Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
More

    Ημέρα μνήμης η 25η Νοεμβρίου για τις δυο δολοφονημένες γυναίκες φαρμακοποιούς

    Ημέρα μνήμης για τις δύο γυναίκες φαρμακοποιούς, την Γαρυφαλλιά Ψαρράκου και την Αΐντα Παπαδοπούλου που δολοφονήθηκαν θα είναι η 25η Νοεμβρίου για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

    Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί μέσω του ΟΗΕ από το 1999, ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) τιμά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τη μνήμη των δύο συναδέλφων θυμάτων.

    Ο ΠΦΣ τιμά την μνήμη των δυο γυναικών επικυρώνοντας την αξία των όσων προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προς επίρρωσιν της ευαισθητοποίησης που επέδειξαν οι φαρμακοποιοί στην διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού μέσω του προγράμματος καταγγελίας περιστατικών κακοποίησης Μάσκα-19 στα φαρμακεία.

    «Στηρίζουμε ανοιχτά τις γυναίκες και τα παιδιά που αποτελούν θύματα Ενδοοικογενειακής Βίας, καταγγέλλουμε κάθε μορφή κακοποίησης και ελέγχου, αναγνωρίζουμε την σημασία της πρόληψης και θέτουμε στο επίκεντρο της προσοχής τον οφειλόμενο σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο!» τονίζουν συγκεκριμένα.

    Θύματα βίας οι δύο γυναίκες φαρμακοποιοί

    Η Βία κατά των Γυναικών και κατ’ επέκταση η Ενδοοικογενειακή Βία είναι έγκλημα, τονίζουν οι φαρμακοποιοί, το οποίο -όπως λένε- μπορεί να λάβει πολλές μορφές και επειδή σχετίζεται με ζητήματα εξουσίας και ελέγχου του ατόμου που την υφίσταται, άλλοτε γίνεται εύκολα αντιληπτή κι άλλοτε όχι.

    «Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, βλάπτει την ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών και των παιδιών- θυμάτων, αφήνει βαθιά τραύματα και μπορεί να καταλήξει σε γυναικοκτονία, όπως στην περίπτωση των δύο γυναικών φαρμακοποιών, της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου και της Αΐντας Παπαδοπούλου, τα ονόματα των οποίων αποτελούν για το σώμα των Ελλήνων Φαρμακοποιών, μια διαρκή και οδυνηρή υπενθύμιση της Βίας κατά των Γυναικών», τονίζουν.
    Στον ευρωπαϊκό χώρο, υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, τέθηκε σε ισχύ το 2014 και υπογράφηκε από την ΕΕ το 2017, η απόφαση-σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Ν. 4531/2018).

    Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (2014), μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία ή και τις δύο μορφές βίας, από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα. Για τον ελληνικό χώρο η μορφή βίας που ασκείται στις γυναίκες είναι κυρίως ψυχολογική ή συναισθηματική (30,6%), λεκτική (29,36%), σωματική (22,4%) και οικονομική (15,8%), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο του 2018.

    Πηγή: iatropedia.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ