Η ευρείας κλιμακας μελέτη που διεξάγετε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρφης (Young Lives at Work Phone) σχετικά με τις επιπτώσεις του Covid-19 δείχνει ότι οι συνέπειες της πανδημίας βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα θα είναι πολύ σημαντικές, λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, αλλά και επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών που οφείλονται στα περιοριστικά μέτρα που έλαβε και θα συνεχίσει να λαμβάνει το εκάστοτε κράτος.
Στην μελέτη πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές κλήσεις με περισσότερους από 11.000 ερωτηθέντες νέους στην Αιθιοπία, την Ινδία το Περού και το Βιετνάμ ενώ σύντομες βασικές εκθέσεις εχούν ηδη δημοσιευθεί στον ιστότοπο του ερευνητικού προγράμματος.
Γενικότερα είναι σαφές ότι οι νέοι σε όλο τον κόσμο έχουν επηρεαστεί από την κρίση του Covid-19, αυτή έχει διαταράξει την καθημερινότητα τους στο σπίτι, το σχολείο και την εργασία τους. Αδιανόητες συνέπειες της πανδημίας έχουν εντείνει σημαντικά ζητήματα σχετικά με την επισιτιστική ανασφάλεια και την εκπαίδευση στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ φαίνεται οτι η ικανότητα προστασίας των ατόμων από τον ίδιο τον ιό είναι άνιση.
Πράγματι το ερευνητικό project “Young Lives at Work Phone” σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα ενισχύει την μεχρί τωρα εικόνα που διαμορφώσαμε σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας:
– Τα γενικευμένα lockdown επιδείνωσαν την προηγούμενη κοινωνική αστάθεια καθως και τις προϋπάρχουσες ανισότητες. Για όσους ζουν ήδη στη φτώχεια, οι ασταθείς συνθήκες διαβίωσής τους έχουν ηδη επηρεαστεί ακόμη περισσότερο.
– Η επισιτιστική ανασφάλεια έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της επιδημίας και οι νέοι που ζουν σε νοικοκυριά που προηγουμένως αντιμετώπιζαν έλλειψη τροφίμων έχουν πληγεί περισσότερο. Στο Βιετνάμ το 50% των νοικοκυρίων εφτασε σε συνθήκες ελλειψής τροφής και χρείαστηκε αμμεση κρατική επιχορήγηση.
– Το lockdown είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τους νέους και θα συνεχίσει να το κάνει. Για τους περισσότερους, δεν ήταν δυνατή η μετακίνηση της εργασίας τους στο Διαδίκτυο. Οι χαμηλης ειδίκευσης εργαζόμενοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Στο περού 7 στους 10 νέους ενήλικες έχασαν την πηγή εισοδήματος ενώ μόνο το 17% μπόρεσε να εργαστεί με μεθόδους τηλέργασιας.
– Η εκπαίδευση σε κάθε χώρα διακόπηκε λόγω του lockdown και παρατηρήθηκε ψηφιακό χάσμα καθώς η μετάφορα από τις σχολικές τάξεις σε ψηφιακά μαθήματα άφησε πολλούς εκτός πρόσβασης από τις σπουδές τους. Η έλλειψη πρόσβασης σε ψηφιακές τεχνολογίες και στο Διαδίκτυο, καθώς και η ανάγκη αναζήτησης εργασίας, οδήγησε πολλούς νέους να τερματίσουν την ξαφνικά την εκπαίδευσή τους. Στην Ινδία το 66% των μαθητών κατω από 18 ετών σταμάτησαν την εκπαιδευσή τους ενώ το 18% φαίνετε ότι δεν θα επιστρέψει σε αυτην.
– Η γνώση σχετικά με τον ιό ηταν ελλιπής, και ενώ οι γενικές πρακτικές κοινωνικής απόστασης και ατομικής υγειηνής ήταν γνωστές, η έλλειψη πόρων οδήγησε στην μη εφαρμογή τους. Στην Αιθυοποία μόλις το 56% εφάρμοσε της βασικές πρακτίκες λογώ ελλειψης πόρων και ενημέρωσης (χαμήλα ποσόστα πρόσβασης στο Internet)
Είναι σημαντικό να σχολιαστεί ότι η επιδημιολογική κατάσταση του ιού στην εκάστοτε χώρα δεν αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την δημιουργία των παραπάνω προβλημάτων. Για παράδειγμα το Βιετναμ και το Πέρου που μαστίζονται απο σοβάρούς κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες μπόρεσαν με την χρήση περιοριστικών μέτρων και κοινωνικόυ αποκλεισμόυ (lockdowns) να περιορίσουν σημαντικα της υγειονομικές συνεπείες της πανδημίας. Τέλος φαίνεται ότι τα κράτη που ενίσχυσαν το οικονομικά δεδομένα των νοικοκυριών κατάφεραν να ελαττώσουν την ένταση των παραπάνω συνεπειών.
Διαβάστε περισσότερα για το Young Lives at Work εδώ: https://www.younglives.org.uk/content/young-lives-work-ylaw
Συγγραφέας: Δημήτριος Φυλάτος Υποψήφιος Διδάκτωρ Οικονομικών Υγείας και Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο.