Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Ηλεκτρικό ρεύμα: «Καμπανάκι» για αυξήσεις στο κοινωνικό τιμολόγιο

    Οι πάροχοι προειδοποιούν για «απειλή αύξησης των λογαριασμών» στους λογαριασμούς ρεύματος.

    Η ρυθμιζόμενη χρεώση ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) που πληρώνουν οι καταναλωτές ώστε η πολιτεία να διασφαλίζει φθηνότερα τιμολόγια για τις ευπαθείς (οικονομικά) ομάδες και τις ίδιες χρεώσεις στους νησιώτες «απειλεί» με αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Το κόστος του ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) καλύπτεται μέσω ΥΚΩ, το οποίο περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς.

    Όπως τονίζει ο ΕΣΠΕΝ (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας), ο Ειδικός Λογαριασμός ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) είναι ελλειμματικός (εκεί συγκεντρώνονται τα ποσά για την κοινωνική πολιτική στα τιμολόγια). Τα ποσά πληρώνονται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια εκείνοι πληρώνονται από τον ΕΛΥΚΩ που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

    Οι προμηθευτές ειδοποιήθηκαν πως για τον Απρίλιο θα εισπράξουν απομειωμένο αντάλλαγμα και στη συνέχεια θα τους καταβληθεί και το υπόλοιπο ποσό, κάτι που προκάλεσε την αντίδρασή τους.

    Οι πάροχοι ζητούν την εφαρμογή ειδικών μέτρων όπως η αναπροσαρμογή των μοναδιαίων χρεώσεων ΥΚΩ και η καταβολή ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ζητούν προσθήκη στο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αποζημιώνει τους προμηθευτές για το κόστος λόγω της καθυστέρησης των πληρωμών τους.

    Το ταμείο είναι… μείον, όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», καθώς η πολιτεία για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (επιχορηγεί τους λογαριασμούς ρεύματος στη διάρκεια της κρίσης) άντλησε από τον ΕΛΥΚΩ 460 εκ. ευρώ.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ