Ειδικοί εμπειρογνώμονες, αυτόπτες μάρτυρες αλλά και ένοικοι του ξενοδοχείου περιγράφουν στη Realnews το σκηνικό της κόλασης που έζησαν και στοίχισε τη ζωή στον 55χρονο ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, ενώ φωτίζουν άγνωστες πτυχές των συνθηκών που επικρατούν στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Ο 55χρονος βρέθηκε αρχικά σε άσχημη κατάσταση στη στέγη βοηθητικού χώρου στο ισόγειο του ξενοδοχείου και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Τρικάλων, ενώ ακόμα 26 άτομα μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα. Ο άτυχος άνδρας, που προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες, να πήδηξε από μπαλκόνι χώρου όπου ξέσπασε η πυρκαγιά για να σωθεί και βρέθηκε στο ισόγειο. Εκεί τον εντόπισαν οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί και μεταφέρθηκε από τους διασώστες του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε.
Του Νέστορα Δημαρά – Πηγή: Realnews
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το πλαίσιο αδειοδότησης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων με δυναμικότητα κάτω των 50 κλινών, όπως το συγκεκριμένο στην Καλαμπάκα, προβλέπει την εφαρμογή περιορισμένων μέτρων πυροπροστασίας, τόσο σε έκταση όσο και σε δυναμικότητα.
Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο δεν είχε ούτε αυτόματο σύστημα κατάσβεσης ούτε αυτόματο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς σε διαδρόμους και σε δωμάτια. Αυτόματο σύστημα κατάσβεσης και πυρανίχνευσης σε παρόμοια ξενοδοχεία επιβάλλεται μόνο για τους χώρους υψηλής επικινδυνότητας που είναι το λεβητοστάσιο, το μηχανοστάσιο και οι ηλεκτρολογικοί χώροι, ακόμη και εάν το κατάλυμα διαθέτει μόνο δύο δωμάτια.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις μαρτυρίες, η πυρκαγιά δεν ξεκίνησε από το λεβητοστάσιο, το οποίο εκείνες τις ώρες δεν ήταν σε λειτουργία. Αντίθετα, λειτουργούσαν τα κλιματιστικά και ιδιαίτερα το κλιματιστικό του ισογείου που συγκεντρώνει και όλες τις υποψίες ότι προκάλεσε την πυρκαγιά, με ενοίκους να αναφέρουν ότι η φωτιά και οι καπνοί προήλθαν από τον χώρο του ισογείου.
«Δεν φαίνεται και τόσο απίθανο η φωτιά να προήλθε από το κλιματιστικό. Η κυριότερη αιτία είναι η ύπαρξη βραχυκυκλώματος στη συσκευή. Βέβαια, τότε θα έπεφτε η ασφάλεια του πίνακα. Όμως αν το κλιματιστικό λειτουργούσε συνεχώς και το καλώδιο είχε μικρότερη από την προβλεπόμενη διατομή και η ασφάλεια μεγαλύτερη σε αμπέρ, τότε δεν θα έπεφτε ποτέ η ασφάλεια. Έτσι με τη χρήση θα φόρτιζε το καλώδιο, θα πυρακτωνόταν, θα προκαλούσε φωτιά, αλλά η ασφάλεια δεν θα έπεφτε. Αυτό σημαίνει κακή εγκατάσταση ηλεκτρολόγου», επισημαίνει στην «R» ο μηχανολόγος μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.
Ο ίδιος προσθέτει πως «η δεύτερη πιθανή αιτία είναι η διαρροή ψυκτικού μέσου, του φρέοντος δηλαδή του κλιματιστικού. Αν έχεις χάσει το ψυκτικό, υπερθερμαίνεται ο συμπιεστής με αποτέλεσμα την έναρξη πυρκαγιάς».
Μιλώντας στην «R» ο αντιστράτηγος ε.α. της Πυροσβεστικής και δικαστικός πραγματογνώμων Νικόλαος Διαμαντής επεσήμανε πως «δυστυχώς υπάρχει πλημμελής συντήρηση και τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Ο τεχνικός ασφαλείας οφείλει να επισημαίνει τις βλάβες. Δυστυχώς όμως σε αυτές τις μικρές επιχειρήσεις ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να προσδιορίζεται ο ίδιος ως τεχνικός ασφαλείας». Όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, η ανάδειξη του ιδιοκτήτη ως τεχνικού ασφαλείας της επιχείρησης γίνεται μέσω κάποιων σεμιναρίων που ο ίδιος οφείλει να παρακολουθήσει…
«Είναι λάθος, δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να εκτελεί χρέη τεχνικού ασφαλείας διότι δεν κατέχει το γνωστικό αντικείμενο μηχανικής και ηλεκτρολογίας. Πώς και με ποιες γνώσεις θα προβεί σε επίβλεψη και έλεγχο των συστημάτων αν λειτουργούν με ασφάλεια; Πρόκειται για ελληνική πατέντα…», επισημαίνει ο Μ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως «σε καταλύματα, νοσοκομεία, σχολεία και σε χώρους που διανυκτερεύουν πολίτες πρέπει να είναι πιο αυστηρές οι απαιτήσεις μέτρων πυροπροστασίας. Στις ΗΠΑ, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, παντού, ακόμη και σε μικρά καταλύματα υπάρχουν συστήματα πυροπροστασίας και ανίχνευσης πυρκαγιάς».
«Φώναζαν “σώστε τα παιδιά μας”»
Η τραγωδία στην Καλαμπάκα ανέδειξε και την έλλειψη ειδικού γερανοφόρου οχήματος της Πυροσβεστικής, κάτι που επιβεβαίωσε και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Τρικάλων πύραρχος Ευάγγελος Τσιορλίδας: «Πράγματι, δεν έχουμε στη διάθεσή μας καλαθοφόρο όχημα. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει γενικότερα σε όλον τον νομό. Έχουν γίνει ήδη κινήσεις και ενέργειες ώστε η υπηρεσία να αποκτήσει τέτοιο όχημα στην Καλαμπάκα».
Για τον απεγκλωβισμό των έντρομων ενοίκων του ξενοδοχείου επιστρατεύτηκε το καλαθοφόρο όχημα ενός ιδιώτη, του Σπύρου Θέμελη. «Ήταν εφιάλτης, έτρεξα μόλις με ειδοποίησαν. Σε πέντε λεπτά ήμουν εκεί. Γινόταν πανικός. Ένοικοι είχαν βγει στα μπαλκόνια, οι καπνοί τούς έπνιγαν. Φώναζαν ”σώστε τα παιδιά μας”, υπήρχαν πολλά μικρά παιδιά. Ήρθε και ένας άλλος συνάδελφος που έχει και αυτός καλαθοφόρο και με ψυχραιμία και όσο γρήγορα μπορούσαμε, βγάλαμε πρώτα τα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες».
Από την πυρκαγιά έχασε τη ζωή του ο 55χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων Κώστα Παπαπούλιο να αναφέρει στην «R» πως «ο Νίκος χάθηκε άδικα, θυσιάστηκε για να σώσει τους ενοίκους του. Πήγε να σβήσει τη φωτιά και να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαφύγουν. Με την αγωνία αυτή, μέσα στις φλόγες τον έπνιξαν οι καπνοί καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει. Όταν το ΕΚΑΒ τον παρέλαβε ήταν ακόμη ζωντανός, είχε τις αισθήσεις του, αλλά δυστυχώς υπέκυψε. Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Από την πλευρά μας, φιλοξενήσαμε σε άλλα ξενοδοχεία τους ενοίκους και τους συγγενείς τους που έσπευσαν κοντά τους».
Η αδελφή του θύματος ανέφερε ότι «μετά την πυρκαγιά η πρόσβαση από τη σκάλα προς το ισόγειο και την έξοδο ήταν αδύνατη. ”Νίκο, κατέβα”, ”δεν μπορώ από τον καπνό” μου λέει. Είχε πρόβλημα με τα πνευμόνια του. Ήταν ψηλά, στον δεύτερο όροφο. Προσπάθησε, αλλά, δυστυχώς, από εκεί που πήγε να προσπαθήσει, έχασε τη ζωή του…». Η ίδια προσέθεσε πως «είμαι σίγουρη πώς ξεκίνησε η φωτιά. Από ένα κλιματιστικό, καινούργιο κιόλας. Άρχισε να πετά φλόγες, πήρε φωτιά ένα κάδρο. Βραχυκύκλωσε το air-condition στην αίθουσα υποδοχής, στη ρεσεψιόν, δίπλα στο σαλόνι».
Δείτε το δημοσίευμα της Realnews