Στη μεταδοτικότητα της ιλαράς, η οποία έχει παρουσιάσει αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤNEWS, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.
Ο κ. Χαλβατισώτης τόνισε πόσο μεταδοτική είναι η ιλαρά και μάλιστα αναφέρθηκε και στους κινδύνους για τη χώρα μας, τονίζοντας ότι το 2017 υπήρχε μία επιδημία στην Ελλάδα με 3.200 κρούσματα.
«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουμε μια αύξηση κατά 18% των κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως και των θανάτων κατά 43%. Αριθμητικά έχουμε πάνω από 30.000 κρούσματα παγκοσμίως και 3.200 περίπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που η πλειονότητα βρίσκεται στη Ρουμανία με 1.700 περίπου κρούσματα. Στην Ελλάδα έχουμε μέχρι στιγμής ανακοινωμένα 5 κρούσματα, αλλά θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι το 2017 είχαμε μια μεγάλη επιδημία στη χώρα μας με 3.200 κρούσματα. Τώρα αυτά τα περισσότερα εντοπίζονται σε κλειστές κοινωνίες», είπε αρχικά.
«Ένας που έχει ιλαρά μπορεί να κολλήσει 15 άτομα γύρω του και η επώαση είναι αργή και είναι μια με τρεις εβδομάδες και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από την αρχή ότι κολλήσαμε»
Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού ώστε να μειωθεί η μετάδοση της λοίμωξης. «Οι κακές ας το πούμε κριτικές που είχε δεχτεί το εμβόλιο ΜΜR στο παρελθόν, είχε οδηγήσει σε άρνηση των γονιών να εμβολιάζουν τα παιδιά τους και έτσι το ποσοστό του εμβολιασμού από σχεδόν το 100% που κόντευε να εξαλειφθεί η ιλαρά παγκοσμίως έπεσε στο 89,8%», προσέθεσε πως πλέον «υπάρχει και άλλο εμβόλιο, το οποίο έχει προστεθεί στη γκάμα των επιλογών για έναν γονιό».
«Θα πρέπει όσοι δεν εμβολιάστηκαν να εμβολιαστούν γιατί η ιλαρά είναι το ίδιο επικίνδυνη και άνω των 20 ετών και όχι μόνο στα παιδιά. Δηλαδή κινδυνεύουν από βαριές πνευμονίες, οπότε θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και μικροί και μεγάλοι που δεν είναι εμβολιασμένοι, ιδιαίτερα αυτοί που είναι στις υπηρεσίες υγείας, τις υπηρεσίες εκπαίδευσης, οι δάσκαλοι καθηγητές, δηλαδή αυτοί που πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές στις οποίες ενδημεί η ιλαρά, όσοι έχουν άτομα στο οικογενειακό τους περιβάλλον σε καταστολή», προέτρεψε ο κ. Χαλβατσιώτης.
Ένας στους τρεις που θα χρειαστεί νοσηλεία πεθαίνει
Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους κινδύνους που υπάρχουν από την ιλαρά, καθώς ένα άτομο μπορεί να κολλήσει 15 άτομα γύρω του, η επώαση είναι αργή και τέλος όπως υπογράμμισε η ιλαρά έχει αρκετά βαριά νόσηση και μεγάλη θνησιμότητα, καθώς ο ένας στους τρεις που θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο πεθαίνει.
«Ένας που έχει ιλαρά μπορεί να κολλήσει 15 άτομα γύρω του και η επώαση είναι αργή και είναι μια με τρεις εβδομάδες και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από την αρχή ότι κολλήσαμε. Τα συμπτώματα είναι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και βέβαια το εξάνθημα το οποίο θα βγει μετά από δύο εβδομάδες περίπου το χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα. Αλλά είπαμε ό,τι στους ανεμβολίαστους θα τους οδηγήσει πιθανότατα σε βαριές πνευμονίες. Ο ένας στους τρεις που θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο πεθαίνει, δηλαδή είναι αρκετά βαριά νόσηση», συμπλήρωσε.
«Όσοι δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους, έστω και με τη δεύτερη δόση, να την συμπληρώσουν για να καλυφθεί σχεδόν 99% το άτομο από πιθανή νόσηση», κατέληξε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ.