Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
More

  Τι είναι η «@πόδειξη» και πώς θα γίνονται οι «λοταρίες»;

  spot_img

  @πόδειξη

  [quote font=”tahoma” font_size=”18″ color=”#5b5b5b” arrow=”yes” align=”left”]@πόδειξη:Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρώσεις με χρήμα ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων[/quote]

  Κάπως αργά, ύστερα από περιπέτειες και παλινωδίες πέντε και πλέον χρόνων, οι ελληνικές αρχές ανακάλυψαν το σύστημα κληρώσεων το οποίο εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες άλλες χώρες και από το 2010 εισήχθη και επεκτάθηκε ακόμη και στην κομμουνιστική Κίνα. Η ελληνική εκδοχή λέγεται «@πόδειξη» και επινοήθηκε από τον ερευνητή του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του «Δημόκριτου» δρα Βασίλη Γεωργίου το 2009, όταν αυτός διέβλεψε την τροπή που θα έπαιρνε η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας.

  Πώς, όμως, λειτουργεί η «@πόδειξη»; Ενας καταναλωτής ζητά την απόδειξη από ένα κατάστημα για τη συναλλαγή που μόλις ολοκλήρωσε, γράφει σε ένα SMS τον ΑΦΜ της επιχείρησης ή του επαγγελματία, το ποσό που πλήρωσε και την ώρα που έκανε την αγορά, στέλνει ένα δωρεάν γραπτό μήνυμα από το κινητό του σε έναν πενταψήφιο αριθμό και κερδίζει αμέσως 10 ευρώ χρόνοομιλίας ή στο πάγιο του κινητού του, ενώ μπαίνει και στην κλήρωση για να κερδίσει 10.000 ευρώ στο τέλος του μήνα.

  Το μεγάλο πρόβλημα όμως για το νέο σύστημα ίσως αποδειχτεί η προχειρότητα στην εξαγγελία και εφαρμογή του, που θα έχει ως αποτέλεσμα να απαξιωθεί από βιασύνη και κακή χρήση του. Για παράδειγμα, το έργο θα απαιτούσε τουλάχιστον 3-6 μήνες πιλοτικής λειτουργίας για να δοκιμαστεί ποια έπαθλα θα «συγκινούσαν» τους Ελληνες πολίτες ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.

  [ad id=”6783″]

  Αυτό έγινε πιλοτικά το 2013 κυρίως στην Αθήνα, αλλά απαιτεί μεγαλύτερη προεργασία για να μην απογοητευτούν πρόωρα όσοι θα έβλεπαν θετικά το μέτρο. Για παράδειγμα, έπαθλα όπως πολυτελή αυτοκίνητα ή ακίνητα που κατασχέθηκαν από την Εφορία και παραμένουν απούλητα δεν θα συγκινούσαν μάλλον κανέναν πια στις μέρες μας.

  Η εισήγηση είναι τα βραβεία σε πρώτη φάση (από την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2015 πιθανότατα) να είναι χρηματικά και να μένουν αφορολόγητα (ως επιβράβευση για τους συνεργάσιμους φορολογουμένους). Το ύψος, καθώς και ο αριθμός των κληρώσεων (π.χ. ανά μήνα ή κάθε 15 μέρες για να συντηρείται το ενδιαφέρον των «παικτών») θα εξαρτηθούν από το κονδύλι που θα προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

  Το σύστημα μάλιστα έχει την ευελιξία να προσφέρει μεγαλύτερα μερίδια συμμετοχής για κάποιες περιοχές, περιόδους ή επαγγέλματα (π.χ. από ξενοδοχεία το καλοκαίρι στα νησιά ή από συντηρητές καυστήρων τον Σεπτέμβριο κ.λπ.). Μικροποσά έως 10 ή 20 ευρώ θα μπορούσαν να μοιράζονται την ίδια στιγμή της αποστολής του μηνύματος (σαν Ξυστό) που θα εξαργυρώνονταν στα τιμολόγια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ή σε άλλες συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα επιχειρήσεις.

  Με ένα ελάχιστο κόστος ή και δωρεάν για το κράτος, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα μπορούσαν να κάνουν συμφωνίες με το Δημόσιο για παροχή της υπηρεσίας (SMS) δωρεάν ή πολύ φθηνά, δεδομένου ότι θεωρείται εξαιρετικά χαμηλού κόστους και για τις ίδιες.

  Με πυκνές κληρώσεις (1-2 φορές τον μήνα) θα μπορούσαν να συμμετέχουν ενεργά και οι περίπου 20.000.000 τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, αφού θα ενημερώνονταν με ένα μήνυμα όταν άνοιγαν το κινητό τους στη χώρα μας ότι σε λίγες μέρες θα μπορούν και αυτοί να μπουν στην κλήρωση και να κερδίσουν αν μαζεύουν αποδείξεις, έστω και αν είναι φορολογούμενοι άλλης χώρας – κάτι που ίσως έστελνε και στο εξωτερικό το μήνυμα ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.

  Πώς θα δουλεύει η ελληνική πατέντα

  Το ελληνικό σχέδιο δεν απαιτεί σχεδόν καμία αλλαγή στην υφιστάμενη υποδομή, αφού «τερματική συσκευή» αποτελεί το κινητό που στέλνει το SMS και όχι η ταμειακή μηχανή. Γι’ αυτό μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, ενώ είναι συμβατό με κάθε μελλοντική εξέλιξη (π.χ. διασύνδεση ταμειακών με τη ΓΓΠΣ κ.λπ.).Το σύστημα που θα υποδέχεται τα γραπτά μηνύματα θα μπορεί να αναγνωρίσει τη γνησιότητα της απόδειξης (ΑΦΜ, ποσό και ώρα συναλλαγής) και να ταυτοποιεί μέσω του κινητού τον χρήστη σε περίπτωση κέρδους. Από τα 15-20 ψηφία που θα συμπληρώνει ο πολίτης θα προκύπτει αυτόματα με αλγόριθμο ο αριθμός συμμετοχής στην κλήρωση.

  Για να μη σπάνε οι συναλλαγές σε πολλές μικρές αποδείξεις προκειμένου να αυξήσουν τις συμμετοχές τους οι υποψήφιοι διεκδικητές των επάθλων, οι συμμετοχές δεν θα μετρώνται με το πλήθος των αποδείξεων, αλλά με το ύψος αγοράς (όσο μεγαλύτερο τόσο θα αυξάνουν και τα «μερίδια» στην κλήρωση). Μικροποσά αποδείξεων (π.χ. κάτω από 3 ευρώ) δεν θα δίνουν πιθανότητες κέρδους. Χωρίς άλλο διοικητικό κόστος, το σύστημα θα στέλνει στον νικητή μήνυμα με την ταυτότητα πληρωμής για να εξαργυρώσει μέσω τραπέζης το κέρδος του.

  Επιπλέον, το ίδιο σύστημα θα «χαρτογραφεί» τις κινήσεις βάσει αποδείξεων και θα δείχνει στην Εφορία πού γίνονται εντονότερα συναλλαγές για να εστιάσει τους ελέγχους είσπραξης του ΦΠΑ!

  Πηγή: protothema.gr

  [ad id=”5586″]

  Σχετικά άρθρα:

  Newsroom
  Newsroomhttp://refreshnews.gr/
  Ενημέρωση | Ψυχαγωγία. Στείλε μας το άρθρο σου στο [email protected]

  Ροή Ειδήσεων

  spot_img

  Δείτε Επίσης

  ‘Ο μαύρος πύργος’ του Stephen King αποκτά τηλεοπτική μεταφορά

  Η γνωστή σειρά βιβλίων του Stephen King, "The Dark Tower", θα αποκτήσει τηλεοπτική μεταφορά από το...

  2Γ/2022 Γραπτός διαγωνισμός: Παραδειγματα της δοκιμασιας δεξιοτητων και εργασιακης αποτελεσματικοτητας

  Στο πλαίσιο της ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ/ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ 2Γ/2022 και προς διευκόλυνση των υποψηφίων, αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ παραδείγματα της δοκιμασίας δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας.Δειτε εδω  

  Σπάνια σύννεφα Kelvin-Helmholtz στον ουρανό του Γουαϊόμινγκ

  Οι εκπληκτικοί, σπάνιοι σχηματισμοί από σύννεφα πάνω από την πολιτεία του Ουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ άφησαν έκπληκτους όσους κοίταξαν ψηλά στον ουρανό, και ευτυχώς πολλοί...

  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Διαδικτυακή Διημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον»

  Στις 17 και 18 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή διημερίδα  «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον» η οποία διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας του ΠΑΚΕΚ...

  Με πλούσιο πρόγραμμα συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Εορδαίας

  Με χριστουγεννιάτικα Βazaar, κυνήγι θησαυρού για τα παιδιά, άναμμα χριστουγεννιάτικων δέντρων από συλλόγους, χριστουγεννιάτικες γιορτές, αλλά και ποντιακή θεατρική παράσταση, συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις...

  Συνθήματα και πανό έξω από το θέατρο

  Ο Γιώργος Κιμούλης έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια επέστρεψε στο θέατρο με το έργο «Η Συνάντηση». Σύμφωνα με την εκπομπή «Πρωινό», η αίθουσα του θεάτρου στη...

  Πρώτες εικόνες από το πλατό του “Star Wars: The Acolyte”

  Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της νέας Star Wars σειράς, με τον τίτλο "The Acolyte", αποκαλύπτουν κάποια...

  Χωρισμός – «βόμβα» στη σόουμπιζ: Τίτλοι τέλους για Χριστίνα Κοντοβά

  Τίτλους τέλους έβαλαν στη σχέση τους η Χριστίνα Κοντοβά και ο Τζώνη Καλημέρης. Σύμφωνα με την εκπομπή «Πρωινό μας», το ζευγάρι αποφάσισε να ακολουθήσει χωριστούς...