Με δύο δισ. ευρώ στις «βαλίτσες» του θα ανέβει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το συνολικό ύψος των μέτρων που σχεδιάζονται να ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φτάνει υπό προϋποθέσεις τα 2 δισ. ευρώ, ήτοι θα είναι στο ίδιο ύψος σχεδόν με τα μέτρα στήριξης του 2024 και σαφώς μικρότερο από το Δημοσιονομικό Κόστος των Παρεμβάσεων του 2025 που έχουν προϋπολογισθεί σε 2,955 δισ. ευρώ.
Εν μέσω των σκανδάλων που αποκαλύπτονται και διαρκώς μειώνουν τα δημοκοπικά μεγέθη της κυβέρνησης το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθει να βρει δημοσιονομικό χώρο για το 2026 και τα επόμενα χρόνια για νέα μέτρα στήριξης, προκειμένου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός να κάνει εξαγγελίες ικανές να τονώσουν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας.
Στο πακέτο της ΔΕΘ αναμένεται να περιλαμβάνονται στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, παρεμβάσεις στα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και κίνητρα και αντικίνητρα για την αξιοποίηση των ακινήτων, με σκοπό την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.
Η Ελλάδα εξασφάλισε δημοσιονομικό χώρο 500 εκατ. ευρώ, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Ecofin για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, η οποία εξαιρεί μέρος των αμυντικών δαπανών από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Η απόφαση αυτή ανοίγει παράθυρο ευελιξίας, επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει τόσο την εθνική άμυνα όσο και την κοινωνική πολιτική. Η ρήτρα προβλέπει δυνατότητα για πρόσθετες εξοπλιστικές δαπάνες έως 1,5% του ΑΕΠ, χωρίς να επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Καθοριστική για την αύξηση του διαθέσιμου χώρου ήταν η διαφοροποίηση που εξασφάλισε η Ελλάδα, καθώς το έτος βάσης για τον υπολογισμό των αμυντικών δαπανών ορίστηκε το 2024, αντί του 2021 που ισχύει για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Το 2021 η χώρα είχε ήδη αυξημένες σχετικές δαπάνες, γεγονός που θα περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητα ευελιξίας.
Το επιπλέον αυτό ποσό των 500 εκατ. ευρώ έρχεται να προστεθεί στο 1 δισ. ευρώ που έχει ήδη εξασφαλίσει η κυβέρνηση από τον περιορισμό των πρωτογενών δαπανών και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα μέσω της ενίσχυσης των ψηφιακών πληρωμών και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Έτσι, το συνολικό ύψος των μέτρων που σχεδιάζονται να ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φτάνει πλέον τα 2 δισ. ευρώ.
Θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ για να αντιστραφεί η εικόνα;
Θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ για να αντιστραφεί η εικόνα; Οι παροχές του 1,84 δισ. ευρώ του 2024 δεν ήταν ικανές ώστε να κάμψουν την πτώση των ποσοστών της κυβέρνησης από το 41% των εκλογών του 2023 στο 28,1% των ευρωεκλογών του 2024. Και τα μέτρα 2,95 δισ. ευρώ του Προϋπολογισμού του 2025 δεν ήταν ικανά να ξεκολλήσουν την κυβέρνηση από το 28% των ευρωεκλογών, ποσοστό που καταγράφει σήμερα στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.
Η φθορά των έξι ετών διακυβέρνησής και οι αποκαλύψεις σκανδάλων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος έχουν «εξαϋλώσει» τις όποιες θετικές επιπτώσεις είχαν για τη δημοφιλία της κυβέρνησής αυτά τα πακέτα μέτρων.
Παράλληλα, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αν και επιλεκτικά αποτελεσματική, δεν έχει καταφέρει να ανακουφίσει τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Η ακρίβεια, τα ασθενικά εισοδήματα και η αίσθηση οικονομικής ανασφάλειας εξακολουθούν να κυριαρχούν στις ανησυχίες των πολιτών, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι επικρίσεις εστιάζονται στο ότι τα οφέλη της ανάπτυξης δεν διαχέονται ισόρροπα στην κοινωνία, αλλά ευνοούν περιορισμένες ομάδες.
Η πτυχή αυτή αναδεικνύει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια ωφέλησε συγκεκριμένες ομάδες και δεν διέχυσε την ανάπτυξη σε όλη την κοινωνία. Και το επικείμενο πακέτο των 2 δισ. ευρώ προφανώς και δεν επαρκεί για να αντιστρέψει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.