερων αντιδραστήρων που χρησιμοποιούν ως ψυκτικό μέσο λιωμένο άλας φθορίου αντί για νερό, το οποίο χρησιμοποιούν οι παραδοσιακοί πυρηνικοί σταθμοί.
Η πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι πρακτικά απαλλαγμένη από άνθρακα και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια 24 ώρες την ημέρα, έχει γίνει όλο και πιο ελκυστική για την τεχνολογική βιομηχανία, καθώς προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, ακόμη και αν χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια.
Η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας
Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τον τραπεζικό γίγαντα της Wall Street, Goldman Sachs.
Ο John Moore, Industry Editor της ιστοσελίδας TechTarget, δήλωσε στο BBC ότι τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας τόσο για την τροφοδοσία τους όσο και για τη διατήρηση της ψύξης του εξοπλισμού.
«Αυτά τα κέντρα δεδομένων είναι εξοπλισμένα με εξειδικευμένο υλικό… που απαιτεί πολλή ενέργεια, που παράγει πολλή θερμότητα», τόνισε.
Σε μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή πέρυσι, οι ΗΠΑ προσχώρησαν σε μια ομάδα χωρών που θέλουν να τριπλασιάσουν την πυρηνική ενεργειακή τους ικανότητα έως το 2050, στο πλαίσιο των προσπαθειών για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.
Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ακίνδυνη και παράγει ραδιενεργά απόβλητα μακράς διάρκειας.
Τον περασμένο μήνα, η Microsoft κατέληξε σε συμφωνία για την επανεκκίνηση της λειτουργίας του ενεργειακού εργοστασίου Three Mile Island, όπου σημειώθηκε το 1979 το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Αμερική.
Τον Μάρτιο, η Amazon δήλωσε ότι θα αγοράσει ένα πυρηνικό κέντρο δεδομένων στην πολιτεία της Πενσυλβάνια.