Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
More

    Η UBS παραμένει αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες

    Η UBS παραμένει αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες

    Ποιες είναι οι κορυφαίες επιλογές της UBS στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

    Η UBS παραμένει αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες, προβλέποντας σημαντικά περιθώρια ανόδου, τα οποία φτάνουν σχεδόν το 50%. Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι υποτιμημένες και αναμένεται να ανατιμηθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι κορυφαίες επιλογές της UBS στον τραπεζικό κλάδο είναι η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ για όλες τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η σύσταση παραμένει «buy».


    Οι τιμές στόχοι που θέτει η UBS για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι: 11,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, με περιθώριο ανόδου 55%, 5,70 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς με περιθώριο 51%, 2,32 ευρώ για την Alpha Bank με περιθώριο 45%, και 2,74 ευρώ για τη Eurobank με περιθώριο 38%.

    Η UBS επισημαίνει ως βασικούς καταλύτες για το re-rating των μετοχών την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών, την καλή κεφαλαιακή τους θέση, την ποιοτική βελτίωση των δανειακών χαρτοφυλακίων, καθώς και την πιθανότητα μεγαλύτερων διανομών κεφαλαίων στους μετόχους από τα προβλεπόμενα.

    Η Εθνική Τράπεζα αποτελεί την κορυφαία επιλογή της UBS λόγω της ποιοτικής της θέσης στην ελληνική ανάκαμψη, της υψηλής κερδοφορίας, της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης και της καλής πιστωτικής ποιότητας. Η Τράπεζα Πειραιώς ξεχωρίζει επίσης για τη δυνατότητά της να επαναξιολογηθεί, με τη σταθεροποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη σταθερή κερδοφορία της, παρότι η κεφαλαιακή της θέση είναι πιο αδύναμη.


    Η Eurobank, από την άλλη, παρουσιάζει ανοδικές προοπτικές λόγω της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο και της διαφοροποίησής της στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, αν και αντιμετωπίζει υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Τέλος, η Alpha Bank διακρίνεται ως κορυφαίος εταιρικός δανειστής με κεφαλαιακή ενίσχυση από τη συγχώνευση με την UniCredit στη Ρουμανία, αλλά έχει χαμηλότερη κερδοφορία, κυρίως λόγω χαμηλότερου καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου.

    Η UBS προβλέπει ισχυρή αύξηση στα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν σε μεγάλο βαθμό εξομαλυνθεί και ο πιστωτικός κίνδυνος είναι χαμηλός. Οι δυνατότητες διανομής κεφαλαίων είναι επίσης πολύ υψηλότερες από τις προβλεπόμενες. Παρά το γεγονός ότι τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια κορυφώνονται, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρές προοπτικές, στηριζόμενες από τα ευρωπαϊκά ταμεία και την αναμενόμενη αύξηση των δανείων κατά 8,7% ετησίως μέχρι το 2026.

    Συνολικά, η UBS θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από τη μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, με την ίδια να προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για το 2024 και 3% για το 2025.


    Να σημειωθεί πως μόλις προ ημερών η Moody’s δήλωσε πως ανησυχεί για τις πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα, οι οποίες παραμένουν πιο αδύναμες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά τις βελτιώσεις. Ενώ αναγνωρίζει τις επιτυχίες στη μείωση των NPEs, υπογραμμίζει ότι μεγάλο μέρος αυτών των προβληματικών δανείων εξακολουθεί να επιβαρύνει την οικονομία και ότι τα νέα δάνεια δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί πλήρως σε ένα πλήρη οικονομικό κύκλο. Οι ανησυχίες της Moody’s αφορούν κυρίως τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των πιστωτικών συνθηκών, θεωρώντας πως η βελτίωση μπορεί να μην είναι σταθερή ή διαρκής. Ποιος έχει δίκιο;

    Αν εστιάσει κανείς στα βραχυπρόθεσμα οικονομικά δεδομένα, η UBS μπορεί να έχει δίκιο, καθώς οι τράπεζες δείχνουν δυναμική και οι επενδυτές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ανάκαμψη. Αν εστιάσουμε στις μακροπρόθεσμες προοπτικές και την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος σε νέες προκλήσεις, οι ανησυχίες της Moody’s είναι βάσιμες, καθώς οι δομικές αδυναμίες στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας παραμένουν.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ