Το κινητό αναμφίβολα αποτελεί ένα χρήσιμο πολυεργαλείο, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε προέκταση του χεριού των καταναλωτών. Έτσι, στις καθημερινές ανησυχίες έχει προστεθεί και το «άγχος της μπαταρίας». Τα τελευταία χρόνια όμως, τη λύση έχουν δώσει τα δημόσια σημεία φόρτισης που βρίσκονται συνήθως σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα κ.ά.
Κι ενώ το δίκτυο τέτοιων σημείων συνεχώς εμπλουτίζεται, μία οδηγία του FBI έρχεται να προσθέσει νέες ανησυχίες σε όσους/ες φορτίζουν με αυτόν τον τρόπο τα κινητά τους.
Συγκεκριμένα, συμβουλεύει να μην χρησιμοποιούμε δωρεάν δημόσιους σταθμούς φόρτισης, λέγοντας ότι απατεώνες έχουν καταφέρει να χακάρουν δημόσιους φορτιστές και έτσι έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν συσκευές με κακόβουλο λογισμικό. Με αυτό το λογισμικό είναι πιθανόν οι χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στο τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή μας.
Η πρακτική αυτή ονομάζεται «juice jacking».
«Αποφύγετε τη χρήση δωρεάν σταθμών φόρτισης σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία ή εμπορικά κέντρα. Οι απατεώνες έχουν βρει τρόπους να χρησιμοποιούν δημόσιες θύρες USB για να εισάγουν κακόβουλο λογισμικό και λογισμικό παρακολούθησης σε συσκευές. Να έχετε μαζί σας τον δικό σας φορτιστή και το δικό σας καλώδιο USB και να χρησιμοποιείτε αντί αυτού μια πρίζα», αναφέρεται σε tweet του γραφείου του FBI στο Ντένβερ των ΗΠΑ.
{https://twitter.com/FBIDenver/status/1643947117650538498}
Οι χάκερ συνήθως χρησιμοποιούν παραβιασμένα καλώδια USB για να υποκλέψουν μέσω λογισμικού το περιεχόμενο ηλεκτρονικών συσκευών, αποσπώντας ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης.