Οι πέντε πιο επικίνδυνες ασκήσεις στο γυμναστήριο
Η προπόνηση δύναμης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να είσαι υγιής μέσα σε ένα ωραίο σώμα. Αρκεί να ξέρεις πώς να γυμνάζεσαι σωστά και με ασφάλεια. Σύμφωνα με το American Council of Exercise (τον εγκυρότερο μη κερδοσκοπικό οργανισμό των ΗΠΑ για θέματα ασφαλείας προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα του fitness), τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται από τους χρήστες προγραμμάτων μυϊκής ενδυνάμωσης και τα οποία συχνά οδηγούν σε σοβαρούς τραυματισμούς περιλαμβάνουν:
- Υπερπροσπάθεια άνω των ορίων μυϊκής ικανότητας του αθλούμενου.
- Μη ελεγχόμενα από ειδικούς προπονητές προγράμματα ενδυνάμωσης.
- Κακή στάση σώματος κατά την εκτέλεση των ασκήσεων.
- Βιαστικές μέθοδοι απόκτησης μυϊκού όγκου.
- Έλλειψη ποικιλίας ασκήσεων και προγραμμάτων.
- Ακατάλληλα ρυθμισμένα μηχανήματα για το μέγεθος του χρήστη.
- Έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.
- Παράκαμψη ζεστάματος και αποθεραπείας.
- Λανθασμένο «πρωτόκολλο» ασκήσεων.
- Επιδίωξη μη ρεαλιστικών στόχων.
Στην ίδια αναφορά του American Council of Exercise, ένα μεγάλο ποσοστό τραυματισμών οφείλονται και σε πέντε μεμονωμένες ασκήσεις (ανεξάρτητα από το αν τηρούνται όλες οι προηγούμενες επισημάνσεις), τις οποίες σκόπιμο είναι να αποφεύγεις ειδικά αν είσαι σχετικά αρχάριος με το «άθλημα» της μυϊκής ενδυνάμωσης.
1. Κοιλιακοί
Τα ροκανίσματα είναι η άσκηση που έρχεται αυτόματα στο μυαλό σου όταν επιζητάς ένα six-pack. Αλλά τα στοιχεία λένε ότι μπορεί να είναι μια άσκηση πολύ επικίνδυνη. Μολονότι μοιάζει μια απλή κίνηση, αυτή η κάμψη του αυχένα και του άνω μέρους της σπονδυλικής στήλης και η ασυναίσθητη – λάθος – ώθηση από τη μέση, πιέζει τους δίσκους προς το νωτιαίο μυελό και συχνά οδηγεί σε κήλη δίσκου χαμηλά στη μέση.
> Μια ασφαλής εναλλακτική με μηδέν ρίσκο: Άρση ποδιών στο μονόζυγο (με κλείσιμο ή όχι των γονάτων εμπρός από το σώμα).
Περισσότερες ιδέες στο βίντεο που ακολουθεί:
2. Όρθια κωπηλατική
Κατά την εκτέλεση αυτής της – αθώας φαινομενικά – άσκησης, πολλές φορές οι ώμοι οδηγούνται σε εσωτερική περιστροφή, αλλά και ανυψώνονται περισσότερο από το κανονικό. Αυτή η λάθος κίνηση οδήγησε την προηγούμενη χρονιά 10 εκατομμύρια γυμναζόμενους σε θεραπεία λόγω ρήξης στροφικού πετάλου (μία ομάδα μυών οι οποίοι ξεκινούν από την ωμοπλάτη και καταλήγουν στο βραχιόνιο οστό), σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών.
Μια άλλη κοινή ζημιά που μπορεί να προκύψει ενώ τα χέρια σου βρίσκονται σε εσωτερική θέση περιστροφής, γνωστή ως σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου, μπορεί να οδηγήσει σε ολική αδυναμία ανάτασης του χεριού, συνοδεία αφόρητου πόνου. Σε παρόμοιο κίνδυνο εκτίθενται και οι καρποί σου, μιας και έχουν την τάση να στρίβουν σε ασυνήθιστη θέση.
> Ασφαλέστερη εναλλακτική: πιέσεις ώμων στον πάγκο με μπάρα ή αλτήρες.
3. Εκτάσεις ποδιών στο μηχάνημα
Το καθιστό leg extension προϋποθέτει αντίσταση στο κάτω άκρο του ποδιού, στην περόνη, από την οποία εκφύεται ο μακρύς εκτείνων μυς (στο ύψος των αστραγάλων). Αυτή η τοποθέτηση του ποδιού επιβάλλει τεράστια πίεση στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο. Όσο μεγαλύτερο το βάρος, τόσο πιθανότερο να υποστείς τραυματισμό στο γόνατο.
> Αντί να απομονώνεις το πόδι σου στο μηχάνημα, επίλεξε σύνθετες ασκήσεις, όπως τα ημικαθίσματα, όπου το βάρος κατανέμεται σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες από τους γοφούς και κάτω. Αρκεί, να μην τα εκτελείς σε ένα μηχάνημα Smith.
4. Μηχάνημα Smith
Εκτελώντας οποιαδήποτε άσκηση με βάρη σε ένα τέτοιο μηχάνημα, όλα μοιάζουν πιο εύκολα –φαινομενικά. Παρόλο που το μηχάνημα Smith καθιστά ευκολότερη την μετακίνηση των βαρών τα οποία γλιστρούν μέσα στους στυλοβάτες, εντούτοις, η «κλειδωμένη» μπάρα, αναγκάζει το σώμα να κινείται μόνο κατακόρυφα. Έτσι, εκτελώντας ημικαθίσματα, θα παρατηρήσεις πόνο στο γόνατο (όλη η πίεση διοχετεύεται εκεί) ή ενόχληση στη μέση (η σταθερή μπάρα δεν σου επιτρέπει χιλιοστό αντισταθμίσματος κατά την άρση). Και, γενικά, δύσκολο να τοποθετήσεις σωστά το σώμα σου κάτω από αυτή τη μηχανή –ειδικά αν πρόκειται να παίξεις με μεγαλύτερα κιλά.
> Απαλλάξου από το ρίσκο και γυμνάσου με ελεύθερα βάρη. Τα πλεονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα για την ασφαλή ανάπτυξη των μυών σου.
5. Οπισθολαίμιες έλξεις τροχαλίας
Πολλοί γυμναζόμενοι πιστεύουν ότι η προσθήκη μιας μικρής παραλλαγής στο lat machine, οδηγώντας δηλαδή τη μπάρα με την τροχαλία πίσω από τον αυχένα, θα συμβάλλει σε καλύτερο χτίσιμο της πλάτης. Αλλά έχουν την τάση να παραμελούν την πίεση που δέχονται οι ώμοι, κάμπτοντάς τους με έναν τρόπο που δεν θα έπρεπε και δημιουργώντας τραυματισμό του στροφικού πετάλου (χειρότερα από την όρθια κωπηλατική).
> Όσο έμπειρος κι αν είσαι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκτελέσεις οπισθολαίμιες έλξεις, μιας και έχεις ασφαλέστερους τρόπους να γυμνάσεις αποτελεσματικά την πλάτη σου (και τους ώμους, μαζί): εμπροσθολαίμιες πιέσεις μπάρας ή αλτήρων, chin ups, κωπηλατική με Τ-bar.
[ad id=”5586″]