Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
More

    IRIS… παντού αλλιώς πρόστιμο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

    IRIS… παντού αλλιώς πρόστιμο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

    Νομοθετική ρύθμιση με την οποία όλες οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS από τον Μάρτιο του 2025 προωθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι συναλλαγές μέσω της εν λόγω τεχνολογίας.

    Μέσω του IRIS τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να μεταφέρουν έως 500 ευρώ την ημέρα δωρεάν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δέχονται πληρωμές με χαμηλό κόστος προμήθειας κοντά στο 0,5%.


    Το πρόστιμο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που δεν θα παρέχουν την υπηρεσία ανέρχεται σε 1.500 ευρώ – ανάλογο με το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος για τη μη εγκατάσταση POS.

    Μέχρι σήμερα μόνο το ένα τρίτο των υπόχρεων αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών –περίπου 280.000 σε ένα σύνολο περίπου 900.000– έχουν συνδεθεί με το IRIS.

    Παρά το γεγονός ότι από τους 150.000 χρήστες του 2023 προστέθηκαν άλλοι 125.000 (αύξηση περίπου 80%), ο αριθμός αυτών που έχουν συνδεθεί απέχει ακόμη από τον στόχο, τη στιγμή που οι άμεσες πληρωμές παρουσιάζουν αύξηση στις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών (person to person P2P), με τους εγγεγραμμένους χρήστες του IRIS να ξεπερνούν πλέον τα 2,6 εκατ., εκ των οποίων πάνω από 405.000 ενεγράφησαν από τον Ιανουάριο και μετά. Πρόκειται για μια αύξηση περίπου 18,5% μέσα σε τέσσερις μήνες.


    Τέλος, σε ότι αφορά στις πληρωμές από φυσικά πρόσωπα προς επιχειρήσεις από τις αρχές του 2024 έως και τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν 111.000 συναλλαγές IRIS Person to Business, έναντι μόλις 11.000 πέρυσι, δηλαδή δεκαπλασιάστηκαν.

    Πηγή

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    Ακούστε live τον Μελωδία 102.4 και μάθε τα πάντα για την μουσική

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ