Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
More

    Κακοκαιρία «Daniel»: Υγειονομικές βόμβες το ακατάλληλο νερό και τα νεκρά ζώα στις πλημμυρισμένες περιοχές – Τι συστήνουν οι ειδικοί

    Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς για την υγεία των κατοίκων σε Θεσσαλία και Μαγνησία που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία «Daniel». Όπως προειδοποιούν, τα μολυσμένα νερά σε συνδυασμό με τα νεκρά ζώα αποτελούν υγειονομική βόμβα. Όπως λένε οι κάτοικοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι γαστρεντερίτιδας, δερματολογικών μολύνσεων, σαλμονέλας, ηπατίτιδας και διάφορων άλλων νοσημάτων.

    Συστήνουν δε, τη χρήση εμφιαλωμένου νερού για όλες τις χρήσεις, ενώ επισημαίνουν ότι πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα οι οδηγίες των Αρχών και των επιστημόνων.

    «Υπάρχουν δύο βασικές πηγές που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων στην περιοχή» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας στην ΕΡΤ και υπογράμμισε πως η μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού και η άλλη η οποιαδήποτε επαφή με νεκρά ζώα.

    «Η μία είναι η χρήση ακατάλληλου νερού, το οποίο είναι τα στάσιμα νερά, οι λάσπες, όλο αυτό το κομμάτι δηλαδή του νερού που προέρχεται από την πλημμύρα. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κλπ. Άρα δεν θα πρέπει οι πολίτες, ακόμα και αν το νερό αυτό το παίρνουν από τη θάλασσα, επειδή και στη θάλασσα έχουν ξεβραστεί νεκρά ζώα, φερτά υλικά, δεν θα πρέπει ούτε αυτό το νερό να το χρησιμοποιούν για να πλύνουν, ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους για να κάνουν εργασίες αποκατάστασης». Ενώ συμπλήρωσε η κυρία Αγαπηδάκη σχετικά πως «έχουμε εγκαταστήσει το συντονιστικό της Δημόσιας Υγείας στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας. Είναι επικεφαλής ο κύριος Χατζηχριστοδούλου και εκεί θα κάνουμε όλους τους ελέγχους και για το νερό και την τοπολογική επιτήρηση και την επιδημιολογική επιτήρηση και τα νοσήματα. Άρα σε κάθε περιοχή υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο σε εξέλιξη όπου γίνονται δειγματοληψίες νερού, υπάρχουν τα αποτελέσματα και μετά δίνεται το νερό σε κυκλοφορία από τις τοπικές αρχές».

    Επιπλέον αναφέρθηκε και στις περιοχές που έχει επανέλθει η υδροδότηση σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «στον Βόλο έχει ανακοινώσει και η τοπική αυτοδιοίκηση εκεί ότι το νερό δεν είναι για να το πιουν οι άνθρωποι, ούτε να πλύνουν το πρόσωπό τους. Το νερό αυτό είναι κατάλληλο για να κάνουν εργασίες. Μπορούν να πλύνουν ας πούμε κομμάτια στο σπίτι τους, να τα χρησιμοποιήσουν για τέτοιες εργασίες και τα λοιπά. Για να κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι θα πρέπει να το βράζουν στους 100 βαθμούς τρία λεπτά, να το αφήσουν να κρυώσει και μετά», ενώ αναφερόμενη στην Λάρισα σημείωσε πως «είχε δοθεί στην κυκλοφορία το νερό, γιατί όπως ξέρετε το κέντρο της Λάρισας δεν επλήγη από τις πλημμύρες και έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και κάθε μέρα, ανάλογα με την αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης στις διάφορες περιοχές και τα εργαστηριακά αποτελέσματα, θα δίνεται η πρόσβαση στους πολίτες στην υδροδότηση».

    «Αντιλαμβάνεστε ότι το δίκτυο σε κάποιες περιοχές έχει υποστεί πολύ μεγάλες βλάβες. Δεν είναι εύκολο να αποκατασταθούν άμεσα. Άρα αυτό που συστήνουμε σε πρώτη φάση είναι εμφιαλωμένο νερό και μάλιστα οι πολίτες θα πρέπει να το καταναλώνουν. Αφού βεβαιωθούν ότι τα μπουκάλια δεν έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες, δεν έχουν τσακιστεί τα καπάκια. Έχει μεγάλη σημασία δηλαδή το νερό που πίνουμε να είναι ασφαλές. Να πω ότι κάνουμε και εμείς διανομή. Έχουμε μοιράσει τόνους νερού εμφιαλωμένο και συνεχίζουμε κάθε μέρα ακριβώς για να εφοδιάσουμε τους πολίτες και να έχουν διαθεσιμότητα για να μπορέσουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους» συμπλήρωσε.

    “Έχει αρχίσει συλλογή, καύση και υγειονομική ταφή των ζώων”

    Αναφορικά με τη δεύτερη περίπτωση έκθεσης κινδύνου των κατοίκων σημείωσε πως «η δεύτερη πηγή που θέλω να επισημάνω είναι τα νεκρά ζώα. Επειδή κατάγομαι και εγώ από αγροτικό χωριό και έχουμε μια εξοικείωση με όλα αυτά. Δεν μας προβλημάτισε το να ψοφήσει μια κότα… εδώ δεν είναι τέτοια συνθήκη, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η επαφή με νεκρά ζώα ελλοχεύει κινδύνους. Δεν θα πρέπει ούτε τα κατοικίδια να αφήνουν οι άνθρωποι να τσαλαβουτούν στις λάσπες από την πλημμύρα ή να έρχονται σε επαφή με νεκρά ζώα».

    Ενώ σχετικά με τις ενέργειες των αρχών υπογράμμισε πως «έχουμε ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και βέβαια το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Έχει ξεκινήσει συλλογή, καύση και υγειονομική ταφή των ζώων. Ενισχύουμε περαιτέρω τις δυνάμεις της Περιφέρειας για να μπορέσει αυτό να γίνει πάρα πολύ γρήγορα, ανάλογα με την πρόσβαση που υπάρχει στο οδικό δίκτυο, να ξέρετε προγραμματίζεται και η συλλογή των νεκρών ζώων».

    Για τον κίνδυνο ελονοσίας

    Κίνδυνο ελονοσίας αυτή τη στιγμή στην περιοχή δεν έχει, σε σχέση με τα κουνούπια, παρότι δίνει κρούσματα του Δυτικού Νείλου, η πλημμύρα κατέστρεψε και τα αυγά των κουνουπιών. Έχουμε ομάδες εντομολόγων, κάνουμε εντομολογική επιτήρηση γιατί οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας το κάνουν αυτό όλο το χρόνο Αυτό που μπορώ να σας πω για τα κουνούπια τώρα με σιγουριά είναι ότι έχουμε καταστραφεί και τα αυγά τους, τόνισε η κυρία Αγαπηδάκης και πρόσθεσε:

    « Αυτή την εβδομάδα δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα κουνούπια. Παρατηρούμε όμως την κατάσταση. Έχουμε βάλει κατάλληλες δειγματοληπτικές παγίδες ούτως ώστε εάν εμφανιστούν και προνύμφες να κάνουμε την κατάλληλη διαχείριση για την αντιμετώπιση τους για να μην έχει περιοχή θέμα με τα κουνούπια Το λέω γιατί το κουνούπι είναι ξενιστής μπορεί να προκαλέσει τέτοιου τύπου προβλήματα υγείας και μεταδιδόμενα».

    Για κρούσματα γαστρεντερίτιδας

    Πολύ βασικός είναι και ο κίνδυνος της γαστρεντερίτιδας. Δηλαδή εάν κάποιος πιει μη πόσιμο νερό ή έρθει σε επαφή με τα λασπόνερα και δεν προσέξει τη διαχείρισή τους μπορεί να εμφανίσει γαστρεντερίτιδα, μπορεί να εμφανίσει και λεπτοσπείρωση αν έρθει σε επαφή με νεκρό τρωκτικό και μολυνθεί. Όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε λόγος εφησυχασμού, ούτε όμως και πανικού. «Θέλουμε πολίτες να ξέρουν ποιες είναι Οδηγίες. Οι βασικές εστίες μόλυνσης είναι οι λάσπες και τα νεκρά ζώα. Άρα αποφεύγουμε αυτά τα δύο και χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό. Αυτή είναι η βασική οδηγία. Εμείς κάνουμε και εργαστηριακές αναλύσεις σε όποια κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχουμε για να ξέρουμε από πού προέρχονται. Ξαναλέω για την δειγματοληπτική ανάλυση του νερού σε συνεργασία με όλους τους δήμους και αυτό θα γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και στις κρίσιμες υποδομές, νοσοκομεία και βέβαια επιδημιολογική επιτήρηση για τα κρούσματα που θα έχουμε, για να είμαστε βέβαιοι ότι τα αντιμετωπίζουμε έγκαιρα, τα απομονώνουμε και δεν έχουμε περαιτέρω ζήτημα» τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.

    Μαγιορκίνης: Τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυσματικά

    Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» υποστήριξε ότι «ο κόσμος που βρίσκεται εκεί πρέπει να κάνει υπομονή, γιατί τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυσματικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν γνωρίζουμε αν τα νερά αυτά έχουν έρθει σε επαφή με λύματα ή με χημικά».

    Όπως εκτίμησε ο καθηγητής, «θα πολλαπλασιαστούν τα κουνούπια και λογικά θα δούμε αύξηση στον ιό του Δυτικού Νείλου και κάποιοι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία».

    Επίσης, εφιστά την προσοχή «στα παιδιά, να μην παίζουν στα νερά».

    Για τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια, είπε πως, «υπάρχουν οδηγίες για το πώς θα χειριστούν οι άνθρωποι τα νερά αυτά, θα πρέπει να γίνει απολύμανση αλλιώς να πεταχτούν» και εξήγησε ότι, ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από το νερό αν το βάλει στο στόμα του ή αν ακουμπήσει σε ανοιχτή πληγή.

    «Δεν μπορούν να καταναλωθούν προϊόντα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο νερό», κατέληξε.

    Τσακρής: “Υγρή χωματερή” ο θεσσαλικός κάμπος – Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

    «Ο πληθυσμός των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες εκτίθενται σε διάφορα νοσήματα όπως σαλμονέλα, γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.

    Ερωτηθείς ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν στις πληγείσες περιοχές ο κ. Τσακρής απάντησε ότι «ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια «υγρή χωματερή», σε ένα απέραντο νεκροταφείο ζώων και η προηγούμενη εμπειρία που έχουμε από άλλες παρόμοιες περιπτώσεις σε διεθνή επίπεδο δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει μια υγειονομική βόμβα με πάρα πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες της περιοχής που ήδη βάλλονται και ήδη είναι σε δύσκολη θέση. Έχουμε να κάνουμε με άτομα τα οποία έχουν κακουχία, είναι κουρασμένα, είναι άυπνα, δεν τρέφονται σωστά , έχουν φοβερό στρες όλα αυτά επιτείνουν και κάνουν πιο εύκολη την εγκατάσταση κάποιων λοιμώξεων οι οποίες οφείλονται σε διάφορα υδατογενή νοσήματα που έχουν να κάνουν με τη μόλυνση του νερού αυτή την περίοδο όπως επίσης έχει να κάνει και με τη μεγάλη αύξηση τω κουνουπιών και έχει να κάνει και με τα τρωκτικά τα οποία μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή διαφόρων μικροβίων. Ο πληθυσμός της περιοχής εκτίθεται σε διάφορα νοσήματα, σε διάφορους μικροβιακούς παράγοντες όπως μικρόβια που προκαλούν υδατογενή νοσήματα όπως είναι η σαλμονέλα, η δυσεντερία, η διάφορες ιογενείς γαστρεντερίτιδες όπως είναι η ηπατίτιδα Α».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, «χρειάζεται οπωσδήποτε να υπάρχει εμφιαλωμένο νερό για όλες τις χρήσεις. Καλύτερο θα είναι να είναι εμφιαλωμένο το νερό για σε τις περιπτώσεις κάτι το οποίο θα μειώσει πολύ τις πιθανότητες να εκτεθεί κάποιος σε κάποιον μικροβιακό ή ιογενή παράγοντα.

    Κακοκαιρία «Daniel»: Υγειονομικές βόμβες το ακατάλληλο νερό και τα νεκρά ζώα στις πλημμυρισμένες περιοχές – Τι συστήνουν οι ειδικοί

    Θα πρέπει να εφοδιαστούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών με αντικουνουπικά λοσιόν, σπρέι. Ο αριθμός των κουνουπιών θα είναι τεράστιος στις περιοχές αυτές, μη ξεχνάτε ότι ο ιός του δυτικού Νείλου ήδη ενδημεί σε αυτές τις περιοχές το είδαμε φέτος το καλοκαίρι οπότε καταλαβαίνετε ότι μια τεράστια αύξηση του αριθμού των κουνουπιών τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Να θυμίσουμε για παράδειγμα τον τυφώνα Κατρίνα που είχαμε στην Νέα Ορλεάνη το 2005 όπου εκεί είχαμε πολύ μεγάλη έξαρση και διαφόρων μορφών γαστρεντερίτιδας αλλά επίσης είχαμε και μεγάλη έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου.

    Πρέπει να γίνει μια εκτίμηση κινδύνου για το ποιους ιούς περιμένουμε πιο πολύ να έχουμε μεγαλύτερη έξαρση την περίοδο αυτή και να υπάρχει και μια επιτήρηση, θα πρέπει να αναφέρονται τα πρώτα συμπτώματα που θα εμφανιστούν στους κατοίκους ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση κάποιας επιδημίας. Υπάρχει κίνδυνος επιδημίας αυτό έχει δείξει η διεθνής εμπειρία. Άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί στα μολυσμένα νερά θα πρέπει να λάβουν πιθανόν προφυλακτική αντιβίωση όπως επίσης θα πρέπει να υπάρξει κάποιο πρόγραμμα εμβολιασμού για μικρόβια όπως είναι ο τυφοειδής πυρετός ή όπως είναι η ηπατίτιδα Α που είναι ένας ιός που πολύ πιθανό να δούμε έξαρση αυτή την περίοδο. Είναι μέτρα τα οποία θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση τέτοιων μικροβίων και ιών σε έναν πληθυσμό ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος μόνο και μόνο από το στρες, την κακουχία και την κακή διατροφή. Το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των ανθρώπων είναι πεσμένο κάτι το οποίο βοηθάει ακόμα περισσότερο την εγκατάσταση τέτοιων λοιμώξεων».

    Βόλος: Τρέχει νερό μη πόσιμο από τις βρύσες

    Ανάσες στοιχειώδους κανονικότητας προσπαθεί να πάρει ο Βόλος μετά τη μεγάλη καταστροφή από τις φονικές πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας, αφού το μέγιστο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης και των περιχώρων έχει αρχίσει να αμβλύνεται με την παροχέτευση χλωριωμένου, σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου, νερού, κατά διαστήματα, μη πόσιμου αλλά μόνο για οικιακή χρήση.

    Οι κάτοικοι του Βόλου, σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, είδαν νερό να τρέχει στις βρύσες των σπιτιών τους, έστω και μη πόσιμο, αλλά σημαντικό για τις ανάγκες τους και τη στοιχειώδη καθαριότητα. Όμως, προβληματίζονται και από τις επισημάνσεις της υφυπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ότι το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για οικιακή χρήση και θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά μολυσμένο.

    Παράλληλα, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να καθαριστούν από τους χιλιάδες τόνους της λάσπης οι δρόμοι, ξεκινώντας από τις κεντρικές αρτηρίες. Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για τη διάνοιξη δρόμων που έχουν κλείσει από τη λάσπη, τα φερτά υλικά και τα δέντρα που κατέβασαν οι πλημμυρισμένοι χείμαρροι.

    Η καταστροφή είναι εμφανής στις συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών, όπως και στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα, τον Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, με δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

    Newsroom
    Newsroomhttp://refreshnews.gr/
    Ενημέρωση | Ψυχαγωγία |Στείλε μας το άρθρο σου στο info@refreshnews.gr
    Ακολουθήστε μας στο Google News για να μαθαίνεις όλες τις ειδήσεις απο Ελλάδα και όλο τον Κόσμο
    spot_img

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ