Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
More

    Η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοστατεί στη στήριξη της βιωσιμότητας και της καινοτομίας

    Η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοστατεί στη στήριξη της βιωσιμότητας και της καινοτομίας

    Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι, μέχρι το 2027, να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των δανείων της στα 40 δισ. ευρώ, με τουλάχιστον 5-6 δισ. ευρώ από αυτά να κατευθύνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση.

    Ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Sustainability for Economy and People» αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, με έμφαση στην κλιματική αλλαγή, ή όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, «κλιματική κρίση».


    Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι «ζούμε σε μια δύσκολη εποχή με αβεβαιότητα για το μέλλον», υπογραμμίζοντας τον άμεσο αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης στις κοινωνίες και την οικονομία. Επισήμανε πως οι μεγάλες τράπεζες, και ειδικά η Τράπεζα Πειραιώς, έχουν έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν στην υποστήριξη των πελατών τους, βοηθώντας τους να αναπτύξουν ανθεκτικότητα απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις και να προχωρήσουν με δυναμισμό στη μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον οικονομία.

    Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, η Τράπεζα Πειραιώς δεσμεύεται να αποτελέσει «πυλώνα σταθερότητας» για την ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ανάπτυξη και υποστηρίζει την καινοτομία. Αναφερόμενος στη θέση της τράπεζας στην ελληνική αγορά, τόνισε πως η Πειραιώς κατέχει ηγετική θέση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, με μερίδιο αγοράς σε όλο το φάσμα των τραπεζικών δραστηριοτήτων και μια ευρεία πελατειακή βάση άνω των έξι εκατομμυρίων πελατών, δηλαδή περίπου το 60% του πληθυσμού της Ελλάδας.

    Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας ανέρχεται κοντά στα 32 δισ. ευρώ, διατηρώντας την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά με μερίδιο αγοράς της τάξης του 25%. Επιπλέον, ο στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι, μέχρι το 2027, να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των δανείων της στα 40 δισ. ευρώ, με τουλάχιστον 5-6 δισ. ευρώ από αυτά να κατευθύνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση.


    Ένα κρίσιμο στοιχείο της στρατηγικής της τράπεζας είναι η συμβολή της στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέσω της χρηματοδότησης έργων και πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα. Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο παρουσιάστηκε στις 11 Οκτωβρίου 2024. Το ΕΣΕΚ αποτελεί τον οδικό χάρτη της χώρας για την επίτευξη συγκεκριμένων ενεργειακών και κλιματικών στόχων, με βασικό στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 59% έως το 2030, σε σχέση με τις εκπομπές του 1990, και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

    Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Μεγάλου παρουσίασε τέσσερα συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν πώς η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει έμπρακτα τη βιωσιμότητα και την καινοτομία.

    Πρώτο παράδειγμα είναι η στρατηγική συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με την CFP Green Buildings, μια καινοτόμο εταιρεία λογισμικού που ειδικεύεται στην ενεργειακή απόδοση κτιρίων. Μέσω αυτής της συνεργασίας, η Πειραιώς επικεντρώνεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών των πελατών της. Η νέα υπηρεσία θα προσφέρεται από το e-banking της τράπεζας ή μέσω επισκέψεων στα καταστήματα, επιτρέποντας στους πελάτες να λαμβάνουν εξατομικευμένες διαγνώσεις για την ενεργειακή κατάσταση των ακινήτων τους, καθώς και προτάσεις και λύσεις για τη βιώσιμη ανακαίνισή τους. Η τράπεζα θα προσφέρει επίσης εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα με προνομιακούς όρους από τις αρχές του 2025.


    Δεύτερο παράδειγμα είναι η υποστήριξη της θερμοκηπιακής γεωργίας, όπου η Πειραιώς κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Η τράπεζα αναπτύσσει στρατηγικές για να ενισχύσει τους πελάτες της στον αγροδιατροφικό τομέα, με έμφαση στη χρήση σύγχρονων θερμοκηπίων που αυξάνουν την παραγωγή ανά εκτάριο, εξοικονομούν νερό και ενέργεια, και μειώνουν τη χρήση βλαβερών αγροχημικών, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία της βιοποικιλότητας. Η φιλοδοξία της Πειραιώς είναι, σε πενταετή ορίζοντα, να διπλασιάσει τα στρέμματα θερμοκηπίων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία σήμερα υπολογίζονται σε 48.000 στρέμματα.

    Τρίτο παράδειγμα που παρουσίασε ο κ. Μεγάλου είναι η στήριξη που παρέχει η τράπεζα σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες. Μέσα από χρηματοδοτήσεις και ειδικά προγράμματα, η Πειραιώς βοηθά αυτές τις περιοχές να ανακάμψουν και να ξανασταθούν στα πόδια τους.

    Τέταρτο παράδειγμα είναι η δημιουργία του πρώτου Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Το πρόγραμμα αυτό, με τίτλο «MBA in Sustainability powered by Piraeus», θα προσφέρεται χωρίς δίδακτρα ή τέλη φοίτησης σε αριστούχους φοιτητές και θα ξεκινήσει από τη φετινή χρονιά. Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της εκπαίδευσης γύρω από τη βιωσιμότητα, προετοιμάζοντας νέους επαγγελματίες για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία.


    Με τις πρωτοβουλίες αυτές, η Τράπεζα Πειραιώς εδραιώνει τη θέση της όχι μόνο ως οικονομικός ηγέτης, αλλά και ως βασικός υποστηρικτής της πράσινης μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης, τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ