Η χαρά των καταναλωτών για τις μειωμένες τιμές των καυσίμων φαίνεται ότι θα διαρκέσει λίγο, καθώς οι εκτιμήσεις του OPEC+ για αυξημένη ζήτηση στο προσεχές διάστημα έχουν προκαλέσει σημαντική άνοδο της τιμής του Brent.

Στις αρχές Ιουνίου, η τιμή του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς χρηματαγορές ήταν στα 77 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα, αυτή κινείται πάνω από τα 82,5 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 7,2%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή των τιμών των καυσίμων σε ανοδική τροχιά, μετά τη σημαντική υποχώρηση που καταγράφηκε από τις αρχές Μαΐου έως σήμερα – 11 λεπτά το λίτρο για τη βενζίνη και 10 λεπτά για το πετρέλαιο κίνησης. Οι αυξήσεις αναμένεται να εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες.

Η μέση τιμή της βενζίνης έχει πέσει κάτω από τα 1,9 ευρώ το λίτρο και διαμορφώνεται στα 1,873 ευρώ, από τα 1,986 ευρώ το λίτρο που ήταν λίγο πριν το Πάσχα, μια μείωση της τάξεως των 11,3 λεπτών το λίτρο. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το πετρέλαιο κίνησης, με τη μέση τιμή να είναι πλέον στα 1,608 ευρώ το λίτρο, από 1,704 ευρώ στις αρχές Μαΐου, δηλαδή μείωση σχεδόν 10 λεπτών το λίτρο.

Σε όλη τη χώρα, η μέση τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο μόνο στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Κατά την περίοδο των υψηλών τιμών, 21 περιοχές είχαν τιμή πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν χθες, λόγω αισιόδοξων προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) και τον ΟΠΕΚ. Η EIA αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024 σε 1,10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ ο ΟΠΕΚ διατήρησε την πρόβλεψή του για σημαντική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, επικαλούμενος τις προσδοκίες για άνοδο του τουρισμού το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 2%, μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για σταδιακή κατάργηση των περικοπών παραγωγής από τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές της ANZ υποστηρίζουν ότι, παρά την ανακοίνωση για σταδιακή κατάργηση ορισμένων περικοπών, οι προβλέψεις δείχνουν ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό από την αγορά. Επισημαίνουν επίσης ότι η ζήτηση για πετρέλαιο είναι πιθανό να καθοδηγηθεί από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,428 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιουνίου, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου. Οι αναμενόμενες μειώσεις στα αποθέματα ήταν λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters.