Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022
More

  Τι είναι η «@πόδειξη» και πώς θα γίνονται οι «λοταρίες»;

  Σχετικά άρθρα:

  spot_img

  @πόδειξη

  [quote font=”tahoma” font_size=”18″ color=”#5b5b5b” arrow=”yes” align=”left”]@πόδειξη:Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρώσεις με χρήμα ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων[/quote]

  Κάπως αργά, ύστερα από περιπέτειες και παλινωδίες πέντε και πλέον χρόνων, οι ελληνικές αρχές ανακάλυψαν το σύστημα κληρώσεων το οποίο εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες άλλες χώρες και από το 2010 εισήχθη και επεκτάθηκε ακόμη και στην κομμουνιστική Κίνα. Η ελληνική εκδοχή λέγεται «@πόδειξη» και επινοήθηκε από τον ερευνητή του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου» δρα Βασίλη Γεωργίου το 2009, όταν αυτός διέβλεψε την τροπή που θα έπαιρνε η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας.

  Πώς, όμως, λειτουργεί η «@πόδειξη»; Ενας καταναλωτής ζητά την απόδειξη από ένα κατάστημα για τη συναλλαγή που μόλις ολοκλήρωσε, γράφει σε ένα SMS τον ΑΦΜ της επιχείρησης ή του επαγγελματία, το ποσό που πλήρωσε και την ώρα που έκανε την αγορά, στέλνει ένα δωρεάν γραπτό μήνυμα από το κινητό του σε έναν πενταψήφιο αριθμό και κερδίζει αμέσως 10 ευρώ χρόνοομιλίας ή στο πάγιο του κινητού του, ενώ μπαίνει και στην κλήρωση για να κερδίσει 10.000 ευρώ στο τέλος του μήνα.

  Το μεγάλο πρόβλημα όμως για το νέο σύστημα ίσως αποδειχτεί η προχειρότητα στην εξαγγελία και εφαρμογή του, που θα έχει ως αποτέλεσμα να απαξιωθεί από βιασύνη και κακή χρήση του. Για παράδειγμα, το έργο θα απαιτούσε τουλάχιστον 3-6 μήνες πιλοτικής λειτουργίας για να δοκιμαστεί ποια έπαθλα θα «συγκινούσαν» τους Ελληνες πολίτες ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.

  [ad id=”6783″]

  Αυτό έγινε πιλοτικά το 2013 κυρίως στην Αθήνα, αλλά απαιτεί μεγαλύτερη προεργασία για να μην απογοητευτούν πρόωρα όσοι θα έβλεπαν θετικά το μέτρο. Για παράδειγμα, έπαθλα όπως πολυτελή αυτοκίνητα ή ακίνητα που κατασχέθηκαν από την Εφορία και παραμένουν απούλητα δεν θα συγκινούσαν μάλλον κανέναν πια στις μέρες μας.

  Η εισήγηση είναι τα βραβεία σε πρώτη φάση (από την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2015 πιθανότατα) να είναι χρηματικά και να μένουν αφορολόγητα (ως επιβράβευση για τους συνεργάσιμους φορολογουμένους). Το ύψος, καθώς και ο αριθμός των κληρώσεων (π.χ. ανά μήνα ή κάθε 15 μέρες για να συντηρείται το ενδιαφέρον των «παικτών») θα εξαρτηθούν από το κονδύλι που θα προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

  Το σύστημα μάλιστα έχει την ευελιξία να προσφέρει μεγαλύτερα μερίδια συμμετοχής για κάποιες περιοχές, περιόδους ή επαγγέλματα (π.χ. από ξενοδοχεία το καλοκαίρι στα νησιά ή από συντηρητές καυστήρων τον Σεπτέμβριο κ.λπ.). Μικροποσά έως 10 ή 20 ευρώ θα μπορούσαν να μοιράζονται την ίδια στιγμή της αποστολής του μηνύματος (σαν Ξυστό) που θα εξαργυρώνονταν στα τιμολόγια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ή σε άλλες συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα επιχειρήσεις.

  Με ένα ελάχιστο κόστος ή και δωρεάν για το κράτος, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα μπορούσαν να κάνουν συμφωνίες με το Δημόσιο για παροχή της υπηρεσίας (SMS) δωρεάν ή πολύ φθηνά, δεδομένου ότι θεωρείται εξαιρετικά χαμηλού κόστους και για τις ίδιες.

  Με πυκνές κληρώσεις (1-2 φορές τον μήνα) θα μπορούσαν να συμμετέχουν ενεργά και οι περίπου 20.000.000 τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, αφού θα ενημερώνονταν με ένα μήνυμα όταν άνοιγαν το κινητό τους στη χώρα μας ότι σε λίγες μέρες θα μπορούν και αυτοί να μπουν στην κλήρωση και να κερδίσουν αν μαζεύουν αποδείξεις, έστω και αν είναι φορολογούμενοι άλλης χώρας – κάτι που ίσως έστελνε και στο εξωτερικό το μήνυμα ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.

  Πώς θα δουλεύει η ελληνική πατέντα

  Το ελληνικό σχέδιο δεν απαιτεί σχεδόν καμία αλλαγή στην υφιστάμενη υποδομή, αφού «τερματική συσκευή» αποτελεί το κινητό που στέλνει το SMS και όχι η ταμειακή μηχανή. Γι’ αυτό μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, ενώ είναι συμβατό με κάθε μελλοντική εξέλιξη (π.χ. διασύνδεση ταμειακών με τη ΓΓΠΣ κ.λπ.).Το σύστημα που θα υποδέχεται τα γραπτά μηνύματα θα μπορεί να αναγνωρίσει τη γνησιότητα της απόδειξης (ΑΦΜ, ποσό και ώρα συναλλαγής) και να ταυτοποιεί μέσω του κινητού τον χρήστη σε περίπτωση κέρδους. Από τα 15-20 ψηφία που θα συμπληρώνει ο πολίτης θα προκύπτει αυτόματα με αλγόριθμο ο αριθμός συμμετοχής στην κλήρωση.

  Για να μη σπάνε οι συναλλαγές σε πολλές μικρές αποδείξεις προκειμένου να αυξήσουν τις συμμετοχές τους οι υποψήφιοι διεκδικητές των επάθλων, οι συμμετοχές δεν θα μετρώνται με το πλήθος των αποδείξεων, αλλά με το ύψος αγοράς (όσο μεγαλύτερο τόσο θα αυξάνουν και τα «μερίδια» στην κλήρωση). Μικροποσά αποδείξεων (π.χ. κάτω από 3 ευρώ) δεν θα δίνουν πιθανότητες κέρδους. Χωρίς άλλο διοικητικό κόστος, το σύστημα θα στέλνει στον νικητή μήνυμα με την ταυτότητα πληρωμής για να εξαργυρώσει μέσω τραπέζης το κέρδος του.

  Επιπλέον, το ίδιο σύστημα θα «χαρτογραφεί» τις κινήσεις βάσει αποδείξεων και θα δείχνει στην Εφορία πού γίνονται εντονότερα συναλλαγές για να εστιάσει τους ελέγχους είσπραξης του ΦΠΑ!

  Πηγή: protothema.gr

  [ad id=”5586″]

  Σχετικά άρθρα:

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία. Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]

  newsfeed

  Ροή Ειδήσεων

  Δείτε Επίσης

  Ηλεκτρικό ρεύμα: Πάροχοι «βαφτίζουν» έκπτωση την κρατική επιδότηση

  Την ίδια ώρα, οι τιμές συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία, εμπνέοντας ανησυχία για τις επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, αλλά και του κράτους, στον...

  Τζούλια Αλεξανδράτου: Δείχνει τη φουσκωμένη κοιλιά της

  Με νέα ανάρτηση επέστρεψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Τζούλια Αλεξανδράτου, μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της. Φορώντας μόνο το εσώρουχό της, η Τζούλια Αλεξανδράτου...

  Βρισηίδα Ανδριώτου: Αποκάλυψε το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει μετά το Survivor

  Η Βρισηίδα Ανδριώτου μετά τη συμμετοχή της στο Survivor αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα με την υγεία της, Η instagrammer που επικοινωνεί με τους διαδικτυακούς της...

  Power Pass: Στο τραπέζι να ανοίξει η πλατφόρμα για όσους έκαναν «λαθάκια» αλλά όχι για νέες αιτήσεις

  Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα, έχει αφήσει «ορθάνοιχτη πόρτα» στο άνοιγμα της πλατφόρμας για τις διορθώσεις, ώστε και...

  Φορολογικές δηλώσεις 2022: Έσπασε… κοντέρ ο φόρος εισοδήματος, αυξημένα τα εκκαθαριστικά

  Μπορεί η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να παρατάθηκε εως το τέλος Αυγούστου, μπορεί και οι αιτήσεις για το Fuel Pass να...

  Gov.gr Wallet: Από πότε θα γίνονται δεκτά για συναλλαγές το δίπλωμα και η ταυτότητα στο κινητό

  Από το απόγευμα της Τρίτης οι πολίτες των οποίων το ΑΦΜ τελειώνει σε 7 μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα Gov.gr Wallet προκειμένου να ενεργοποιήσουν...