iOS 18: Έρχεται με τεχνητή νοημοσύνη, «έξυπνα» emoji και ανανεωμένη home screen – Πότε θα παρουσιαστεί
Στο συνέδριο προγραμματιστών της Apple, που θα γίνει τον Ιούνιο, η εταιρεία θα παρουσιάσει μια διαφορετική προσέγγιση στην τεχνητή νοημοσύνη, εστιάζοντας σε εργαλεία που οι απλοί καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην καθημερινή τους ζωή. Η ιδέα όσον αφορά στο iOS 18 είναι να προσελκύσει την πρακτική πλευρά του χρήστη και να αφήσει κάποια από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά σε άλλες εταιρείες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg, η Apple βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Πρέπει να πείσει τους καταναλωτές και τους επενδυτές ότι κάνει συναρπαστικά πράγματα στην τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, η εταιρεία ακολουθεί τις σημαντικές ανακοινώσεις για την τεχνητή νοημοσύνη από τη Microsoft, την Google της Alphabet και την OpenAI, οι οποίες έχουν «κλέψει» τα φώτα της δημοσιότητας.
Η Apple ετοιμάζεται να αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος του Worldwide Developers Conference για να παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά της που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής βρίσκεται το Project Greymatter – ένα σύνολο εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, που η εταιρεία θα ενσωματώσει σε βασικές εφαρμογές όπως το Safari, οι Φωτογραφίες και οι Σημειώσεις.
Τα νέα χαρακτηριστικά του iOS 18 από την Apple
Πάντως, σύστημα του iOS 18 θα λειτουργεί ως εξής: Το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας για τις λιγότερο απαιτητικές λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης θα εκτελείται εξ ολοκλήρου στη συσκευή, αλλά αν μια λειτουργία απαιτεί περισσότερη επεξεργαστική ισχύ, η εργασία θα μεταφέρεται στο cloud.
Η Apple φέρνει τα νέα χαρακτηριστικά της τεχνητής νοημοσύνης στο iOS 18 και στο macOS 15 – και τα δύο λειτουργικά συστήματα θα περιλαμβάνουν λογισμικό που θα καθορίζει αν μια εργασία θα πρέπει να διεκπεραιωθεί στη συσκευή ή μέσω του cloud. Τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά στη συσκευή θα υποστηρίζονται από τα τσιπ των iPhone, iPad και Mac που κυκλοφόρησαν περίπου τον τελευταίο χρόνο. Εν τω μεταξύ, η συνιστώσα του cloud θα τροφοδοτείται από τα τσιπ M2 Ultra που βρίσκονται σε κέντρα δεδομένων.
Υπάρχουν αρκετές νέες δυνατότητες στα σκαριά για φέτος, μεταξύ των οποίων αυτές που μεταγράφουν φωνητικά σημειώματα, ρετουσάρουν φωτογραφίες με τεχνητή νοημοσύνη και κάνουν τις αναζητήσεις ταχύτερες και πιο αξιόπιστες στη λειτουργία Spotlight. Επίσης, θα βελτιωθεί η αναζήτηση ιστού στο Safari και θα προτείνουν αυτόματα απαντήσεις σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κειμένου.
Η προσωπική βοηθός της Siri θα αναβαθμιστεί, επίσης, με πιο φυσικές αλληλεπιδράσεις που θα βασίζονται στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα της Apple – μια βασική τεχνολογία πίσω από τη τεχνητή νοημοσύνη. Θα υπάρχει, επίσης, μια πιο εξελιγμένη Siri στο Apple Watch για εργασίες εν κινήσει.
Ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει και θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη, θα αφορά στα emoji. Η εταιρεία αναπτύσσει λογισμικό που μπορεί να δημιουργεί προσαρμοσμένα emoji, με βάση το τι γράφουν οι χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι ξαφνικά θα έχετε ένα ολοκαίνουργιο emoji για κάθε περίσταση, πέρα από τον κατάλογο των επιλογών που προσφέρει σήμερα η Apple στο iPhone και σε άλλες συσκευές της.
Μια άλλη διασκεδαστική βελτίωση, που δεν σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη, θα είναι η ανανεωμένη αρχική οθόνη του iPhone. Αυτή θα επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν το χρώμα των εικονιδίων των εφαρμογών και να τα τοποθετούν όπου θέλουν. Για παράδειγμα, θα μπορείτε να κάνετε μπλε όλα τα εικονίδια των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης ή πράσινα τα εικονίδια που σχετίζονται με τα οικονομικά και, μάλιστα, δεν θα χρειάζεται να τοποθετούνται στο τυπικό πλέγμα που υπάρχει.
Ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας είναι η δημιουργία έξυπνων ανακεφαλαιώσεων. Η τεχνολογία θα είναι σε θέση να παρέχει στους χρήστες περιλήψεις των ειδοποιήσεων που έχασαν και των μεμονωμένων μηνυμάτων κειμένου, καθώς και των ιστοσελίδων, των ειδήσεων, των εγγράφων και των σημειώσεων μεταξύ άλλων.
Τα προσωπικά δεδομένα και ο ανταγωνισμός για την τεχνητή νοημοσύνη
Φυσικά, η Apple θα πρέπει να τα κάνει όλα αυτά, διαβεβαιώνοντας τους καταναλωτές ότι η δέσμευσή της για την προστασία της ιδιωτικής ζωής παραμένει ισχυρή. Η εταιρεία έχει περάσει χρόνια διαφημίζοντας τα οφέλη της επεξεργασίας στη συσκευή και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διατηρήσει τα δεδομένα ασφαλή και προστατευμένα. Έχει επικρίνει ακόμη και τους ανταγωνιστές της επειδή δεν χρησιμοποιούν την ίδια προσέγγιση. Τώρα πρέπει να υποστηρίξει ότι οι λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί στο cloud, θα διατηρήσουν την ιδιωτικότητα παρά την αποστολή δυνητικά ευαίσθητων πληροφοριών σε ένα κέντρο δεδομένων.
Για να εξηγήσει αυτή τη στροφή, η εταιρεία πιθανότατα θα τονίσει ότι δεν δημιουργεί προφίλ πελατών – κάτι για το οποίο έχουν επικριθεί η Google και η Meta. Η Apple πιθανώς θα προβάλει, επίσης, τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των τσιπ της σειράς M που χρησιμοποιεί για την επεξεργασία των λειτουργιών στο cloud.
Παρ’ όλα αυτά, η Google διαθέτει πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά με τεχνητή νοημοσύνης στις συσκευές Pixel εδώ και αρκετά χρόνια. Η Samsung, από την πλευρά της, βασίζεται στο Google Gemini γι’ αυτά τα χαρακτηριστικά.
Επίσης, δεν υπάρχει κανένα chatbot σχεδιασμένο από την Apple, τουλάχιστον όχι ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία δεν θα ανταγωνίζεται στον πιο προβεβλημένο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης: Μια αγορά που πήρε φωτιά μετά την κυκλοφορία, στα τέλη του 2022, του ChatGPT από την OpenAI.
{https://youtu.be/IDtOJCDjsIg}