Ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Επίλογος» του ΕΡΤNews το βράδυ της Πέμπτης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν το Δημόσιο και διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Σχετικά με ζητήματα στελέχωσης, είπε πως υπάρχουν ανάγκες και σε μη ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως είναι οικονομικές, διοικητικές και κοινωνικές. «Εκεί φέτος δόθηκαν αυξημένες προσλήψεις και έρχεται σε συνδυασμό και με ένα άλλο πρόβλημα και αφορά κυρίως την καθυστέρηση ολοκλήρωσης μιας διαδικασίας πρόσληψης στο ΑΣΕΠ, που και εκεί με ένα πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε πριν ενάμιση μήνα, κάναμε σημαντικά βήματα για την επιτάχυνση των διαδικασιών, συνδυάζοντας και την αυξημένη αξιοπιστία που έχει το ΑΣΕΠ για την επιλογή προσωπικού για την ανθρώπινη διοίκηση, αλλά βεβαίως και την ανάγκη να στελεχωθούν γρήγορα κρίσιμες υπηρεσίες όχι μόνο στους δήμους αλλά και στο υπόλοιπο δημόσιο τομέα».
Πρόσθεσε πως: «δεν μπορεί να είναι αποδεκτό οι διαγωνισμοί να χρειάζονται τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν».
Σχετικά με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων απέναντι στη φυσική καταστροφή, ο κ. Λιβάνιος εξήγησε πως, «θέλουμε να πάρουμε μία προς μία αρμοδιότητα είτε δέσμη αρμοδιοτήτων και να τις απονείμουμε με συγκεκριμένα κριτήρια, είτε στους Δήμους είτε στις Περιφέρειες είτε – εφόσον είναι εθνικού ή επιτελικού χαρακτήρα – να παραμείνουν στο κεντρικό κράτος».
Όπως είπε, «ο στόχος είναι απλός, να ξέρει ο πολίτης πού πρέπει να απευθύνεται για κάθε αρμοδιότητα. Να ξέρουν οι αιρετοί τι έχουν και τι δεν έχουν ως αρμοδιότητα και βεβαίως να υπάρχει και η απαραίτητη λογοδοσία».
Στη συνέχεια μίλησε για την δημόσια παιδεία, που αποτελεί «μία από τις πρώτες προτεραιότητες». «Γι’ αυτό και ως Υπουργείο Εσωτερικών, τον τελευταίο χρόνο έχουμε εντάξει πέντε καινούργιες σχολικές μονάδες μόνο από δικούς μας πόρους, είτε από το Πρόγραμμα Τρίτσης είτε από το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων», εξήγησε.
Για τις σχολικές επιτροπές τόνισε, πως ήταν ένα «κακό υβριδικό μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης δημοσίου χρήματος».
Για τον ΑΣΕΠ
Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε και στον ΑΣΕΠ. «Κάναμε παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού, από την προετοιμασία της προκήρυξης, την υποβολή των αιτήσεων, την ίδια τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και βεβαίως την έκδοση των αποτελεσμάτων και εν συνεχεία την τοποθέτηση του υπαλλήλου στη θέση στην οποία διορίζεται. Στόχος είναι ο χρόνος να περιοριστεί σε λιγότερο από ένα έτος από την έναρξη της προκήρυξης».
Πρόσθεσε πως, «για τον λόγο αυτό η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται σχεδόν απόλυτα σε μεγάλο βαθμό ηλεκτρονικά, αντλώντας δηλαδή τα στοιχεία από βάσεις δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου».
Για τον επόμενο γραπτό διαγωνισμό είπε πως, «στοχεύουμε την Άνοιξη, πιθανότατα το 2025 να γίνει ο επόμενος γραπτός διαγωνισμός» και ανέφερε πως «υπάρχουν περίπου 10.000 θέσεις, όλων των κατηγοριών που θα προκηρυχθούν συνολικά».
«Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι ο γραπτός διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ δεν θα γίνει με στυλό και χαρτί, αλλά πιθανότατα θα είναι μπροστά σε υπολογιστή», είπε.
Σχετικά με την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα, ο κ. Λιβάνιος τόνισε πως, «πριμοδοτούμε την εντοπιότητα πάρα πολύ. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό οι υπηρεσίες, ιδίως στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, να στελεχώνονται από τους μόνιμους κατοίκους αυτών των περιοχών.